Norbert Ernješi, juniorski kuglaški reprezentativac Srbije, član novobečejskog Jedinstva pobedio je na „Trofeju Beograda“ srušivši na kuglani na Banjici 599 čunjeva.

Pretekao je druga iz reprezentacije Bojana Kličarića (Crvena zvezda) koji je oborio 594 čunja, dok je treće mesto pripalo Ervinu Komaromiju iz Jedinstva iz Novog Bečeja sa 587 čunjeva. Četvrti je bio Čaba Zavarko (Jedinstvo) sa 582 čunja, dok je peto mesto pripalo Ivanu Anđelkoviću iz Crvene zvezde sa 580 čunjeva.

U poslednjem bloku igrala su četvorica juniorskih reprezentativaca Srbije koji su osvojili četvrto uzastopno ekipno svetsko zlato u istarskom Novigradu u maju: Norbert Ernješi, Bojan Kličarić (on je i svetski vicešampion i rekorder u tandemima sa Kovačićem i bronzani u sprintu), Čaba Zavarko i Marko Antić. Pre njih odigrao je Komaromi i postavio dosta visoku metu – 587 čunjeva.  Norbert Ernješi je katastrofalno loše počeo sa 116 čunjeva u prvom setu, ali je kasnije zaigrao odlično i na kraju je slavio sa pet čunjeva više od Kličarića. Umalo da se i Čaba Zavarko, mlađi brat najboljeg kuglaša sveta, srpskog reprezentativca Vilmoša Zavarka,  nađe na postolju. Dobro je odigrao 29. hitac u poslednjem setu,  pala mu je „osmica“, a sa „devetkom“ bi ušao u pune i imao šansu da pretekne Komaromija…

Povezana vest:  Nastavlja se takmičarska sezone u ragbiju 13, za vikend četvrtfinale Kupa Srbije

Učestvala su 23 mlada kuglaša iz Republike Srpske,  Slovenije, Makedonije i Srbije. Luka Dakić (Borac, Banjaluka) bio je  šesti sa 568 čunjeva,  Domen Špeh (Slovenija, Brest Cerkinca) zauzeo je 11. mesto sa 556 čunjeva, dok je Stefan Dimitrov (Skoplje) bio 13. sa 544 čunja.

Najupešpnija ekipa bila je Jedinstvo iz Novog Bečeja sa 2.313 čunjeva (N. Ernješi 599, Komaromi 587, Č. Zavarko 582,  Dušan Pejin 545). Drugo mesto pripalo je Crvenoj zvezdi sa 2.305 čunjeva (Kličarić 594, Anđelković 580, Marko Antić 567, Želislav Jakab 564). Treće je bio Borac iz Banjaluke sa 2.153 čunja (Dakić 568, Saša Mirković 565, Marko Vujović 564, Cvijan Simić  464). Četvrti je Brest (Slovenija) sa 2.099 čunjeva (Špeh 549, Jan Piletič 534, Jurca Nejc 528, Patrik Drobnič 490), dok je peto mesto zauzelo Skoplje sa 2.051 čunjem (Dimitrov 544, Kire Georgijevski 528, Marjan Mandarovski 509, Jovica Blaževski 470). Šesta je beogradska Tehnohemija sa sa1.555 čunjeva (Mateja Šakić 531, Borislav Rogić 531, Mladen Popović 493 – sa tri igrača).

Povezana vest:  KUGLANJE, Pioniri otputovali na Svetski kup, kadeti završili pripreme za Šampionat sveta

Medalje najboljim pojedincima i pehar pobedničkoj ekipi uručio predsednik Kuglaškog saveza Beograda Novak Obradović. Zahvalio se  Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda, koji izuzetno podržava razvoj kuglanja među mladima kao i programe KSB. Veliki doprinos u organizacij turnira dala je i Suzana Radosavljević, generalni sekretar KSB.

„Trofej Beograda“ pratili su i Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije, Zoran Stanojević „Šumar“ član UO KSS i predsednik kluba Rudar iz Kostolca, Miloš Mitrović predsednik TK KSS, Risto Petrov dugogodišnji generalni sekretar KS Makedonije, Franc Gornik slovenački kuglaški radnik  zadužen za marketing u Svetskoj asocijaciji na devet čunjeva  (VNBA klasik), Dušan Kudra, velika mecena kuglaškog sporta iz Banjaluke, legendarni beogradski reprezentativci Ljiljana Draganović i Jezdimir Stanimirović, predsednik Crvene zvezde Miroslav Macura, direktor Partizana Zoran Dragović, kao i veliki broj ljubitelja kuglanja.

Lepu smotru mladih kuglaša uveličali su i trostruki svetski juniorski šampion iz Novigrada Robert Ernješi (pojedinačno i za kombinaciju, kao i sa ekipom) i Igor Kovačić (seniorski za kombinaciju i juniorski sa ekipom) koji su odigrali revijalni meč a na stazama bili su i Novak Obradović predsednik Kuglaškog saveza Beograda i prvotimac Tehnohemije Darko Bjelobrk. Kovačić je prvi birao saigrača u ekipi i odlučio sa za Obradovića, nekadašnjeg kadetskog reprezentativca Jugoslavije. Pobedili su ubedljivo Ernješi (644) i Bjelobrk (585) sa 1.229 čunjeva. Kovačić je oborio 613 čunjeva, Obradović 553 čunja, ukupno 1.166.

Povezana vest:  Održana prezentacija budućeg velikog sportskog kompleksa u Lazarevcu

Pobednici „Trofeja Beograda“ u poslednjih sedam sezona, 2010. – juniori: Radovan Vlajkov (Banat), kadeti: Milorad Vojnović (Senta), ekipno: juniorska reprezentacija Srbije.

  1. – juniori: Nemanja Galić (Gradiška, Republika Srpska), kadeti: Nemanja Galić, ekipno: Gradiška, juniorke: Milica Đoković (reprezentacija Beograda).

2012.- juniori: Igor Kovačić (Crvena zvezda), kadeti: Bojan Kličarić (reprezentacija Beograda), ekipno: reprezentacija Beograda.

2013.-juniori: Igor Kovačić (Crvena zvezda), kadeti: Đorđe Mandić (Gradiška), ekipno: juniorska reprezentacija Srbije.

2014.- juniori: Igor Kovačić (Crvena zvezda), kadeti: Želislav Jakab (C. zvezda), ekipno: reprezentacija Beograda, juniorke: Ana Marton (EDB).

2015.- juniori: Marko Vujović (Crvena zvezda), ekipno – juniori: reprezentacija Beograda (druga ekipa), juniorke: Ljiljana Frenc (Kristal, gost u reprezentaciji Beograda), ekipno – juniorke: reprezentacija Beograda.

2016.- juniori: Norbert Ernješi (Jedinstvo, Novi Bečej) ekipno – juniori: Jedinstvo (Novi Bečej), junirke: Kristina Ljubenković (Singidunum, Beograd- igrala za prvu selekciju Beograda), ekipno – juniorke: Beograd – prva selekcija.