Srb Pol 3
Mlade košarkašice Srbije izgubile od Poljske

Mlada ženska reprezentacija Srbije doživela je poraz od Poljske u utakmici za plasman od devetog do 12. mesta na Evropskom prvenstvu koje se održava u Mađarskoj za igračice do 20 godina. Iako su vodile tokom većeg dela utakmice i junački se borile, izabranice Radenka Varagića  nisu izdržale u pravom maratonu: Srbija U20 – Poljska U20 66:72 (16:7, 13:12, 8:9, 11:20, 10:10, 8:14).
Srbija je počela fantastično i prevashodno sjajnom igrom u odbrani dobila prvu četvrtinu sa 16:7. Mnogo veća borba vodila se u drugom periodu, ali srpske košarkašice nijednog trenutka nisu odstupale i uspešno su držale razliku iz prve deonice. Na kraju su na poluvreme otišle sa obećavajućih 29:19.
Izabranice Radenka Varagića  nisu posustajale, ali su Poljakinje definitivno podigle nivo igre u odnosu na prvu četvrtinu. To im ipak nije donelo više od smanjenja zaostatka na devet poena (37:28) i sa tim rezultatom se ušlo u poslednju četvrtinu. Stigao je umor srpske košarkašice, što je protivnik iskoristio i uhvatio rezultatski priključak. Ušlo se u neizvesnu završnicu, koja je na kraju dovela do produžetka. U dodatnih pet minuta Poljska je došla u jednom trenutku do prednosti od 54:50, ali je Srbija uhvatila priključak i u poslednji minut ušla sa poenom zaostatka (55:56). Snežana Čolić  je potom vezala tri poena i 24 sekunde pred kraj prvog produžetka donela vođstvo od 58:56. Međutim, Poljska je uspela da postigne koš i izbori drugi produžetak. Tvrdo je počeo drugi produžetak, ali su Poljakinje napravile seriju od 5-0 i minut i po pre kraj došle do najveće prednosti od šest poena (69:63). Nataša Kovačević  je pogodila trojku za 69:66, ali je to bilo sve od srpskih košarkašica. Treba spomenuti herojsku partiju Emeše Vide, koja je bila najmalaksalija posle trovanja, ali je smogla snage da junački odigra utakmicu i zabeleži 11 poena i osam skokova.
– Nije nam se dalo da dobijemo utakmicu. Bili smo bolji protivnik 35 minuta, ali što zbog nekih gluposti, što zbog lošeg šuta za tri poena, igrali smo produžetke. Imali smo šansi i zadnje napade na kraju regularnog dela i prvog produžetka, ali nismo uspeli. Bila je dobra utakmica i čestitam devojkama. Sutra nas očekuje poslednja utakmica i daćemo sve od sebe da je dobijemo, ali biće teško, posebno jer je Snežana Čolić dobila udarac u kvadriceps, pa ćemo videti da li će igrati  – istakao je prvi trener Radenko Varagić .

Povezana vest:  Džikić očekuje zanimljivu utakmicu protiv Mege

SRBIJA U20:  Čolić 10 (7 sk, 6 as), Dijan 2, J. Stanković, Jakšić 3 (5 sk),
K. Stanković, Kovačević 15, Stanačev 4, Tošković 11 (5 sk), Đorđević, Rajić 2, Vida 11 (8 sk), Brajković 8 (10 sk).

POLJSKA U20:  Kovalska 4, Kosenž, Jasnovska 10, Zitara 12, Idžijorek, Mistigac 11, Kuraš 6, Moravjec 2, Štelmah 18, Bandik 7, Ščepanik 2, Vilk.

Povezana vest:  Butulija propušta duel sa Nemačkom, neizvestan nastup Milice Dabović

Reprezentacija Srbije poslednju utakmicu na šampionatu igra u subotu 25. avgusta od 18:15 časova u Debrecinu u borbi za 11. mesto protiv poraženog iz duela Slovačka – Litvanija.