nenad_krstic_kosSP TURSKA 2010

Srbija u polufinalu SP posle pobede nad Španijom

 

Košarkaška reprezentacija Srbija plasirala se danas u polufinale Svetskog prvenstva u Turskoj, pošto je pobedila branioca titule Španiju sa 92:89 (27:23, 22:18, 18:23, 25:25). Pobedu Srbiji u brzoj i uzbudljivoj utakmici doneo je Miloš Teodosić trojkom sa skoro 10 metara tri sekunde pre kraja utakmice. „Orlovi“ su za preostalo vreme odbranili napad. Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Novica Veličković i Marko Kešelj sa po 17 poena. Važne uloge odigrali su i Nemanja Bjelica sa 14 i Duško Savanović sa 15 poena.

Španiju je predvodio Huan Karlos Navaro sa 27 postignutih poena. Srbija će u polufinalu igrati sa Turskom u subotu.

Srbija i Španija poslednji put su igrali u finalu Evropskog prvenstva prošle godine, kada je Španija ubedljivo slavila i objedinila svetsku i kontinentalnu titulu. „Orlovi“ su večeras vodili tokom većeg dela meča, a Španci su prvi put poveli tek u trećoj četvrtini. Srbija je u prvom poluvremenu imala problema sa skokom i promašenim penalima, ali je zato bila raspoložena u napadu. Veličković i Bjelica povukli su svoj tim.

Povezana vest:  Nemanja Jaramaz potpisao za FMP

Evropski vicešampion nešto se bolje snalazio u brzoj igri, a bolje je igrao i odbranu i koristio je većinu grešaka Španije. Srbija je već u prvoj četvrtini imala 10 poena prednosti, 23:13. „Furija“ se probudila u drugoj četvrtini, kada su zaigrali Aleks Mumbru i Serhio Ljulj, koji su doveli svoj tim na poen zaostatka 29:28. Tada su Kešelj trojkom i Teodosić dvojkom prekinuli ritam i održavali vođstvo, a na poluvreme su otišli sa osam poena prednosti – 49:41.

Povezana vest:  Klipersi pobedili Dalas, Marjanović i Teo bez prave prilike

Drugo poluvreme počelo je loše za Srbiju, pošto je Španija pomoću Horhea Garbahose, Rudija Fernandesa i Navara napravila seriju od 11:0 i povela sa 51:49. To je prekinuo Kešelj trojkom i od tada do kraja deonice ekipe su se smenjivale u vođstvu, da bi „orlovi“ pred poslednjih 10 minuta imali tri poena „viška“, 67:64.

Obe ekipe imale su mnogo prilika da postignu više poena, ali je grešaka bilo na obe strane. Krajem treće četvrtine dva napada Španije i jedan napad Srbije prekinuti su zbog faula u napadu.

U poslednjoj četvrtini Savanović je održavao Srbiju u vođstvu, dok mu se nisu priključili Krstić i Bjelica, tako da je ekipa pet minuta pre kraja imala osam poena prednosti, 87:68. Španija je tada za tri minuta napravila mini-seriju od 6:0, do 86:84.

Povezana vest:  Zvezda gostuje u Ljubljani

Kešelj i Navaro razmenili su tada trojke do 37 sekundi pre kraja, da bi Španija preko Marka Gasola izjednačila na 89:89, 25 sekundi pre kraja.

Selektor Dušan Ivković pokazao je Teodosiću da povede spor napad, a plejmejker je trošio vreme oko odbrane Španije, a onda se izvukao na skoro 10 metara i preko ruke centra Garbahose postigao trojku.

Ivković je odlučio da brani poslednji napad na 3,1 sekundu do kraja, što je ekipa i uradila. Posle poslednje sirene, igrači su poleteli u zagrljaj jedan drugom i počeli da igraju na centru terena.