Košarkaši Partizana pobedili su večeras u Beogradu ekipu Crvene zvezde sa 86:81 (21:17, 25:29, 21:26, 19:9) u derbi utakmici 21. kola Jadranske lige.

Crno-beli su tako naneli prvi poraz Zvezdi u regionalnom takmičenju od početka sezone.

Ekipa Aleksandra Džikića je druga na tabeli sa skorom od 16 pobeda i pet poraza, odnosno ima jedan trijumf više od Cedevite. Zvezda je i dalje ubedljivo prva sa 20 pobeda i jednim porazom.

Najefikasniji u Partizanu je bio je Vilijam Hečer sa 20 poena, Stefan Birčević je dodao 16 poena, dok je Vanja Marinković, koji nije igrao mesec dana, utakmicu završio sa 13 poena. Branislav Ratkovica i Novica Veličković su postigli po 11 poena.

U redovima Zvezde najbolji je bio Luka Mitrović sa 14 poena, Milko Bjelica je ubacio 11, a Čarls Dženkins 10 poena.

Partizan u narednom kolu gostuje Cedeviti, dok Zvezda dočekuje Cibonu.

Zvezda je u prvoj četvrtini šutirala iz igre 1/12, ali je zato izvela 18 penala i pogodila 14, čime se držala u igri. Partizan je zatvarao reket koliko je mogao i koristio promašaje gostiju, tako da je sredinom deonice posle trojke Branislava Ratkovice poveo 14:11 i čuvao je prednost do kraja deonice, koja je završena vođstvom crno-belih 21:17.

Povezana vest:  Otpušten trener Žalgirisa Elijas Zuros

Trener gostiju Dejan Radonjić dobio je početkom druge četvrtine tehničku grešku. Posle toga su za Partizan pogađali Stefan Birčević i Ratkovica, da bi posle jedne trojke domaći tim poveo 32:25, što mu je bila najveća prednost na meču.

Gostujući tim odgovorio je na to serijom od 11:2 i poveo sa 36:34. Posle toga se igralo koš za koš, ali i dalje uz prekide, da bi do kraja prvog poluvremena rezultat bio izjednačen, 46:46. Partizan je u prvih 20 minuta postigao sedam trojki iz 16 pokušaja, a Zvezda je izvela 26 penala i pogodila 19.

Drugo poluvreme nije donelo promenu u pristupu i u borbenosti. Praktično se igralo koš za koš i nijedan tim nije uspevao da stekne neku veću prednosti. Oba tima su teško dolazila do koša, a igra je često prekidana zbog faulova. U trećoj četvrtini je Ratkovica dobio tehničku, ali je i Marko Simonović morao da izađe iz igre jer je posle jednog faula dobio i tehničku zbog prigovora. Ratkovica je tada pogodio sva četiri penala, a Partizan je poveo 65:63.

Povezana vest:  U petak utakmice četvrtfinala Kupa za žene

Zvezda je, međutim, u poslednja dva minuta treće četvrtine napravila seriju od 9:2, tako da je u poslednjih 10 minuta ušla sa vođstvom od pet poena, 72:67.

Zvezda je početkom poslednje četvrtine imala priliku da poveća prednost, ali je promašila penale i „zicere“ i tako propustila šansu da stekne veću prednost. Partizan je posle toga koševima Veličkovića i Vilijama Hečera stigao do izjednačenja, 73:73. Posle nekoliko neiskorišćenih napada na obe strane, Marinković je postigao trojku i tako povratio vođstvo, 76:73, koje je novim košem uvećao Hečer, 78:73, na četiri i po minuta pre kraja meča.

Povezana vest:  Teodosić: Zadovoljio bih se i šestim mestom, ali želimo u finale

Zvezda je, međutim, uspela da priđe na 79:78, ali je tada Laziću dosuđena tehnička greška. Hečer je pogodio bacanje, a onda je Birčević u sledećem napadu dao koš za vođstvo 82:78, 98 sekundi pre kraja meča. Dženkins je posle toga fauliran, a Mitroviću je dosuđena tehnička greška. Zvezdin igrač promašio je oba bacanja, a Hečer je pogodio svoj penal, a onda i dao trojku za vođstvo 86:78 minut i po pre kraja i tako stavio tačku na pitanje pobednika.

Meč je odigran pred oko 6.500 gledalaca, što je maksimum uz obavezna prazna mesta. Utakmicu je gledalo nekoliko stotina gostujućih navijača, iako ulaznica nije bilo u slobodnoj prodaji.

Na parket su u nekoliko navrata ubacivani predmeti, ali igra zbog toga nije zaustavljena. Žandarmerija je u poslednjoj četvrtini napravila kordon oko celog terena nakon što su huligani gađali i drmali zaštitu iznad Zvezdine klupe.

Osim toga i uvredljivog skandiranja, meč je protekao bez većih incidenata, u bučnoj atmosferi.