Reprezentacija Srbije u inlajn hokeju u sredu od 20 časova protiv domaćina Austrije igra prvi meč na kvalifikacionom turniru za Svetsko prvenstvo Divizije I, koji se od 22. do 25. juna održava u Štajndorfu.

“Orlovi” su posle dvonedeljnih priprema u Beogradu i dva trening meča protiv Hrvatske u Zagrebu (porazi od 2:6 i 4:8), u ponedeljak doputovali u austrijski gradić na obali jezera Osijah u Koruškoj, gde će se u naredna četiri dana boriti za plasman na planetarni šampionat naredne godine u Slovačkoj. Srpski hokejaši su na turnir u Austriji doputovali kao najslabije rangiran tim od osam ekipa koje će sekroz dve kvalifikacione grupe, a zatim i mečeve za plasman, boriti za poslednju vizu za Svetsko prvenstvo.

I pored toga, naši hokejaši na rolerima pokušaće da iznenade rivale u grupi A i zabeleže što bolji rezultat, pre svega da nadmaše učinak iz prethodnom kvalifikacionom ciklusu 2014. godine, kada su u prvoj rundi kvalifikacija zauzeli treće mesto u konkurenciji četiri ekipe. Srbija će ovog puta, u izmenjenom formatu takmičenja, probati da pre svega nadmaši selekcije Bugarske (četvrtak, 16 časova) i Makedonije (petak, 16), sa kojima se sastala i pre dve godine u Sofiji kada su zabeleženi po jedan trijumf i poraz (bugari slavili 4:3 posle produžetka, Makedonija ubedljivo savladana 16:4). Pre toga, “Orlovi” će se prvog dana turnira sastati sa domaćinom i prvim favoritom takmičenja Austrijom (sreda, 20 časova), a iako su u tom meču autsajderi naši hokejaši pokušaće da iznenade rivala.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, SAAF, U nedelju spektakl na Adi: Vukovi na Vojvode

Srpski hokejaši u austrijski gradić stigli su u ponedeljak i u prethodna dva dana odradili dva treninga u hali u kojoj će se igrati mečevi kvalifikacija. Iako je naš nacionalni tim prethodnog vikenda zabeležio dva ubedljiva poraza u duelima sa znatno iskusnijom Hrvatskom u Zagrebu, igra koju su prikazali “Orlovi” i sve bolja uigranost ekipa daje im nadu da mogu da zabeleže solidan rezultat u Austriji.

Povezana vest:  KUGLANJE, Kristal kao čelik, Livia Santo u SPC Vojvodini, Alimenta juriša na Super ligu

Reprezentaciju Srbije na kvalifikacionom turniru u Austriji predstavljaće 14 igrača: Marko Brkušanin, Dragan Komazec, Vladimir Večić, Uroš Aleksić, Vladimir Ljutovac, Andrej Cvik, Vladan Drozdik, Aleksandar Kolarić, Lazar Leštarić, Nemanja Nikolić, Uroš Brestovac, Marko Crnoglavac, Mirko Đumić i Ivan Belić (golman).

U grupi B sa kojom će se naš nacionalni tim ukrstiti u borbi za plasman (svi mečevi nokaut faze igraće se u subotu) nalaze se selekcije Letonije, Belgije, Izraela i Turske.

Povezana vest:  Srpski treneri uspešni na kursevima ISSF: Arunovićevoj i Markoviću „B“ licence

Do sada je već poznato 15 od 16 učesnika svetskih prvenstava Top Divizije i Divizije I. U „svetskoj grupi“ takmičiće se selekcije Kanade, Finske, Švedske, Slovačke, SAD-a, Češke Republike, Nemačke i Hrvatske, dok su se na Svetski šampionat Divizije I plasirale selekcije Slovenije, Australije, Velike Britanije, Argentine, Mađarske, kao i dve selekcije koje su učešće izborile kroz kontinentalne kvalifikacije – Novi Zeland (pobednik grupe Azija/Okeanija) i Brazil (jedini prijavljeni tim u grupi Amerika/Afrika).
2017 IIHF Svetsko prvenstvo Divizije I – Kvalifikacije

Štajndorf, Austrija (22-25. jun 2016)

Grupa A
SRBIJA – Austrija (22. jun, 20h)

Bugarska – SRBIJA (23. jun, 16h)

Makedonija – SRBIJA (24. jun, 16h)