Avion Britiš ervejza čiji je naziv promenjen u „victoRIOus“ (Pobednički), a nos obojen zlatno, vratio je iz Rio de Žaneira Olimpijski tim Velike Britanije koji je osvojio rekordan broj medalja za svoju zemlju.

Mak Vitlok i Nikola Adams koji su osvojili po tri od ukupno 27 zlatnih medalja u Riju, bili su prvi olimpijci koji su izašli iz aviona na londonskom aerodromu Hitrou. Stojali su na vrhu stepenica, a ostali članovi olimpijske ekspedicije postrojili su se ispod njih. Svi su se radovali i aplaudirali.

Povezana vest:  Južnokorejac An Hjun Su u Sočiju kliza za Rusiju

Tim od 320 sportista i pomoćnog osoblja, na aerodromu koji se šarenio od zastava i crvenih, belih i plavih balona, dočekala su deca i rođaci i prijatelji sportista, i svi drugi koji su želeli da im čestitaju. Pre izlaska iz aviona otpevali su državnu himnu.

Vitlok, osvajač dve zlatne-medalje, tokom leta je izvodio gimnastičke vežbe preko sedišta prve klase, a iz društvenih mreža se vidi da je Olimpijski tim, na putu od Rija do Londona popio 77 boca šampanjca.

Pobednički tim Velike Britanije na igrama u Riju imao je 366 takmičara u 25 sportova, a više od 35 odsto članova tog tima vratilo se kući s nekom od medalja.

Povezana vest:  Bah traži doživotnu zabranu za dopingovane ruske sportiste

Velika Britanija je osvojila 67 medalja, i među 205 zemalja učesnica druga je po broju zlatnih međala, iza SAD.

Velika Britanija je i do sada prva zemlja-domaćin Igara koja je na narednim Igrama osvojila više odličja nego na Igrama koje je ugostila.

London je bio domaćin Olimpijskih igara, 2012. godine, a Olimpijski tim Velike Britanije je tada osvojio 65 medalja.

Povezana vest:  HOKEJ NA TRAVI, Australija i Novi Zeland bez borbe na Olimpijadi

Vesačica Ketrin Grejndžer koja je osvojila srebro na svojim petim uzastopnim Olimpijskim igrama, istakla je to što je uspeh britanskog tima postignut posle burnog perioda referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

„Bila je to teška godina za nas, mnogo teških stvari se dogodilo na političkom polju poslednjih meseci, mislim da su sport i naši rezultati ujedinili sve nas, naše građane i podigao im moral, ovo su verujem najbolje olimpijske igre koje smo imali do sada“, rekla je Grejndžer.