Red_Bull_King_of_the_Rock_foto_Marko_Djuric

RED BULL KING OF THE ROCK 2012
Još samo šest koraka do odlaska u Alkatraz
 
Na terenima KK Partizan na Kalemegdanu održan je najmasovniji kvalifikacioni turnir Red Bull King of the Rock. Najčvršći od 128 takmičara bio je Nebojša Bošković  koji je poneo titulu “kralja” Beograda, vredne nagrade i čast da bude nosioc grupe na finalnom turniru. Bila je ovo sjajna uvertira pred regionalno finale na kome će nastupiti 64 najbolja igrača iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, a koje će biti održano u subotu 09. juna sa početkom u 19 časova.
Za razliku od prethodnih Red Bull King of the Rock turnira održanih u Skoplju, Podgorici, Kragujevcu i Novom Sadu na kojima je nastupilo po 64 igrača u Beogradu je učestvovalo 128 takmičara. Bili su podeljeni u dve grupe, a prvih 16 obezbedilo je plasman u regionalno finale koje će se održati na ovim istim terenima 9. juna. Ovaj turnir je poslužio kao generalna proba za finale pa je zato održan u večernjim časovima, a to je igračima pružilo idealne uslove za igru.
Na turniru se takmičio i jedan igrač iz SAD. U pitanju je Ben Čoinacki koji je došao čak iz Klivlenda. On ipak nije uspeo da zabeleži značajniji rezultat. U uvodnoj rundi viđen je kvalitetan basket. Bilo je pobeda za pola koša i trijumfa trojkom u poslednjoj sekundi. Viđeno je i nekoliko dominantnih pobeda bez primljenog koša. Ono što treba istaći je da je i pored velike konkurencije i borbe fer-plej bio na prvom mestu jer nijedan meč nije prekinut zbog pet faulova.
Publika je u velikom broju ispratila borbe na tvrđavi. Među ljubiteljima uličnog basketa našli su se članovi beogradskog hip-hop sastava THCf, sportski voditelj Aleksandar Stojanović, kao i srpski reprezentativac Milenko Tepić.
“Sasvim slučajno sam ovde, ali veoma mi je drago što sam došao.  Podržavam organizovanje ovakvih manifestacija i drago mi je da je publika došla u ovolikom broju” rekao je Tepić.
U drugom krugu eliminsan je prošlogodišnji  finalista beogradskih kvalifikacija Nikola Minić. U istoj rundi takmičenje je završio i Dragan Bjelica, koji je u dresu Vive basket poneo MVP titulu prve B lige Srbije u tek završenoj sezoni.
Basketaši koji su se plasirali u četvrtfinale obe grupe plasirali su se u regionalno finale. Iz grupe A to su Miloš Bugarin, Stefan Popvić, Nenad Drakulić, Milan Milošević, Dejan Ilić, Igor Krstić, Petar Kovačević i Nikola Perković . Najboljih osam iz grupe B bili su Nedeljko Milošević, Dejan Radulović, Nebojša Bošković, Bogdan Dragović, Milan Živanović, Aleksandar Solujić, Dejan Knežević i Miloš Vinčić. Preostala tri učesnika regionalnog finala biće određena naknadno. Trojica igrača sa najvećim brojem postignutih  poena koji se nisu direktno plasirali dobiće specijalne pozivnice za finale.
Pobednik A grupe bio je Miloš Bugarin. Na putu do finala prvo je pobedio Nikolu Perkovića rezultatom 13:11, a zatim Nenada Drakulića sa 6:3. Na drugoj strani u grupi B trijumfovao je Nebojša Bošković. On je bio bolji od Aleksandra Solujića sa 17:9. Posle toga sastao se sa prošlogodišnjim pobednikom kvalifikacija u Beogradu, Dejanom Radulovićem. Radulović je napravio peti faul pri rezultatu 9:9 što je značilo da se Bošković plasirao u finale.
Kada je “skinuo” prošlogodišnjeg “kralja” Beograda, Bošković se i sam okitio tom titulom. U finalu beogradskih kvalifikacija pobedio je Miloša Bugarina 10:4. Posle početnih 2:2 Bošković je konstantno bio u prednosti koju je sačuvao sve do isteka petog minuta i slavlje je moglo da počne.
Pobednik turnira Nebojša Bošković nakon pobede u finalu i osvojenog turnira izjavio je: “Ovo nije moja pobeda. Ovo je pobeda svih nas. Svih basketaša koji poslednjih godina učestvuju na turnirima. U finalu daću sve od sebe. Daću poslednji atom snage, kao na svakom basketu, a i u životu.”
Sa druge strane, Miloš Bugarin, koji je izgubio u finalu rekao je: “Žao mi je što se nisam bolje spremio za ovaj turnir. Nestalo mi je snage u finalu i to je jedan od razloga poraza. Turnir je dobro organizovan i drago mi je što sam učestvovao.”
Podsetimo, regionalno finale održaće se 09. juna na terenima KK Partizan, a pobednika finala očekuje odlazak u čuveni Alkatraz, San Francisko, učešće na svetskom finalu i borba za 20.000 dolara! Dođite na Kalemegdan i pogledajte najbolje regionalne basketaše! Ulaz je slobodan.

 

Povezana vest:  JADRANSKA LIGA, TV-snimci kao dokaz spornih situacija za sudije tokom meča