EST-SRB 01HOKEJ NA LEDU
Istorijski trijumf mlade reprezentacije na startu SP u Estoniji

Reprezentacija Srbije u hokeju na ledu uzrasta do 18 godina savladala je domaću selekciju Estonije rezultatom 4:3 (1:1,2:0,1:2) na startu Svetskog prvenstva Divizije II, Grupa B, koje je u ponedeljak, 14. aprila počelo u Talinu.
Posle dobre partije srpskih seniora protiv istog protivnika na SP u Beogradu, i naša mlada selekcija pokazala je da estonski hokej nije više toliko dominantan u odnosu na naš kao što je to bilo nekada. Ipak, mladi srpski „orlovi“ načinili su i korak više od starijih kolega savladavši izabrani estonski tim na njegovom ledu, sasvim zasluženo, posle bolje igre u drugom periodu kada je naša selekcija stigla do dva gola prednosti.
Domaći tim poveo je već u četvrtom minutu golom Furse, ali hokejaši Srbije ipak nisu poklekli već su zaigrali mnogo bolje u nastavku i u poslednjem minutu prvog perioda stigli do izjednačenja preko Ivana Glavonjića u „pauer pleju“.
Na startu drugog perioda „orlovi“ priređuju veliki šok domaćim navijačima i iz dva vezana igrača više postižu dva pogotka. Prvo se Đorđije Terzić odlično snašao pred golom domaćina, a zatim je Nikola Stojanović sjajno pogodio sa plave linije.
Sredinom meča Fursa još jednom pogađa za novu nervozu u redovima našeg tima, ali je stotinu sekundi pre drugog odmora Terzić još jednom pogodio za velikih dva gola prednosti pred poslednjih 20 minuta.
U završnom periodu igre domaćin kreće na sve ili ništa, ali se naši hokejaši sjajno brane, sve do 55. minuta kada Nestercuk ponovo unosi neizvesnost u meč. Pokušali su domaći u završnici i povlačenjem golmana ali je naš tim sačuvao prednost za prvu pobedu jedne naše reprezentativne selekcije nad Estonijom još od 2010. godine i Svetskog prvenstva U18 koje je takođe održano u Estoniji, kada je naš tim slavio rezultatom 3:0.
Za reprezentaciju Srbije, ipak, nema vremena za opuštanje pošto se već narednog dana sastaje sa selekcijom Španije koja je danas deklasirala Island rezultatom 10:1. Ukoliko trijumfuje u tom meču, selekcija Srbije istaći će kandidaturu za plasman u viši rang, Diviziju II, Grupa A.
Selekcija Srbije U18 je na prethodna dva Svetska prvenstva održana u našoj zemlji osvojila jednu srebrnu (Novi Sad, 2012) i jednu bronzanu medalju (Beograd, 2013).
Samo najboljeplasirana selekcija obezbediće plasman u viši rang takmičenja, dok se najslabiji tim „seli“ u Diviziju III.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zavarko pobedio na „Božićnom turniru“ u Vrbasu