Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uručio je danas diplomatske pasoše sportistima koji su na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i Londonu osvajali medalje u pojedinačnim sportovima.

-Želim još jednom da vam čestitam na uspesima koje ste postigli i na medaljama koje ste osvojili na Olimpijskim igrama u Riju i Londonu. Velika mi je čast da vam u ime ministarstva spoljnih poslova uručim diplomatske pasoše, čiji ćete biti nosioci u zvanju ambasadora dobre volje – rekao je Dačić na prijemu u zgradi ministarstva.

Diplomatski pasoši danas su uručeni rvaču Davoru Štefaneku, tekvondoistkinjama Tijani Bogdanović i Milici Mandić i kajakašima Milenku Zoriću i Marku Tomićeviću, dok je atletičarka Ivana Španović dobila ranije.

Povezana vest:  EPS uz OKS i vaterpolo, rukometni i odbojkaški savez

-U ime svih nas, želim da zahvalim što je vlada Srbije prepoznala značaj ovih pasoša i koliko to nama znači za sva dalja putovanja na takmičenja i pripreme, a mi ćemo da ti maksimum na svim tim takmičenjima, da predstavljamo Srbiju na najbolji mogući način i da vas obradujemo novim medaljama – rekao je rvač Štefanek, jedini osvajač zlatne medalje u pojedinačnim sportovima na Olimpijskim igrama u Riju.

Dačić je podsetio da samo 27 sportista ima diplomatske pasoše i da se oni dodeljuju samo najzaslužnijima.

-Pored košarkaša od pre 20-ak godina, Novaka Djokovića i ostalih tenisera koji su osvojili Dejvis kup, doneli smo odluku da i vama dodelimo zvanje ambasadora dobre volje. Ovi pasoši će vam omogućiti da bez viza putujete u neke zemlje sa kojima Srbija još ima vizni režim, ali će vam omogućiti povoljniji tretman u inostranstvu od strane nadležnih organa – kazao je Dačić.

Povezana vest:  Stević: Sportska sreća će biti odlučujuća

Ministar je naveo da očekuje da će sportisti u najboljem svetlu predstavljati Srbiju i istakao da diplomatski pasoš nije preduslov da bi oni bili ambasadori Srbije.

-Vi ste svojim ponašanjem i rezultatima već pokazali da ste pravi ambasadori i doprineli ste tome da se ime naše zemlje čuje daleko. Želim da vam ovi pasoši dugo traju, oni važe pet godina, a da biste ih produžili moraćete da postignete još neke uspehe – rekao je Dačić.

Povezana vest:  OI 2016, Tomašević: Uspeh košarkašica vetar u ledja košarkašima pred četvrtfinale

On je kazao da je naredni korak da diplomatske pasoše dobiju i reprezentativci Srbije koji su u kolektivnim sportovima osvojili medalje u Riju.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je 2016. rekordna godina po broju osvojenih medalja.

-Ovo je mali znak pažnje i način da motivišemo sportiste da budu još bolji. Znam koliko diplomatski pasoš pomaže i ovim ulazite u malu grupu odabranih ambasadora dobre volje – rekao je Udovičić i dodao da se traži način da i osvajači medalja u kolektivnim sportovima, ali i paraolimpijci dobiju diplomatske pasoše.