bt vilmos zavarkoKUGLANJE
Zavarko 662 čunja u „Funk areni“ u Bačkoj Topoli

Kuglaški sport Srbije dobio je još jedan divan objekat „Funk arenu“, kuglanu sa šest staza u Bačkoj Topoli, koju su, tek što su izašli moleri i monteri, probali srpski reprezentativci predvođeni najboljim kuglašem sveta Vilmošem Zavarkom, članice ženske ekipe Pionira, šampiona Srbije i Eđšega iz Bačke Topole.
Najbolji rezultat imao je Vilmoš Zavarko sa 662 čunja, a među „probnim pilotima“ bili su i Srđan Šokac 607, Jovan Ćalić 604, Daniel Tepša 591, Čongor Baranj 574, Igor Kovačić 563, Željko Miličević 555, Arpad Antal 549, Miloš Milivojević 546, Adrian Lončarević 533, Balaž Kovač 532 i Andrej Nađ 525 čunjeva.
Kod dama, najuspešnija je bila mlada Hermina Lukač sa 573 čunja, pratile su je Nevenka Joković 568, Sanela Milosav 564, Zorica Barać 558, Renata Vilov 518, Iboja Molnar 510, Cvetlana Lecei 485 i Mirjana Savić Panić 468.
– „Funk arena“ je zajednički projekat po ideji, još iz 2009, nekadašnjeg svetskog šampiona Arpada Antala inače žitelja Bačke Topole, koji smo posle pet godina završili – kaže Miloš Milivojević koji je sa Karlom Funkom, vlasnikom fabrike „Funk“ jednog od najeminentnijih proizvođača kuglana u svetu, investirao u šest staza za kuglanje i tri za bovling.- Ministarstvo omladine i sporta Srbije obezbedilo je sredstva za objekat, Opština Bačka Topola novac za unutrašnje uređenje i grejanje i ukupna vrednost kuglane je oko 250.000 evra. Ugovor o zakupu je na 15 godina, posle čega staze ostaju opštini.
Već od 7. novembra kuglana će biti otvorena za građanstvo (450 dinara na sat po stazi, 550 za noćno kuglanje subotom i nedeljom), a svečano otvaranje planirano je za 27. decembar kada će se odigrati spektakularna utakmica reprezentacija Srbije protiv reprezentacije sveta!
– Planiramo da jedan deo prostora u restoranu odvojimo policama sa knjigama, već imamo lep fond, obezbedili smo i knjige za decu i želimo da napravimo pravi kutak za celu porodicu. Od reprezentativaca ćemo prikupiti dresove, patike, trofeje… kojima ćemo ukrasiti zidove kuglane, da bismo napravili neku vrstu kuglaškog muzeja. U blizini kuglane je nekoliko škola i organizovaćemo besplatnu obuku za đake da što više mladih uključimo u kuglanje. Naravno, ni jedna kugana ne sme da bude bez dobre kuhinje i gurmanima obećavam najbolju picu i ćevapčiće…
Srđam Šokac prvotimac srpskog šampiona Beograda biće zadužen za sportski deo kuglane, promoter će biti Arpad Antal svetski prvak iz 2006. a za ugostiteljstvo će biti zadužena Andrea Lazarević.
– Posebnu zahvalnost dugujemo Željku Miličeviću, vrhunskom stručanjku za kuglane, na ogromnom trudu, jer je radio danonoćno i sa monterima, električarima, građevincima … da se kuglana završi i primi prve kuglaše. I Šokac i Antal su bili deo vrednog tima okupljenog oko jednog cilja da Bačka Topola dobije ovaj objekat. Očekujemo da uz kuglaše iz Bačke Topole na ovim stazama prvenstvene utakmice igraju i Feketić i ženska ekipa Jedinstva iz Novog Bečeja. Za ligu radnih organizacija, koja uskoro počinje, već imamo prijavljenih deset ekipa – dodao je Milivojević.
Prvim hicima na novom objektu prisustvovali su i predsednik KS Srbije Uroš Dragojlović, potpredsednik KSS Eržebet Molnar, generalni sekretar Vojko Pavlović, istaknutni kuglaški i sportski radnik iz Bačke Topole Lazar Nerić koji se izuzetno angažovao u ovom projekta kao i brojni kuglaši, kuglaški radnici i prijatelji kuglaškog sporta.

Povezana vest:  NFL VESTI, Pobede Majamija i Denvera, Sijetl slavio u gostima