Velike zvezde svetskog kuglanja okupiće se 27. avgusta u Banji Junaković na 10. „Memorijalnom turniru Đuro Štikovac“ u spomen na nakadašnjeg trofejnog selektora Jugoslavije, kuglaša i istaknutog kuglaškog radnika iz Beograda.

Pokrovitelj turnira je Skupština opštine Apatin,  a podržali su  ga i KS Srbije, firme Pak promet  iz Kragujevca, čiji je vlasnik Milan Jovanović Cvika” kao i Voda Vrnjci.

Robne nagrade darovaće Dušan Kudra iz Banjaluke, firma Zooplast Zorana Dragovića, KS Beograda, “Agro Višković” Veroljuba Viškovića i subotički Promostar Jovana Kerečkog.

– Imaćemo zaista izvanredne učesnike, što obećava vrhunske rezultate i uzbudljiva nadmetanja – kaže Dragi Štikovac, srpski internacionalni sudija i direktor turnira.- Dolazi skoro ceo tim Segedina, pobednika Lige šampionana u ovoj sezoni, predvođen juniorskim svetskim šampionima, srpskim reprezentativcima Robertom Ernješijem i Igorom Kovačićem, koji je  sa sedam medalja bio najtrofejniji kuglaš Šampionata sveta u maju u istarskom Novigradu. Iz Nemačke će učestvovati  kuglaši Rot vajsa, aktuelnog pobednika Svetskog kupa i finaliste Lige šampiona, a očekujemo i drage goste iz Hrvatske i Republike Srpske, kao i igrače iz brojnih klubova iz Srbije. Zbog unapred preuzetih obaveza nećemo videti Vilmoša Zavarka najboljeg kuglaša sveta, dvostrukog šampiona sveta u maju u Novigradu,  srpskog reprezentativca iz Sporta iz Podbrezove, kao i ostale igrače ovog kluba, šampiona Slovačke.

Povezana vest:  Hokejaš Dmitrij Učajkin umro od posledica udarca u glavu

Iz Segedina je najavljen dolazak  i nekadašnjeg srpskog reprezentativca  Tibora Sela, kao i mađarskih reprezentativaca Bele Fehera, Norberta  Kiša i Lasla Karšaia, a predvodiće ih istaknuti kuglaški radnik Ferenc Karšai. Nemački KSV Rot vajs iz Zerbsta prijavio je dva sjajna slovenačka internacionalca Benedika i Stoklasa, a hrvatski šampion Zaprešić Branislava Bogdanovića. Iz zagrebačke Grmoščica najavljeno je učešće  Damira Fućkara i Galjanića, dok će Medvešćak 1958  predstavljati Miloš Milivojević.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Mikecu izmakao rekord Bundes lige

Dva hrvatska reprezentativca iz Osijeka Mario Mušanić (dvostruki pobedik “Memorijala Štikovac” 2014. i 2015) i Mario Liović boriće se za trofeje kao i dvojica asova iz slovenačkog Bresta iz Cerknica Matej Lepej i juniorski prvak sveta iz Brna 2014. Franci Velišček.

Velika mecena banjalučkog kuglanja Dušan Kudra najavio je učešće Luke Dakića i  Saše Mirkovića (Borac).

Iz redova srpskog šampiona i pobednika kupa Beograda učestvovaće legendarni kapiten srpske reprezentacije, šampiona sveta, Jovan Ćalić kao i Njegoš Šakić i Jovica Štikovac.

Vicešampiona Metalac iz Gornjeg Milanovca predstavljaće Miloš Paunović, a superligaša Kordun iz Kljajićeva  Milan Jovetić i MilanTrkulja.

Povezana vest:  Počeo Tur d Frans, Gaviriji prva etapa i žuta majica

Iz Crvene zvezde učestvovaće dva mlada kuglaša, svetski rekorder i vicešampion sveta u tandemima (sa Kovačićem) i osvajač pojedinačne svetske bronze u sprintu Bojan Kličarić i ovogodišnje pojačanje iz Apatina mladi Nemanja Balać. Partizan je obećao dolazak iskusnog Stanka Polić i Novaka Obradovića. Novog superligaša Car Lazar iz Kruševca predstavljaće Goran Bukva, iz srpskoligaša, beogradske Tehnohemije dolazi  “bronzani” sa ovogodišnjeg seniorskog pojedinačnog Šampionata Srbije Dušan Puača. Iz srpskolgaša IMR igraće Dušan Šajnović.

Prošle godine, drugi put za redom, slavio je Mario Mušanić (Hrvatska, Osijek) sa 658 („čišćenje“ 251), ispred Tibora Sela (Srbija, Segedin) takođe sa 658 čunjeva („čišćenje“ 242) i Gorana Ostojića (Srbija, Beograd) sa 634 čunja.