arvydas-sabonis

Sabonis predsednik litvanske košarkaške federacije

 

Litvanska košarkaška legenda Arvidas Sabonis izabran je danas jednoglasnio za predsednika nacionalne košarkaške federacije, samo mesec dana nakon što je doživeo srčani udar. Četrdesetšestogodišnni Sabonis će na toj funkciji zameniti Vladasa Garastasa, svog bivšeg trenera na reprezentativnom i klupskom nivou, koji je na čelu federacije od 2003. godine.

Povezana vest:  Bjelica od naredne sezone u Minesoti?

-Košarka čini Litvaniju poznatom širom sveta i ujedinjuje narod. Ja ću biti zadovoljan ako mogu da doprinesem razvoju košarke svojim radom i iskustvom – izjavio je Sabonis u Kaunasu, nakon što je dobio svih 98 glasova prilikom izbora.

Slavni košarkaš, koji je bio jedini kandidat za predsednika nacionalne federacije, odlučio je da se kandiduje uprkos činjenici da je imao srčani udar u septembru. Pošto je pušten iz bolnice pre tri sedmice, njegovo zdravstveno stanje lekari će pratiti još najmanje šest meseci.

Povezana vest:  Milica Dabović pojačala Novi Zagreb

Ranije ove godine Sabonis je primljen u NBA Kuću slavnih, Smatra se jednim od najboljih centara svih vremena, a igrao je sedam sezona za Portland Trejl Blejzers između 1995. i 2003. godine. U dresu reprezentacije Sovjetskog saveza osvojio je zlatnu olimpijsku medalju, kao i dve bronzane za nacionalnu selekciju Litvanije.

Sabonis je sportska ikona u Litvaniji, državi od od oko tri miliona stanovnika u kojoj je košarka bez premca najpopularniji sport, često nazivana „drugom religijom“, posle katoličanstva.

Povezana vest:  Rikardo Marš novi igrač Crvene zvezde