Dragoslav Petrovic i Milica SimicBADMINTON
U znaku Milice Simić i Dragoslava Petrovića

Samo nedelju dana nakon briljantne prezentacije i učešća Badminton saveza Srbije na Trećem međunarodnom Sajmu sporta badminton sport je i zasijao punim sjajem i u praksi. U subotu i nedelju, 6. i 7. decembra 2014, u Sportskom centru Rakovica, u organizaciji Badminton saveza Beograda i badminton klubova Beograd i Clear, u saradnji sa Badminton savezom Srbije, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Turističke organizacije Beograda održan je XIV Kup grada – TROFEJ BEOGRADA 2014 u badmintonu koji je okupio preko 70 takmičara iz devet badminton centara. Takmičenje, koje posle državnog šampionata ima najdužu tradiciju u zemlji a u okviru kojeg su, ovoga puta, održani seniorski A turnir i juniorski kup za igrače izrasta do 11 i do 15 godina, obeležili su državna prvakinja Milica Simić i mladi olimpijac Dragoslav Petrović, sa tri, odnosno dva zlatna odličja.
Članica Novog Sada potvrdila je apsolutnu dominaciju u zemlji kada je ženska konkurencija u pitanju. Ubedljivo je stigla do najsjajnijeg odličja u singlu, te trofeja u ženskim parovima, u kojima je nastupila sa Bojanom Jovanović iz pančevačkog Dinama, i mešovitim parovima gde joj je partner bio Dragoslav Petrović.
„Zadovoljna sam svojim nastupom u Beogradu. Bilo je mnogo dobrih mečeva a na kraju sam uspela da se dokopam zlata u svim konkurencijama u kojima sam nastupila, čemu sam se i potajno nadala pre početka. Ono što je za mene lično obeležilo ovaj turnir jeste moj debi u mešovitom dublu sa Petrovićem. Iako smo prvi put zajedno stali sa iste strane mreže pokazali smo da odlično funkcionišemo. Proba je u potpunosti uspela i nadam se da je ovo odlična najava naših zajedničkih nastupa na međunarodnoj sceni dogodine“ kazala je Milica Simić.
Vedeta kruševačkih Zmajeva Dragoslav Petrović je i na XIV Kup grada – TROFEJ BEOGRADA 2014 u badmintonu pokazao da se nalazi u vrhunskoj formi. Iako mlađi od mnogih seniora uspeo je da drugog dana turnira osvoji zlato u singlu, gde je vladala najžešća konkurencija. Pre toga osvojio je već pomenuto zlato u mešovitom dublu sa Milicom Simić i bronzu u muškim parovima sa Nenadom Miloševićem iz Novog Sada.
„Ovo mi je prvi trijumf u singlu na Trofeju Beograda i posebno sam srećan zbog toga. Osvojio sam zlato u izuzetno jakoj konkurenciji naših najboljih takmičara, a ako se izuzme Državni šampionat, trijumfovao sam za tri poslednja A seniorska turnira. Ovaj turnir je bio značaj i zbog toga što sam prvi put zaigrao u mešovitim parovima sa našom najboljom takmičarkom Milicom Simić. Odigrali smo kao da dugo nastupamo zajedno i pokazali da na ovu kombinaciju stručni štab može ozbiljno da računa u budućnosti, kada je u pitanju međunarodna scena“ istakao je Petrović.
Trofej Beograda je oba dana obilovao neizvesnim i zanimljivim partijama koje su, po ko zna koji put, pokazale badminton u najlepšem svetlu. Raduje podatak da je konkurencija iz turnira u turnir sve jača kao i nalet mladih takmičara koji se kreću stopama Dragoslava Petrovića. Evropski viceprvak za igrače do 15 godina Luka Milić se na ovom turniru vratio na teren posle višemesečne pauze zbog operacije slepog creva i odmah priredio ogromno iznenađenje. Osvojio je bronzu, savladavši u četvrtfinalu državnog seniorskog prvaka i branioca titule sa prošlogodišnjeg Trofeja Beograda Igora Bjelana. U konkurenciji takmičara do 11 na visini zadatka bili su članovi Pančeva koji su pokazali da ovaj klub postaje ozbiljan takmac na srpskoj sceni. U četiri godine starijem uzrastu Zmajevi su potvrdili dominaciju, ali su i ostali klubovi pokazali da imaju odličan podmladak.
Inače, u toku prvog dana turnira, na kojem je u ime Grada Beograda gost bio Dragan Ćirić iz Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, održan je izuzetno posećni Sudijski kurs Badminton saveza Srbije za sticanje osnovnih sudijskih zvanja. Kurs je pohađalo preko 30 polaznika kojima je glavni predavač bio međunarodni sudija Predrag Vuković, član Upravnog odbora Badminton saveza Srbije i sudijski delegat BASS.
Prijatelji ovog takmičenja bili su Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Sportski savez Beograda, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencija Republike Srbije, kompanije „Yonex“, „Tin šped“ i „Naša Koka Plus“.
Medalje su osvojili – Uzrast do 11 godina – Dečaci pojedinačno: 1. Aleksandar Jovičić (BK Ravens KG, Kragujevac), 2. Viktor Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Viktor Burjan (BK Pančevo), Nikola Borka (BK Pančevo); Devojčice pojedinačno: 1. Anđela Vitman (BK Pančevo), 2. Sanja Perić (BK Pančevo), 3. Natalija Boharević (BK Pančevo), Nina Bogdanović (BK Zmajevi, Kruševac); Uzrast do 15 godina – Dečaci pojedinačno: 1. Sergej Lukić (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Andrej Šafarik (BK Fanatik, Vršac), 3. Matija Cupara (BK Zmajevi, Kruševac), Janko Lazarević (BK Zmajevi, Kruševac); Devojčice pojedinačno: 1. Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Minja Milovanović (BK Ravens KG, Kragujevac), 3. Anja Ilić (BK Beograd), Ivona Pavlović (BK Beograd); Seniori – Muškarci pojedinačno: 1. Dragoslav Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 3. Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac), Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac); Žene pojedinačno: 1. Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Anja Janić (BK Beograd), Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo); Muški parovi: 1. Igor Bjelan (BK Beograd) / Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 2. Miodrag Kaličanin (BK Beograd) / Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Nenad Milošević (BK Novi Sad) / Dragoslav Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), Nikola Mijačić (BK Beograd) / Nemanja Stanimirović (BK Zmajevi, Kruševac); Ženski parovi: 1. Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo) / Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac) / Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Sofija Dmitrović (BK Clear, Beograd) / Andona Milovanović (BK Clear, Beograd), Anja Janić (BK Beograd) / Ivana Maksimović (BK Beograd); Mešoviti parovi: 1. Dragoslav Petrović (BK Zmajevi, Kruševac) / Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Miodrag Kaličanin (BK Beograd) / Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac) / Anja Janić (BK Beograd), Nemanja Stanimirović (BK Zmajevi, Kruševac) / Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo).

Povezana vest:  KUGLANJE, Zlatni parovi Pionira i Beograda