XXVIII sednica OKS 

U Olimpijskoj kući danas je održana XXVIII sednica Predsedsedništva OKS
 
Na početku sednice Predsednik OKS Vlade Divac informisao je članove Predsedništva o dešavanjima u periodu između dve sednice. On je istakao važnost učešća Srbije na prvim Zimskim olimpijskim igrama mladih i izrazio zadovoljstvo odličnim sportskim rezultatima na početku olimpijske godine.
Šef Misije za London i sportski direktor OKS Prof. Dr Branislav Jevtić informisao je članove Predsedništva o trenutnom stanju kvalifikovanih sportista za Igre u Londonu i napretku u odnosu na prethodnu sednicu. Istakao da je velika stvar, ne samo veći broj sportista, nego i novi sport koji je dobio kvalifikovane sportiste. Od prethodne sednice, koja je održana polovinom decembra, tim Srbije jači je za troje tekvondista (Dragana Gladović, Damir Fejzić, Milica Mandić) i još jednu kvotu u streljaštvu (Bobana Veličković). Status Misije OKS trenutno je na 55 sportista, plus 6 tenisera prema učesničkoj simulaciji i trenutnim pozicijama na ATP i WTA.
Branislav Jevtić napomenuo je da plivanje trenutno ima troje plivača sa „A“ olimpijskom normom, ali da na predstojećem test takmičenju, početkom marta, u Londonu možemo očekivati da neko od plivača, koji u ovom tenutku imaju „B“ norme, poprave svoji rezultate i dosegnu „A“ olimpijske norme. Jevtić je napomenuo da kajak i veslanje, pored čamaca koji tenutno imaju učesničke kvote, imaju još po jednu šansu za kvalifikovanje, kao i boks koga očekuju evropske kvalifikacije.
Kada je o džudou reč, Šef misije je rekao da se u trenutnoj simulaciji naš džudista Dmitri Gerasimenko nalazi na poziciji koja mu omogućava direktno kvalifikovanje na Igre. Nadamo se da će tako i ostati do podvlačenja crte 1. maja.
Tekvondo je novi sport među onima koji će imati svoje predstavnike na Igrama u Londonu i to čak sa troje sportista, što je veoma veliki uspeh imajući u vidu da je četvoro takmičara u tekvondou maksimum kojiko jedan NOK može da predstavlja na Igrama.
Jevtić je skrenuo pažnju da su u prethodnom periodu zbog vremenskih neprilika mnogi sportisti morali da promene lokaciju sprovođenja svojih priprema, ali da su svi problemi prevaziđeni i da su programi ipak uspešno realizovani.
Na Prvim Olimpijskim igrama mladih u Insbruku ispunjen je cilj, plasmanom u prvu trećinu NOK-ova i to prema rezultatu Strahinjee Stanišića koji se plasirao na 19. mesto u alpskom skijanju. Drugi predstavnik Srbije na Igrama, biatlonac Dženis Avdić, plasirao se na 45. mesto u disciplini persuit i 47. mesto u disciplini 10 km sprint.
Streljački savez za leteće mete i Bokserski savez Srbije zatražili su, saglasno novom Zakonu o sportu, mišljenje OKS za organizaciju predstojećih takmičenja. Predsedništvo OKS dalo je pozitivno mišljenje za organizaciju SP u streljaštvu u disciplinama letećih meta 2015. godine i EP u boksu za juniorke krajem 2012. i EP u boksu za seniore 2013 godine.

 

Povezana vest:  Mladi tim otputovao u Nandžing