FIBASVETSKA PRVENTSVA – ČILE, 1959

 

Formoza „skrojila“ plasman

 

Zato što nijedna evropska zemlja nije želela da prihvati organizaciju planetarne smotre košarke, i treće Svetsko prvenstvo održano je u Južnoj Americi – ovog puta u Čileu.

Prvenstvo je, međutim, kasnilo jer objekti u kojima je trebalo da se igraju utakmice nisu bili u operativnom stanju u predviđenom roku.

Kada se činilo da će sve biti u redu i da šampionat konačno može da počne, usledio je bojkot Kine. Do bojkota je došlo jer je Svetska košarkaša federacija (FIBA) nekoliko meseci ranije u svoje članstvo primila Formozu (Tajvan) sa kojom su Kineti u to vreme bili u ratu!

Povezana vest:  Vujošević: Shvatio sam poruku

Kasnije se pokazalo se da će prisustvo Formoze najdirektnije uticati na konačni plasman na šampionatu.

Dobri odnosi Kine i Sovjetskog saveza u to vreme uticali su da Sovjeti, po naređenju svog predsednika Nikite Hrušcova, odbiju da izađu na teren Formozi i praktično ostanu bez zlatne medalje. Sovjetski savez je, naime, u to vreme imao veoma moćnu selekciju koja je bila glavni favorit za osvajanje šampionske titule.

Povezana vest:  Košarkaši Zvezde izgubili od Panatinaikosa

Sa odlukom Moskve sutradan se složila i Sofija, pa je i Bugarska odbila da igra protiv Formoze.

Kazna za obe reprezentacije bila je diskvalifikacija. ŠSR je, umesto prvog, završio na šestom mestu, dok je Bugarska propustila jedinstvenu priliku da bude među četiri najbolje reprezentacije sveta. U analima svetskih prvenstava zabeleženo je da je taj šampionat završila na sedmom mestu.

Prvenstvo u Čileu zapamćeno je I po činjenici da je na njemu prvi put postignuta „stotka“. ŠSR je savladao Meksiko sa 102:72, a samo dva dana kasnije Amerikanci su „preslišali“ Egipat sa 103:58.

Povezana vest:  Zvezda: Besplatno na Mega Vizuru

Titulu je osvojio Brazil koji je savladao Amerikance sa 81:67, dok je bronza pripala domaćinu.

Uzročnik mnogih nevolja na šampionatu, Formoza, bila je četvrta što je najveći uspeh jedne azijske zemje u istoriji košarke uopšte. Ni pre, ni posle toga, nijeđa azijska reprezentacija nije bila ni među šest ni na svetskim prvenstvima ni na Olimpijskim igrama!