Marija Malić se okitila bronzanom medaljom vazdušnom puškom drugog dana Olimpijskih igara mladih u Buenos Ajresu. To je druga bronza za srpske strelce na takmičenju u Argentini, jer u nedelju je treće mesto vazdušnom puškom osvojio Aleksa Mitrović.

Nadmetanje devojaka bilo je izjednačena borba od početka. Nijanse su odlučivale u kvalifikacijama, u kojima je Malićeva, članica Jedinstva iz Stare Pazove, bila sedma.

Finale je obilovalo preokretima. Naša reprezentativka je nešto lošije počela. Posle prvih pet dijabola bila je šesta, ali kako je takmičenje odmicalo gađala je sve bolje i umešala se u borbu za odličja. U jednom trenutku, posle 16. serije izbila je  na čelnu poziciju. Posle 20. serije, kada ispada četvrtoplasirana, Malićeva je bila na trećem mestu, sa 0,3 kruga više od  Nemice Ane Jansen, koja je kao četvrta ostala bez medalje. Naša takmičarka je obezbedila odličje, a u naredna dva hica nije uspela da se pomeri sa sjajne bronzane pozicije. Zlato je pripalo Stefani Lauri Grundsoe iz Danske, a druga je bila Mehuli Goš (Indija).

– Osvojiti medalju na velikom takmičenju je neverovatan osećaj, presrećna sam. Kvalifikacioni meč je bio jako težak, finale još teže i mnogo sam srećna što sam uspela da dođem do medalje. Ova bronza meni sija kao zlato – kazala je Malićeva, kojoj je medalja na Olimpijskim igrama u Buenos Ajresu drugo odličje na velikim takmičenjima. Zimus je na Evropskom prvenstvu u Đeru bila treća, takođe vazdušnom puškom.

Povezana vest:  Održana XXI sednica Predsedništva OKS

Saša Iker, član stručnog štaba SS Srbije za juniorsku pušku, koji je uz strelce u Buenos Ajresu je analizirajući današnje takmičenje rekao:

– Marija je, kao i Aleksa Mitrović u nedelju, imala teške kvalifikacije. Posle pete serije bila je na devetom mestu, sa velikim zaostatkom za osmoplasiranom. U poslednjoj šestoj seriji, pogodila je  visokih 105,2 kruga i obezbedila mesto u finalu, u kome je loše krenula, ali se kasnije dobrim hicima primakla vrhu. Čak tri puta u finalu je pogodila maksimalnih 10,9 krugova. Izvukla je maksimum, što je ovaj put bilo dovoljno za bronzu.

Srpski strelci su završili učešće u pojedinačnim takmičenjima na OI mladih. Naredna dva dana na programu su nadmetanja vazdušnim pištoljem, u kojima nemamo predstavnike.

Dve medalje su izuzetan učinak, posebno kada se ima u vidu da jedna zemlja ne može da ima više od jednog predstavnika po disciplini.

Malićeva i Mitrović će učestvovati i u miksu vazdušnom puškom, ali ne u istom timu. Mešoviti parovi će biti sastavljeni na osnovu plasmana u pojedinačnim kvalifikacijama. Malićeva će, kao sedmoplasirana biti u paru sa 10. strelcem u takmičenju juniora puškom. Mitroviću, koji je bio šesti u muškim kvalifikacijama, će partner u timu biti 11-plasirana juniorka.

Povezana vest:  Košarkašice Srbije osvojile 4. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju

Vazdušna puška, juniorke: 1. Stefani Laura Grundsoe (Danska) 248,7, 2. Mehuli Goš (Indija) 248,0, 3. Marija Malić (Srbija) 226,2, 4. Ana Jansen (Nemačka) 206,5, 5. Zeru Vang (Kina) 185,8… Kvalifikacije: 1. Goš  628,1, 2.  Vang  626,4, 3. Anastasija Derevijagina (Rusija) 625,3… 7. Marija Malić 621,7… Za finale 621,3. Ukupno 20 takmičarki.

Selektor ponosan na srpske nade

Šef stručnog štaba Streljačkog saveza Srbije i selektor za pušku Dragan Donević, koji je u Beogradu “držao palčeve” mladim strelcima, ocenjujući učinak na Trećim olimpijskim igrama mladih kaže:

– Verovali smo da Marija i Aleksa mogu da doguraju daleko na Olimpijskim igrama mladih. Medalje su rezultat plana i programa koji je realizovan tokom cele sezone.

Put ka odličjima na Olimpijskim igrama mladih počeo je prošlog leta na evropskim kvalifikacijama za veliku smotru u Argentini..

– Marija Zavišić i Đorđe Savić su u avgustu prošle godine osvajanjem kvota za Srbiju na kvalifikacionom takmičenju u Bakuu, otvorili put ka uspehu u Buenos Ajresu. Novi stručni štab SSS, izabran u decembru, je posle ovogodišnjeg Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem, odredio kriterijume za izbor učesnika Olimpijskih igara mladih. Malićeva i Mitrović su po tim kriterijumima bili najuspešniji, a osvajanjem medalja su pokazali da stručni štab nije pogrešio u proceni i da su njih dvoje zaslužili da odu u Buenos Ajres.

Povezana vest:  Rusija optužuje vladu SAD da želi izbacivanje te zemlje sa OI

Pripreme i učešća tandema mladih strelaca na međunarodnim takmičenjima ovog leta su bili podređeni Olimpijskim igrama mladih.

– Aleksa Mitrović je na Svetskom prvenstvu u Čangvonu bio naš jedini predstavnik u juniorskim takmičenjima. Marija Malić je dobila šansu u seniorskoj konkurenciji, sve u cilju da se dobro pripreme za Buenos Ajres. Iskoristili su priliku. Ozbiljno su pristupili takmičenju na Olimpijskim igrama mladih i došao je i rezultat. Ponosan sam na njih.

Kao selektor za pušku, Donević se osvrnuo na učinak naših strelaca ovim oružjem na velikim takmičenjima u 2018.

– Malićeva i Mitrović su zaključili niz, počet na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Đeru, kada je seniorski miks Andrea Arsović i Milutin Stefanović osvojio srebro, a Marija juniorsku bronzu. Na Mediteranskim igrama zlatnim odličjima u pojedinačnoj konkurenciji su se okitili Milutin Stefanović i Andrea Arsović, a za kraj stižu dve medalje iz Argentine. Čestitam njima, njihovim trenerima i klubovima Jedinstvu iz Stare Pazove i Novom Beogradu – Ušće. Krug od nekoliko mladih strelaca puškom, u kojem su i Malićeva i Mirović, je ove sezone pokazao da nemamo samo odličnu prošlost i sadašnjost, već i budućnost – zaključio je Donević, dodajući veliku zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije na učešću u realizaciji programa.