logo_ep_litvanija_2011EP LITVANIJA 2011

Toni Parker odveo Francusku u polufinale Evropskog prvenstva

Košarkaška reprezentacija Francuske plasirala se danas u polufinale Evropskog prvenstva u Litvaniji, pošto je pobedila Grčku sa 64:56 (14:17, 13:14, 13:12, 24:13).

Francuzi će sutra u 20.00 igrati protiv pobednika duela Srbija – Rusija, koji se igra večeras u 20.00.

U drugom polufinalu, sutra u 16.30, sastaće se aktuelni evropški šampion Španija i Makedonija.

Najzaslužniji za pobedu Francuske u Kaunasu bio je košarkaš američkog San Antonija Toni Parker, koji je početkom četvrte četvrtine predvodio seriju od 9:0. Francuska je tada preokrenula rezultat i povela prvi put u meču – 47:45.

Povezana vest:  WNBA DRAFT 2020 SPONZORISAN OD STATE FARM® BIĆE ODRŽAN PO RASPOREDU 17. APRILA

Čvrstom igrom u odbrani „trikolori“ do kraja utakmice nisu ispustili prednost.

Parker je bio najefikasniji igrač utakmice sa 18 poena, uz pet skokova i tri asistencije. U selekciji Francuske istakli su se još Nando de Kolo sa 16 i Nikolas Batum sa 15 poena, dok je Žoakim Noa imao osam skokova.

Reprezentaciju Grčke predvodio je Joanis Buruzis sa 17 poena i 11 skokova.

Povezana vest:  13. KOLO SUPERLIGE SRBIJE, Partizan u Čačku, Zvezda dočekuje Radnički

Grčka je utakmicu počela preciznim šutem za tri poena Antoniosa Focisa, što je bio uvod u seriju 7:0. Prvi koš za Francusku postigao je Toni Parker, ali su Grci potom bili u novom naletu i uvećali prednost na 15:5.

Sredinom druge četvrtine francuski košarkaši uspeli su da izjednače na 21:21, međutim, čvrstom odbranom i sigurnom igrom u napadu izabranici selektora Ilijasa Zurosa stekli su novo vođstvo I na odmor između dva poluvremena otišli sa četiri poena prednosti – 31:27.

Povezana vest:  Vujošević: Partizan zanima pobeda

Na dva minuta i 30 sekundi do kraja treće četvrtine Francuska je pogotkom Parkera izjednačila na 40:40. Poslo skoro minuta igre bez poena na obe strane, Nik Kalates je trojkom vratio prednost Grčkoj.

Odličnom igrom u odbrani i sa raspoloženim Parkerom u napadu, Francuska je uspela da dođe do preokreta u poslednjoj deonici I plasira se u polufinale.