dusan_ivkovic_kzn_kovilovoIvković: Cilj bilo da odigramo svoje i opdužimo se publici

 

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković rekao je da je cilj njegovih igrača večeras protiv Kine bio da „ne odigraju prijateljsku utakmicu“ i da se dobrom igrom oduže publici. Selektor je ranije najavio da će posle večerašnje utakmice skratiti spisak za Svetsko prvenstvo u Turskoj, ali je odluku odložio za sredu, čekajući na eventualno kažnjavanje igrača zbog izgreda u Grčkoj.

-Posle mnogo problema koje smo imali na putu i na turniru (Akropolj kup), naš glavni zadatak večeras je bio da ne odigramo revijalnu utakmicu, već pred dobrom publikom da damo nešto svoje i odigramo korektno. Tim i jeste tako odigrao korektno i odužio se publici na velikoj podršci – rekao je Ivković novinarima posle pobede od 89:53.

Povezana vest:  NBA VESTI, Uspesan domaćin samo Dalas

Selektor Srbije ocenio je da je pripremna utakmica bila „čudna“, kao i da je Srbija poslednje tri četvrtine odigrala „iznad svog nivoa, a Kina ispod“.

Centralna priča, međutim, imala je veze sa najavama da će Svetska košarkaška federacija možda suspendovati igrače koji su učestvovali u tuči na meču sa Grčkom u četvrtak u Atini. Mediji su proteklih dana nagađali da će neki igrači Srbije biti suspendovani tokom jedne utakmice, ali i sa dve, tri, čak i pet.

-Ako bi se obistinilo ono što se piše po medijima, mi nemamo šanse ni da prođemo u drugu rundu. Normalno je da ne mogu da objavim spisak, ako ne znam odluku FIBA. Pričaćemo kada saznamo konačnu odluku – rekao je Ivković.

Povezana vest:  25. KOLO KOŠAKAŠKE LIGE SRBIJE, Borac i Tamiš u Superligi čeka se treći klub

Večeras nije igrao kapiten Nenad Krstić, a selektor je to obrazložio željom da oslobodi malo igrača pritiska posle incidenta u Atini.

-Imamo više igrača u rotaciji. Krstić je proveo neprospavanu noć u Atini i pod strahovitim je psihološkim pritiskom, trebao mu je psihološki odmor – rekao je Ivković.

Selektor Kine Robert Donvold čestitao je Srbiji na igri i ocenio da je bila večeras dominantan tim.

-Odbrambeno ste nas ugušili, odigrali ste fizički snažno. Mi smo imali čak 25 izgubljenih lopti zbog toga. Svaka čast. Srbija je jako dobro vođen tim, odlično organizovan, odajem vam priznanje na tome – rekao je Donvold.

Povezana vest:  SP TURSKA 2010, Otpao i Raduljica, Srbija prva dva meča sa 10 igrača

Nekadašnji američki koledž trener rekao je da bi Srbija mogla da se umeša u borbu za medalje ako bi igrala u kontinuitetu.

-Mlada ste ekipa, to je ključno. Tu su i iskusni igrači kao što je Krstić i to je dobra ekipa. Odlično trenirana, ima pravi mentalitet, ali pošto je mlada, potreban joj je kontinuitet u igri. Ako budete imali to, onda zašto da ne. Igrali smo nedavno protiv SAD, a gledao sam i mnogo snimaka Grčke, koji su naši prvi protivnici. Te tri ekipe i Španija su među glavnim favoritima – rekao je Donvold.