dirk_nowitzkiSP TURSKA 2010

 

Nemci Bez Novickog i Kamana u Turskoj

 

U drugom kolu A grupe na prvenstvu sveta za košarkaše, koje se održava u Turskoj od 28. avgusta do 12. septembra, reprezentacija Srbije igraće sutra protiv selekcije Nemačke koja je na Mondijal doputovala bez Dirka Novickog i Krisa Kamana.

Nemački državni tim najbolje rezultate na velikim takmičenjima postizao je u prvoj polovini decenije, a kruna svih uspeha je vicešampionska titula na prvenstvu Evrope 2005. u Srbiji i Crnoj Gori i bronzana medalja sa Mondijala u Indijanapolisu tri godine ranije.

U svim tim uspesima nemerljiva je bila zasluga igrača američkog Dalasa Novickog, koga su zbog velikog doprinosa u dresu nemačke reprezentacije prozvali „čovek- tim“.

Povezana vest:  Danilović: Partizan neće naškoditi interesima Srbije

Ovog leta Novicki je kao prioritet odredio pripremu za sledeću sezonu u američkoj profesionalnoj ligi, pa će „panceri“ zbog toga „ispaštati“.

Bez Novickog reprezentacija Nemačke predstavlja sasvim prosečan tim sa minimalnim šansama da učini nešto više i umeša se u borbu za plasman u samu završnicu prvenstva.

U njegovom odsustvu „najjača karika“ Nemaca je selektor Dirk Bauman, predani stručnjak pod čijom komandom su stasali skoro svi igrači koji će nastupiti u Turskoj. Zanimljivo je da 53. godišnji Bauman tokom tajm-auta savete deli na engleskom jeziku.

Povezana vest:  Počeo Eurobasket, Slovenija bolja od Poljske

Od igrača koji mogu da pruže puno na šampionatu u Turskoj ističe se centar Jan-Hendrik Jagla, koji je igrao za španski Huventud, a u narednoj sezoni nosiće dres poljskog Prokoma.

Najiskusniji pojedinac je plejmejker Štefan Haman, koji mnogo znači Nemcima prevashodno u organizaciji igre. Nemački državni tim nema puno igrača koji jednim potezom mogu da reše utakmicu, a reprezentativci mahom igraju u domaćoj ligi gde nemaju puno prilike da odmere snage sa najkvalitentijim pojedincima.

Demond Grin, Robin Bensing, Timo Olbreht, Hajko Šafarčik i Elija Haris su igrači koji mogu da odigraju na pristojnom nivou, ali teško je očekivati da će oni u trenucima kada se „lomi“ rezultat neke značajne utakmice preuzeti odgovornost i postati „junaci“.

Povezana vest:  NBA VESTI, Alen prešao u Majami

Sastav reprezentacije Nemačke: Luka Štajger, Hajko Šafarčik, Tibor Plajs, Per Ginter, Kristofer Meknoton, Štefan Haman, Demon Grin, Tim Olbreht, Eija Haris, Filip Švethelm, Robin Bensing i Jan-Hendrik Jagla.

Reprezentacija naše zemlje do sada se nije sastajala sa Nemcima na šampionatima sveta.

Utakmica Srbija – Nemačka igra se sutra od 18 časova u dvorani „Arena“ u Kajzeriju.