Posle nešto više od dve meseca od spektakularnog Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2016 “srpska Atina” će biti domaćin još jednog velikog badminton događaja. Pod svodovima Sportskog centra “Slana Bara” od 26. do 28. avgusta 2016. najbolji badmintonci i badmintonke iz regiona takmičiće se na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016, koje ima status manifestacije od značaja za Republiku Srbiju i Grad Novi Sad. Ovogodišnji Balkanski šampionat koji organizuje Badminton savez Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije i Muzeja Grada Novog Sada, uz institucionalnu podršku Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Balkanske badminton asocijacije, Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencije Srbije i Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, okupiće preko 150 učesnika iz sedam zemalja. Pored domaćina u Novom Sadu će se za medalje u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji boriti i takmičari iz Turske, Rumunije, Bugarske, Grčke i Hrvatske. Boje Srbije u ekipnoj konkurenciji braniće Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Matija Cupara, Marija Sudimac, Sara Lončar i Minja Milovanović. Oni će se ogledati i u pojedinačnim konkurencijama u kojima će im se priključiti reprezentativci sa šireg spiska Aleksandar Šafarik, Ana Slamarski i Jovana Vučetić. Stručni tim činiće Milan Barbir, glavni trener badminton reprezentacija Srbije, Dragan Antić, Nikola Mijačić, Igor Šešić i tim menadžer Radomir Jovović.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Slovenci slavili pred svojim navijačima

“Maksimalno smo se potrudili, a nadam se da smo i uspeli u tome, da svim učesnicima Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina obezbedimo vrhunske uslove za igru što će, siguran sam, doprineti da se svi prikažu u najboljem svetlu. Za našu reprezentaciju svaka medalja će predstavljati ogroman uspeh tim pre što će na ovom takmičenju, koje s pravom nosi epitet mini evropskog prvenstva, učestvovati badminton velesile Starog kontinenta – Turska, Bugarska, Rumunija, Hrvatska i Grčka. Ipak, ovoga puta imamo još više razloga za optimizam budući da je ova generacija našeg badminton izuzetno talentovana. Čvrsto verujemo da imamo kvalitet da napadnemo ekipno zlato, kao i najsjajnija odličja u pojedinačnim konkurencijama. Odlično smo se pripremili, a siguran sam da će svi naši reprezentativci dati sve od sebe i još jednom pokazati da imamo takmičare pred kojima je lepa badminton budućnost”, kazao je Milan Barbir.

Povezana vest:  NHL, Srušen rekord star 42 godine: St. Louis Anaheimu postigao dva gola unutar šest sekundi!

Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016 počinje u petak, 26. avgusta, grupnom fazom takmičenja u ekipnoj konkurenciji u kojoj će se nadmetati šest država. Srbija je u grupi sa Rumunijom i Hrvatskom, dok su u drugoj grupi Turska, Bugarska i Grčka. Dve najbolje ekipe iz grupa plasiraće se u polufinale koje se igra, takođe u petak. U subotu, drugog dana šampionata, održaće se finalni meč u ekipnoj konkurenciji, posle čega će početi takmičenja u pojedinačnim konkurencijama. Finala u pojedinačnim i svim parskim konkurencijama su u nedelju, 28. avgusta. Inače, Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina prethodio je Međunarodni kamp perspektivnih sportista – Novi Sad 2016, koji se ove godine održao po 19. put i koji je okupio reprezentativce svih uzrasnih kategorija iz brojnih srpskih razvojnih centara, talentovane igrače i igračice iz Hrvatske, kao i trojicu srpskih para-badmintonaca.

Povezana vest:  KUGLANJE, Partizan poražen od Niš puta, Pionir pobedio neporažene Sremice

“Želim ovim putem da se zahvalim Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije i Gradskoj upravi Novog Sada koje su pružile punu podršku ovoj veličanstvenoj regionalnoj manifestaciji koja okuplja najperspektivnije takmičare iz šest i sudije iz sedam država uključujući Bosnu i Hercegovinu. Takođe, zahvalio bih se i Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Olimpijskom komitetu Srbije, Sportskom savezu Srbije i ostalim institucijama koje su podržale predstojeći događaj u Novom Sadu. Veliko nam je zadovoljstvo što će specijalni gosti Balkanskog prvenstva biti Viktorija Hatzina, predsednica Badminton saveza Grčke, Ratko Galjer, prvi čovek hrvatskog badmintona, kao i visoki predstavnici Turske badminton federacije. Srećni smo što ćemo, nakon izuzetno uspešno realizovanog Međunarodnog kampa perspektivnih sportista, u vrhunskom ambijentu Sportskog centra “Slana Bara”, ponovo ugostiti naše balkanske prijatelje”, istakao je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović.

Inače, pored pomenutih institucija organizaciju Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016 značajno su pomogli “Tin šped”, “Yonex”, “Zlatiborac”, voda “Aqua Gala” i “Naša Koka plus”.