radnicki_helios3

Sedma pobeda u nizu za kragujevački Radnički

 

Košarkaši Radničkog nadjačali su i sedmog rivala zaredom, a ovoga puta u prijateljkom susretu savladana je novosadska Meridijana, član Prve srpske lige-Sever, ubedljivim rezulatom 84:63.

Kragujevčani su u susret ušli sa petorkom: Milosavljević-Sinovec-Gadeforš-Birčević-Sajmon koja nije odviše agresivno pristupila igri, pa je gostujući sastav u većem delu prve četvrtine parirao gotovo ravnopravno. Nedostajala je puna koncentracija domaćina da bi vladao utakmicom, što je i šef stručnog štaba Miroslav Muta Nikolić zamerio na prvom tajm-autu. Ulaskom Mura na parket umesto Sinoveca, igrači Radničkog su se prenuli i zaigrali dinamičnije, a nakon rezultata 15:15 usledila je serija 9:1 za osvojen prvi period rezultatom 24:16. Najraspoloženiji za nadmetanje bili su Sajmon (šut 5/10) i Gadeforš („trojke“ 3/5).

U drugoj četvrtini kapiten Pavković je preuzeo ulogu organizatora igre od mlađanog Milosavljevića koji je breme odgovornost uspešno nosio prvih deset minuta. Na terenu je došlo do ubrzavanja akcija raznovrsnijim potezima većine igrača. Primetno je bilo zadovoljstvo na klupi domaćina nekolicinom akcija koje nisu rezultirale podocima ali su bile dobro osmišljene. Sredinom ovog perioda Radnički je došao i do najveće prednosti u prvom poluvremenu – 33:18. Teški centar Sajmon pokazao je da će u novoj sezoni predstavljati „kapitalnu investiciju“, već je beležio 17 poena (šut od 62%) i četiri skoka, a u stopu ga je pratio i dalje Gadeforš koji je bio nepogrešiv realizator u šutu za dva poena –  3/3. Pošto su gosti takođe imali razigrane pojedince – Davidovac 23 poena i Savić 17 pogodaka, druga četvrtina je završena nerešeno 21:21. Na predah se otišlo vođstvom Radničkog od 45:37.

Povezana vest:  24. KOLO NLB LIGE, Partizan dočekuje Zadar, Zvezda u Hrvatskoj

Posle odmora, Kragujevčani su agresivnijim pristupom napravili malu seriju od 6:0, poenima Sinoveca i Mura, i tako premašili prednost od deset poena, a do kraja utakmice razlika je samo uvećavana. Dobijenom trećom četvrtinom – 19:15, domaćini su pre završnog perioda vodili 64:52, ali je sem rezultatskog odvajanja ovaj deo meča bio naročito zanimljiv po par lucidnih poteza „Crvenih đavola“. Uz već uobičajena atraktivna zakucavanja Sajmona, publika je mogla da uživa, sem u asistencijama, i u sjajnim driblinzima hitrog Pavkovića koji je u jednom trenutku položio supranika na pod manirima argentinskog fudbalskog asa Maradone.

Utakmica je donela rasplet koji može da raduje poklonike košarke koji se i u pripremnom periodu redovno okupljaju u hali Jezero. Iako je bilo očito da je novosadska ekipa pružila maksimum i da kao niže rangirani tim ne može da ugrozi pobedu, košarkaši Radničkog su poslednjih deset minuta zaigrali pojačanom žestinom i već posle tri minuta igre probijena je razlika od 20 poena, trojkama Pavkovića i Gadeforša. Najveća prednost na utakmicu bila je pri rezultatu 77:55, a bez popustljivosti NLB ligaša četvrtina je rešena rezultatom 20:11, što je za konačan skor značilo – 84:63.

Povezana vest:  Brooklyn Nets vraćaju omiljenu sportsku opremu iz New Jersy ere

Među devetoricom igrači na koje je mogao da računa Muta Nikolić, najbolji šuteri bili su Sajmon i Gadeforš sa 19 pogodaka, Mur i Lučić – po 11 i Pavković – 10. U strelce su se još upisali i Birčević – 8 i Sinovec – 6 poena. Poene nisu imali Milosavljević (16 minuta u igri) i Stojačić (igrao dva minuta), a Čankaja, iako je bio na zagrevanju, još uvek nezalečen, nije ulazio u igri.

Što se korisnosti tiče, statistika je izdvojala Sajmona – 23 indeksna poena, Birčevića – 22 i Gadeforša, odnosno Pavkovića – po 18. Kada je o timskom učinku reč, procenat šuta sa linije slobodnih bacanja bio je 75 odsto, za dva poena – 68%, a za tri – 33%. Zabeležena je ukupno 21 asistencija domaćina (deset više od gostiju), devet ukradenih lopti (spram šest gostiju), 17 izgubljenih lopti (gosti 19), 36 skokova (u odnosu na 30 Novosađana) i 5:1 u blokadama.

Povezana vest:  Silver: Stanković je bio jedan od najvećih košarkaških lider

Meridijani ostaje za utehu da je najkorisniji igrač na terenu bio Davidovac, sa zabeležnih 25 indeksnih poena, a ujedno je bio i najefikasniji strelac utakmice – postigao je 23 poena. Uz njega, još ubedljivi poraz sprečio je Savić sa 17 poena: Ovaj tandem je zabeležio dve trećine poena u svojoj ekipi, ali ostatak sastava nije mogao da parira superiornijim domaćinima.

U naredna tri dana košarkaše Radničkog očekuju dva gostovanja. U četvrtak od 18 časova na programu je utakmica protiv aleksinačkog Napretka, a u subotu od 20 časova sledi duel sa čačanskim Borcem.

RADNIČKI-MERIDIJANA 84:63 (24:16, 21:21, 19:15, 20:11)

KRAGUJEVAC

Hala Jezero

Gledalaca: 200

Sudije: Andrija Dimovski, Milan Stošić, Dušan Aleksić

RADNIČKI: Pavković 10, Sinovec 6, Lučić 11, Milosavljević, Stojačić, Mur 11, Gadeforš 19, Čankaja, Birčević 8, Sajmon 19

MERIDIJANA: Savić 17, Miljević, Zarić, Stajić 4, Cvetan, Čović, Matić 6, Borović 2, Davidovac 23, Rončević 8, Stojanović 2, Dragaš 1