doping

Još četvoro ruskih atletičara pozitivno na meldonijum

Atletski savez Rusije saopštio je danas da je još četovoro atletičara pozitivno na meldonijum, supstancu koju je Svetska anti-doping agencija (WADA) 1. januara stavila na listu zabranjenih.

Najmanje 16 ruskih sportista, uključujući i teniserku Mariju Šarapovu, pozitivno je na meldonijum, koji se koristi kod bolesti srca i povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema.

Povezana vest:  KUGLANJE, Da 2016. bude uspešnija od sjajne 2015!

„Imamo informacije da su doping rezultati četvoro atletičara pozitivni na meldonijum. Sa time ćemo se danas pozabaviti“, rekao je predsednik Atletskog saveza Rusije Dmitrij Šljahtin, prenela je agencija Interfaks.

On nije naveo o kojim atletičarima se radi.

Ruska sprinterka, osvajačica srebrne medalje na Evropskom prvenstvu 2013. godine Nadeža Kotljarova u nedelju je priznala da je uzimala meldonijum.

Povezana vest:  KLIZANJE, Amerikanka Alisa Čizni pobednica finala Gran prija

Skandal oko meldonijuma neće pomoći Rusiji u naporima da skine suspenziju Medjunarodne atletske federacije (IAAF). IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare iz svih medjunarodnih takmičenja posle izveštaja nezavisne komisije WADA o navodnom sistemskom dopingu sportista koji je prikrivala država.

Ako ruski savez ne ispuni na vreme zadate obaveze njegovi atletičari će propustiti Olimpijske igre koje počinju 5. avgusta u Rio de Žaneiru.

Povezana vest:  FIS i MOK u oštroj borbi protiv dopinga