Milosevic i Matic 2

„Za Vas pišu“: Marija Milošević i Milena Matić
Dođite na pesak da se zajedno smejemo, nadmećemo i družimo

Marija Milošević i Milena Matić su u 2015. prvi put zaigrale zajedno u paru i osvojile zlatnu medalju na premijernim Mediteranskim igrama na pesku u italijanskoj Peskari. Osvojile su i zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu za seniorke u Plovdivu, u Bugarskoj. Na domaćim terenima su ostvarile 6 pobeda u 5. „Vip Beach Volley Ligi“ uključujići i prvo mesto na Finalnom turniru 8. „Vip Beach Masters“. Uspesi na „domaćem pesku“ doneli su Mariji Milošević titulu „kraljice plaže 2015″, gde je nasledila Milenu Matić, dvostruku uzastopnu „kraljicu plaže“ (2013. i 2014.). U rubrici „Za Vas pišu“ pročitajte tekst Marije Milošević i Milene Matić:

Prošlu, 2015 godinu nas dve ćemo pamtiti kao jedan prilično uspešan eksperiment.
Pripreme smo počele početkom aprila sa različitim partnerima, a prvi turnir smo igrale početkom maja. Otišle smo u Litvaniju sa velikom željom da Srbiju pošaljemo u četvrtu rundu kvalifikacija za Olimpijske igre u Riju.
Nismo uspele, i ta činjenica je bila bolna za nas. U tom momentu nismo očekivale da sezona uprkos tome može da bude uspešna, ali smo morale da se fokusiramo na stvari koje smo naučile iz ovako kvalitetnog turnira i da gledamo napred.
Sticajem okolnosti, a mi to sada zovemo i sudbinom, posle Litvanije smo počele da treniramo u paru. Ubrzo smo shvatile da imamo iste želje i ambicije i rešile da zajedno nastavimo sezonu.
Tako počinje naše beach – volley putešestvije u 2015…

Povezana vest:  27. SP 2010, FIVB objavio poster Svetskog prvenstva u Italiji

U Turskoj smo debitovale zajedno i zauzele zadovoljavajuće 3. mesto, s obzirom da su na turniru učestvovale ekipe Azerbejdžana sa pojačanjem iz Brazila, i ekipa iz Estonije. Bilo nam je jako bitno da igramo protiv devojaka koje ne poznajemo i tako učimo i popravljamo našu igru.
Počelo je i domaće prvenstvo, učestvovale smo na 6 od 8 turnira i uspele da ih osvojimo, da bi na kraju osvojile VIP Beach Masters. Jedno zlato smo donele sa Balkanskog prvenstva u Bugarskoj, osvojile i zlato na završnom turniru Turskoj.

Odbojkaški savez Srbije je uvideo našu zelju i posvećenost i podržao nas da se oprobamo na CEV Satelitu, gde smo se bez problema kvalifikovale u glavni turnir i sakupile značajne bodove. Oprobale smo se i na CEV Mastersu, ali tu smo uspele samo jedan meč da dobijemo. Bilo je lošijih partija, ali više je bilo onih dobrih, tako da se prilično uspešna sezona bližila kraju. Ali najveći test je tek bio pred nama.

Prve Mediteranske igre na pesku su se održavale prve nedelje septembra u Peskari, u Italiji, i mi smo želele medalju sa ovog prvensta više nego bilo koju drugu. Na igrama su učestvovale 24 ekipe (?) iz raznih zemalja sa Mediterana. Na pobedničkom postolju smo stajali mi, Srbija, i prepun stadion italijanskih navijača je slusao „Bože pravde“ dok se naša zastava vijorila na mediteranskom vetru. Bile smo testirane u svakom meču, od protivnika i vremenskih uslova. Bilo je mečeva koje smo igrale po danu uz temperature poreko 30 stepeni, uz vetar koji značajno utiče na pravac lopte, a finale smo igrale uveče pod reflektorima. Ovo je između ostalog jedan od razloga zašto je beach – volley tako popularan sport. Igrači konstantno moraju da budu spremni da se menjaju i prilagođavaju raznim uslovima u raznim delovima sveta, a to može da bude, fizički ali i mentalno, vrlo teško.

Povezana vest:  KADETI – KVALIFIKACIJE ZA IX EP 2011, Vicešampioni Evrope savladali Ukrajinu u Harkovu

U toku leta smo igrale nekoliko CEV turnira i Balkanijada sa kojih smo pokupili značajne bodove. Ostala su dva FIVB Open turnira u godini i mi smo bile još gladne. Zahvaljujući podršci Odbojkaškog saveza Srbije, pravo iz Peskare smo otišle u Soči na FIVB Open. FIVB World Tour je turnir gde se takmiče najbolji među najboljima. Ušle smo direktno u glavni turnir jer smo imale dovoljno poena. Srbija po prvi put na ovakvom turniru. Niko od nas nije očekivao da izađemo iz grupe ali mi jesmo, zabeležile smo pobedu na FIVB turniru po prvi put za Srbiju i skrenule FIVB I CEV medijsku pažnju na nas, na sve nas koji volimo i igramo beach – volley u Srbiji i nadamo se da još više ljudi kod nas upozna i zavoli ovaj fantastičan sport.

Povezana vest:  Aleksandar Atanasijević: Imamo ekipu za velika dela. Krajnji cilj je Rio

Definitivno imamo dosta lepih uspomena iz 2015, ali mi smo se već fokusirale na novu sezonu i vredno radimo na fizičkoj spremi kako bi tranzicija na pesak bila što laganija. Ova godina će sigurno biti najviše orijentisana ka Olimpijskim igrama u Riju, a mi, na žalost, više šansi za tu kartu nemamo. Akcenat ćemo staviti na CEV ligu i nadamo se plasmanu na Evropsko prvenstvo. U planu je da igramo FIVB Opene, a takođe je plan da se oprobamo i na nekom od FIVB Grand Slam turnira.

Veliku zahvalnost želimo da iskažemo pojedincima koji su verovali i veruju da možemo da napravimo pomak u beach – volleyu kod nas i Odbojkaškom savezu Srbije što nas je uzeo pod svoje krilo.
U 2016. svima najpre mnogo zdravlja, ljubavi i razumevanja, i dođite na pesak da se zajedno smejemo, nadmećemo i družimo. M&M :)