XVIII SP 2018. u konkurenciji odbojkašica odigraće se Japanu 30. septembra – 21. oktobra, a plasman su izborili Japan, organizator, SAD, svetski prvak, Srbija, Rusija, Turska, Italija, Azerbejdžan, Nemačka, Holandija i Bugarska iz Evrope (CEV), Kina, Kazahstan, Koreja i Tajland iz Azije (AVC), Kamerun i Kenija iz Afrike (CAVB), Brazil i Argentina iz Južne Amerike (CSV) i Kanada, Kuba, Dominikanska Republika, Portoriko, Meksiko i Trinidad i Tobago iz Severne i Srednje Amerike (NORCECA).

Povezana vest:  Žreb za EP za juniorke sutra u 10,00 časova u Ankari

Žreb za SP 2018. u konkurenciji odbojkašica obaviće se u decembru 2017.

Nosioci grupa bi trebalo da budu Japan, Kina, SAD i Srbija, a zatim će reprezentacije biti svrstane u grupe na osnovu važeće FIVB rang liste.

24 selekcije biće podeljene u 4 grupe sa po 6 timova. Posle 6 odigranih kola, plasman u drugu rundu izboriće po 4 najbolje selekcije iz 4 grupe. 16 ekipa biće podeljeno u 2 grupe, tako što će u jednoj igrati po dve prvoplasirane reprezentacije iz A i B grupe i 3. i 4. selekcije iz C i D grupe (A 1, A 2, B 1, B 2, C 3, C 4, D 3, D 4), odnosno po dve prvoplasirane reprezentacije iz C i D grupe i 3. i 4. selekcije iz A i B grupe (C 1, C 2, D 1, D 2, A 3, A 4, B 3, B 4). Po 3 prvoplasirane selekcije iz obe grupe II runde izboriće plasman u III rundu takmičenja. Pobednici grupa će biti razdvojeni, dok će drugoplasirane i trećeplasirane selekcije biti žrebom svrstane u dve grupe. Po dve prvoplasirane selekcije iz III runde plasiraće se u polufinale.

Povezana vest:  SENIORKE – GM KAPITAL KUP IZAZIVAČA – ŠESNAESTINA FINALA, Gent u osmini finala