ivica dacic 1 kzn

Dačić primio legendarne šampione sveta iz Ljubljane

Premijer Srbije Ivica Dačić primio je danas košarkaške reprezentativce Jugoslavije koji su 1970. godine postali svetski šampioni u Ljubljani i članove ekipe filma „Bili smo prvaci sveta“ koji govori o tom uspehu.
Dačić je tom prilikom istakao da je ponosan na one koji pomažu da se istorijske vrednosti ne zaboravljaju. 
-Ovo mi je jedan od lakših sastanaka koje sam obavio u vladi, uglavnom ljudi dolaze sa nekim zahtevima. Bilo mi je zadovoljstvo da ugostim legende jugoslovenskog sporta koji su ostavili veliki pečat, ne samo u našem sportu, već i u izgradnji snažne tadašnje Jugoslavije. Imajući u vidu da narod na ovim prostorima brzo zaboravlja, ponosan sam na sve one koji pomažu da se istorijske vrednosti ne zaboravljaju – rekao je Dačić novinarima u vladi Srbije.
Dačić se zahvalio svima koji su došli na ideju da snime dokumentarni film o čuvenoj generaciji koja je 1970. godine u Ljubljani osvojila zlatnu medalju.
-Ovo su velika imena za one koji su živeli u to vreme. Zahvaljujem se što su izdvojili vreme i došli na promociju filma u Beograd. Za nas je velika čast i priznanje što je promovisan u Beogradu, iako zvezde filma žive u raznim državama i pripadaju različitim nacijama. Ovaj uspeh će velikim slovima biti upamćen u istoriji naše košarke i sporta – poručio je Dačić.
Sastanku sa Dačićem prisustovali su Ranko Žeravica, Ivo Daneu, Petar Skansi, Damir Šolman, Ratko Tvrdić, Nikola Plećaš, autor filma Zvonimi Šimunec i scenarista Aleksandar Miletić.
-Mislim da je sport na ovim prostorima važna aktivnost. Svako ko pokušava da ga minimizira, nije na dobrom putu. Vi u Srbiji posebno priznajete sport i hvala vam na tome. Mi u regionu smo svesni važnosti sporta, ali na kraju druge stvari preovladaju. Sport je aktivnost broj jedan kada je zdravlje neke nacije u pitanju – izjavio je Skansi.
Dačić je članovima zlatne generacije uručio replike medalja koje su osvojili 1970. u Ljubljani. U ime bivših reprezentativaca kapiten Daneu poklonio je Dačiću loptu i knjigu Aleksandra Miletića „DŽez basket“, po kojoj je napisan scenario. Premijera dokumentarnog filma „Bili smo prvaci sveta“ održana je sinoć u Muzeju kinoteke u Beogradu, a pored ostalih prisustvovali su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i ministri kulture i omladine i sporta Ivan Tasovac i Vanja Udovičić.

Povezana vest:  EVROLIGA, Rezultati prvog kola druge faze Evrolige