Po 25. jubilarni put u Srbiji je obeležen „Olimpijski dan“ kojim se proslavlja rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta. Zahvaljujući odličnoj saradnji i činjenici da su osnivači Olimpijskog komiteta Srbije bili oficiri Vojske Kraljevine Srbije, ove godine „Olimpijski dan“ je organizovan na stadionu Vojne akademije.

Već tradicionalno organizovane su trke za decu do 4, 8 i 12 godina, trka za osobe sa invaliditetom, trka zadovoljstva na 2400 metara, kao i porodična i štafetna trka. U štafetnoj trci učestvovaće štafete Olimpijskog komiteta Srbije i kompanija članica sponzorskog pula Olimpijskog komiteta Srbije.

Ove godine bilo je više od 3000 učesnika, a kao i prethodnih godina najmasovnija je bila „porodična trka“, u kojoj je nekoliko najbrojnijih porodica nagrađeno od strane kompanija: Zlatiborac, Coca-Cola, Don kafa, Toyota, DDOR, Jaffa i Eko pumpe, članica sponzorskog pula Olimpijskog komiteta. Najbrži u trci zadovoljstva na 2400m bio je Stefan Tovilović iz Beograda.

Sem trka za različite uzraste, na Olimpijskom danu učesnici i posetioci su mogli da se oprobaju u vazdušnoj streljani gde ih je reprezentativac Srbije u streljaštvu i olimpijac iz Rija Dimitrije Grgić uputio u osnove svog sporta.  Specijalne jedinice Vojske Srbije demonstrirale su borilačke veštine, a na košarkaškom terenu bio je „Pokret za žensku košarku Marina Maljković“. Pored Dimitrija Grgića, posetioci i učesnici Olimpijskog dana mogli su da se upoznaju i druže sa desetobojcem Mihailom Dudašem i džudistom Žarkom Ćulumom, a događaju su prisustvovali i član Međunarodnog olimpijskog komiteta Nenad Lalović, ministri odbrane Aleksandar Vulin i omladine i sporta Vanja Udovičić.

Povezana vest:  MEDITERANSKE IGRE 2013, Ivana „zlatna", Andrea „bronzana"u disciplini MK puška trostav

Generalni sponzor manifestacije kompanija Zlatiborac je obezbedila majce i diplome Olimpijskog dana za sve učesnike, a u okviru promocije mobilne aplikacije TreninGO, Zlatiborac je najuspešnijeg vežbača  Milana Ostojića nagradio vikendom na Zlatiboru za dve osobe. Posebne nagrade uručene su i najstarijim učesnicima trke zadovoljstva. 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković zahvalio se kompaniji Zlatiborac i Vojnoj akademiji na podršci pri organizaciji ovogodišnjeg Olimpijskog dana i poručio:

Povezana vest:  Zastava Srbije svečano podigunta u Olimpijskom selu u Pjongčangu

Vizija Pjera de Kubertena koji je pre 125 godina osnovao Međunarodni olimpijski komitet danas širom sveta okuplja milione i navodi nas da kroz bavljenje sportom, naučimo kako da u svemu što radimo, uvek pružimo svoj maksimum. „Olimpijski dan“ je prilika za druženje i igranje, ali i za širenje olimpijskog duha i promociju olimpijskih vrednosti, zdravog načina življenja, čuvanje životne sredine i naravno podsticanje na bavljenje fizičkom aktivnošću. Posebno mi je drago što danas vidim veliki broj naših najmlađih sugrađana. Oni su naša budućnost, a ukoliko im prenesemo zdrav sistem vrednosti, ta budućnost će biti lepša.“

Poruku predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha pročitao je naš olimpijac, desetobojac Mihail Dudaš. „U našem krhkom svetu danas, Olimpijski dan nastavlja da bude dobar podsetnik kako nas sport sve ujedinjuje i pravi svet mnogo boljim mestom na mnogo načina. Iz ovog razloga, želim da se zahvalim Nacionalnim olimpijskim komitetima, koji donose sport i njegove vrednosti bliže ljudima i to kroz mnoge sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti koje organizuju tokom godine. Hvala vam na vašem fantastičnom radu podstičući sve da svuda budu aktivni, da uče i otkrivaju sport i najvažnije, da inspirišu sve sa olimpijskim vrednostima.“

U ulozi domaćina učesnike Olimpijskog dana je pozdravio je načelnik vojne akademije general major Bojan Zrnić: „Sa entuzijazmom smo prihvatli ideju da budemo domaćini Olimpijskog dana. Nama je sport izuzetno važan što smo nedavno i pokazali formiranjem sportske jedinice u čiji sastav su ušli neki od najistaknutijih sportista Srbije. Za nas ovaj događaj ima i posebnu simboliku imajući u vidu da su Olimpijski komitet i osnovali mladi oficiri Vojske Srbije.“

 

Povezana vest:  Konte: Više od polovine sportista na OI je dopingovano