nenad_krstic_srb_let

EP LITVANIJA 2011

Orlovi se osvetili Turcima, Srbija – Turska 68:67

Košarkaška reprezentacija Srbija plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Litvaniji, pošto je danas u Viljnusu pobedila Tursku sa 68:67 (18:11, 15:16, 23:26, 12:14).

Turska je vodila samo sa 2:0, a Srbija je potom povela sa 10:2 I držala vođstvo do kraja.

Imali su „orlovi“ i do 14 poena prednosti, ali su Turci u drugom poluvremenu prilazili i u poslednjem minutu došli samo do poena zaostatka i imali dva napada za pobedu, ali su Srbi izdržali I plasirali se među osam najboljih.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Miloš Teodosić sa 20 poena. Duško Savanović postigao je 14, a Milenko Tepić 12 poena. Turke su predvodili Omer Onan i Enes Kanter sa po 11 poena.

Povezana vest:  Bogavac: Idemo na pobedu protiv Zvezde

Srbija će u četvrtfinalu igrati u sredu ili četvrtak, ali se još nne zna na kom mestu će završiti takmičenje u grupi, niti ko će joj biti protivnik. „Orlovi“ će verovatno biti četvrti i igraće za polufinale protiv Rusije ili Makedonije, koji igraju sutra.

Srbija se ovako i revanširala Turskoj za prošlogodišnji poraz u polufinalu Svetskog prvenstva, kada je domaćin trijumfovao košem iz auta.

„Orlovi“ danas kao da su se probudili posle tri vezana poraza na šampionatu i od početka su diktirali brz tempo. Turska je povela sa 2:0, ali je evropski vicešampion preokrenuo na 10:2, a rival tokom više od pet minuta nije postigao koš.

Povezana vest:  Košarkaši Zvezde i dalje u Kazanju, otkazani letovi zbog lošeg vremena

Teodosić je u prvoj četvrtini postigao devet poena. Turska je u drugih 10 minuta prišla na 20:15, ali je Srbija opet odgovorila serijom i došla do maksimalnih 14 poena prednosti, 29:15.

Srbija je na poluvremenu vodila 33:25, ali je Turska bolje počela drugo poluvreme i prišla na tri poena zaostatka, 37:34 posle koša Kantera. Opasnost je trojkom otklonio Duško Savanović. Ovakva situacija ponavljala se nekoliko puta tokom treće deonice, da bi prava drama nastala tek u poslednjoj četvrtini.

Srbija je imala 56:53 na početku četvrte četvrtine, ali je Turska brzo prišla na 56:55, da bi kapiten Nenad Krstić sprečio preokret.

Povezana vest:  Počinje Juniorska liga Srbije u košarci

Uspevala je Srbija do kraja meča da nekako zadrži prednost, uz nekoliko spornih sudijhskih odluka.

Turska je 35 sekundi pre kraja postigla trojku i došla do 68:67, a Srbija je prokockala sledeći napad, pošto je Teodosić u šutu za tri promašio obruč.

Srbija je uspela da odbrani sledeći napad, ostavivši Turcima četiri sekunde za napad. Šutirao je Ersan Iljasova, ali je promašio, da bi loptu ispod koša uhvatio Savanović i čvrsto je držao još par sekundi za veliku pobedu.