Kirsan Ilyumzhinov 2010 MoscowŠAH
Iljumžinov: Pomoć FIDE u popularizaciji šaha u školama
 
Predsednik Svetske šahovske federacije (FIDE) Kirsan Iljumžinov izrazio je danas u Novom Sadu spremnost te organizacije da pruži pomoć Šahovskom savezu Srbije (Š S) u popularizaciji šaha u školama.
Iljumžinova je primio predsednik Skupštine Novog Sada Siniša Sević povodom Međunarodnog otvorenog prvenstva Vojvodine u šahu i prvenstva Svetske zone 1.5, koje se u Master centru Novosadskog sajma održava od 12. do 18. jula, navodi se u saopštenju informativne službe pri Skupštini grada.
Prijemu u gradskom parlamentu prisustvovali su predsednik ŠSS Miroslav Kopanja i predstavnici nacionalnih šahovskih organizacija Svetske zone 1.5, kojoj pripada i Srbija.
U razgovoru je dogovorena saradnja ŠSS i FIDE u popularizaciji šaha među mladima, kao i u omasovljenju šaha u osnovnim i srednjim školama.
Iljumžinov je istakao da se uvođenjem šaha u škole povećava znanje učenika iz ostalih predmeta, kao što su matematika i fizika i dodao da bi šah trebalo što više promovisati.
-Mi smo spremni da pružimo pomoć ŠSS u popularizaciji šaha u školama – rekao je Iljumžinov.
Sević je napomenuo da se u 15 novosadskih škola šah igra kroz sekcije, produženi boravak ili kroz izborni predmet i dodao da je želja gradskih zvaničnika da se šah što više uvodi u novosadske osnovne i srednje škole.
Sević je dodao da je u tom pogledu pomoć FIDE veoma važna, jer ta organizacija “ima iskustva i dugo radi na promociji i uvođenju šaha u škole”.
Sagovornici su istakli da je Novi Sad šahovski centar Srbije, podsetivši da je taj grad bio domaćin najvećim turnirima, poput Šahovske olimpijade 1990. i ekipnog prvenstva Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji 2009. godine.
Povezana vest:  Milenko Sebić 12, Stevan Pletikosić 16. u trostavu na Svetskom kupu u Pekingu