FIVB je saopštio sistem takmičenja na Svetskom prvenstvu odbojkaša, po kome se do poslednjeg dana takmičenja preliminarne faze neće znati ni približno sastavi grupa II faze. Po formuli takmičenja, u zavisnosti od plasmana u C grupi, Srbija može u II fazi da igra u Milanu, Bolonji, Sofiji ili Varni ! Ukoliko Srbija bude prvoplasirana, igraće u C grupi, u Sofiji. Ukoliko osvoji drugo mesto putovaće u H grupu u Varnu, u Bugarsku. Osvajanjem trećeg mesta, Srbija će obezbediti mesto u F grupi u Bolonji, u Italiji, a ukoliko bude četvrta, u II fazi će igrati u Milanu, u Italiji.
Muška seniorska reprezentacija Srbije igraće u C grupi XIX SP 2018. u Bariju sa Rusijom, SAD, Australijom, Tunisom i Kamerunom.
Svetsko prvestvno će otvoriti organizatori utakmicama koje će se odigrati 9. septembra: Italija na Foro Italiku u Rimu protiv Japana, i Bugarska u Dvorcu kulture i sporta u Varni protiv Irana.
Svetsko prvenstvo odbojkaša odigraće se 10 – 30. septembra u Sofiji (Arena Armejec, 12 000), Varni (Dvorac sporta i kulture, 6000) i Ruseu (Bulstrad arena, 5100) u Bugarskoj, i Bariju (Palaflorio, 5080), Bolonji (Unipol arena, 11 000), Firenci (Nelson Mandela forum, 7500), Milanu (Forum di Asađo, 12 657), Rimu (Foro Italiko, 11 000) i Torinu (Pala Alpitur, 15 657) u Italiji.

Povezana vest:  Posle fanatstičnog polufinala sledi meč za zlato sa Slovenijom

SENIORI – XIX SP 2018. – SASTAVI GRUPA:
C GRUPA – BARI, ITALIJA:
SAD, RUSIJA, SRBIJA, AUSTRALIJA, TUNIS, KAMERUN

A GRUPA – FIRENCA, ITALIJA:
ITALIJA, ARGENTINA, JAPAN, BELGIJA, SLOVENIJA, DOMINIKANSKA REPUBLIKA

B GRUPA – RUSE, BUGARSKA:
BRAZIL, KANADA, FRANCUSKA, EGIPAT, KINA, HOLANDIJA

D GRUPA – VARNA, BUGARSKA:
BUGARSKA, POLJSKA, IRAN, KUBA, FINSKA, PORTORIKO

24 selekcije su podeljene u 4 grupe sa po 6 timova. Po dve grupe će biti u Italiji i Bugarskoj. Posle 6 odigranih kola, plasman u drugu rundu izboriće po 4 najbolje selekcije iz 4 grupe, koje će u II fazu preneti sve bodove osvojene na 5 utakmica u I fazi.
U II fazi, 16 ekipa biće podeljeno u 4 grupe, po 2 u Italiji i Bugarskoj i igraće se ponovo po jednokružnom bod sistemu (svako sa svakim).

Povezana vest:  Seniorke Srbije u Poljskoj, seniori u Italiji

II FAZA (21 – 23. SEPTEMBAR):
E GRUPA – MILANO, ITALIJA:
A 1, B 2, A 3, C 4

F GRUPA – BOLONJA, ITALIJA:
B 1, A 2, C 3, D 4

G GRUPA – SOFIJA, BUGARSKA:
C 1, D 2, B 3, A 4

H GRUPA – VARNA, BUGARSKA:
D 1, C 2, D 3, B 4

Plasman u III fazu takmičenja izboriće pobednici 4 grupe, kao i 2 najbolje drugoplasirane selekcije.
Mečevi III faze odigraće se u dvorani PalaAlpitur u Torinu. Šest reprezentacija biće žrebom svrstane u 2 grupe sa po 3 tima i igraće po jednostrukom bod sistemu.
Plasman u polufinale izboriće po 2 selekcije iz obe grupe.

Povezana vest:  VINER LIGA, SENIORI, Šampion slavio u Smederevu