Dokumentarni film „Jednom braća“ o Divcu i Petroviću

///Dokumentarni film „Jednom braća“ o Divcu i Petroviću

Dokumentarni film „Jednom braća“ o Divcu i Petroviću

divacDokumentarni film „Jednom braća“ o Divcu i Petroviću

 

Američka televizijska stanica ESPN emitovaće 12. oktobra dokumentarni film „Jednom braća“ o prijateljstvu najvećih košarkaških zvezda bivše Jugoslavije Dražena Petrovića i Vlade Divca, razorenom ratom u bivšoj SFRJ.

-Da biste izgradili prijateljstvo potrebne su godine, a da ga uništite dovoljan je samo jedan sekund – rekao je Divac, koji u filmu ima ulogu naratora.

Jedan od najvećih košarkaških asova, ne samo bivše Jugoslavije nego i Evrope i sveta, podseća tokom filma na godine koje je obeležila jugoslovenska košarka, sastavljena od srpskih, hrvatskih, slovenačkih, crnogorskih, bosanskohercegovačkih i makedonskih igrača.

Povezana vest:  Đlias: Srbija isključena sa Evropskog prvenstva 2017. godine

Divac opisuje put kojim je jugoslovenski tim došao do samog evropskog i svetskog vrha, da bi rat među nekadašnjom braćom na kraju „rasuo“ to pravo „sazvežđe“ asova.

Divac se priseća vremena čvrstog prijateljstva i bratstva koje je od jugoslovenskog tima stvorilo pravu košarakšku silu.

Nekadašnja reprezentacija SFRJ pobeđivala je selekcije SAD i Rusije i osvojila titulu svetskog prvaka na Mundijalu 1990. godine i trofej evropskog šampiiona 1991. u Rimu.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobeda Minesote, Veseli debitovao

To je bila „labudova pesma“ jugoslovenske košarke, koja je jednostavno utihnula u trenutku kada su se začule „ratne trube“.

Divac i Petrović, koji su još ranije zapoceli karijeru u NBA, po eskaliranju sukoba u bivšoj SFRJ, nikada se više nisu pozdravili.

-Uvek sam mislio da će doći dan kada ćemo Dražen i ja sesti i konačno progovoriti, ali na zalost, to je sprečila njegova prerana smrt – rekao je Divac, podsećajući na pogibiju Petrovića u saobraćajnoj nesreći 1993. godine.

Povezana vest:  Marina Maljković i naredne sezone predvodi Lion

Divac s divljenjem govori o jedinstvenokm talentu kojeg je posedovao Dražen Petrović.

-Dražen je bio miljenik čitave Jugoslavije. Nazivali smo ga košarkaškim Mocartom – rekao je Divac.

By | 2010-09-24T19:00:23+00:00 septembar 24th, 2010|Košarka|0 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.