Američki plivač Majkl Felps i atletičar sa Jamajke Jusein Bolt ušli su u istoriju Olimpijade kao zvezde završenih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, kao što su bili u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine.

Felps i Bolt već osam godina su najveće zvezde Olimpijskih igara.U prvoj nedelji Igara u Riju Felps je osvojio pet zlatnih medalja i jednu srebrnu s rekordnih brojem medalja – 28 olimpijskih od kojih 23 zlatne. Posle povlačenja nakon Igara u Londonu, Felps je odlučio da ponovo zapliva da bi izbegao depresiju i alkohol, ali je ovog puta čvrsto rekao da neće biti na narednim Igrama u Tokiju 2020. godine.

Plivač je prvi put učetvovao na Olimpijadi u Sidneju 2000. godine s 15 godina. Tada nije osvojio nijednu medalju ali je zato vrtoglavi uspon doživeo u Atini 2004. sa šest medalja, u Pekingu 2008. sa osam medalja, četiri je osvojio u Londonu 2012. i još pet u Rio de Žaneiriju.

Povezana vest:  OI 2012, London treći put domaćin Olimpijade

Bolt se takodje može pohvaliti „dugovečnosti“ na Olimpijadi. Atletičar je potrošio ukupno 200 sekundi tokom karijere da osvoji devet zlatnih medalja.

Sa tim medalja, Bolt se pridružio slavnim atletičarima kao što su Finac Pavo Nurmi i Amerikanac Karl Luis.