Drugo po redu prvenstvo Balkana u američkom fudbalu – Balkan Bowl – održaće se od 28. do 30. oktobra u Somboru. Pored reprezentacije Srbije, na takmičenju će učestvovati i izabrane selekcije Slovenije, Hrvatske i all star tim Saveza američkog fudbala Vojvodine.

Organizatori takmičenja su Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) i Savez američkog fudbala Vojvodine (SAFV), u saradnji s upravom Grada Sombora, Sportskim savezom Grada Sombora, KAF Celtis i Sportskim centrom „Soko” iz Sombora. Očekuje se da na šampionatu učestvuje preko 160 takmičara i takmičarki iz regiona, koji će se tokom dva dana nadmetati u četiri uzrasno-rodne kategorije američkog fudbala.

Šef i koordinator tima za organizaciju Balkan Bowla 2016 Vukašin Simonović, uz podsećanje na sličan događaj koji se odigrao pre dve godine, istakao je da su regionalno povezivanje, edukacija i takmičenje glavni ciljevi organizacije jednog ovakvog regionalnog takmičenja.

Povezana vest:  BIATLON, Nova pobeda Šipulina, Fukard prvi u generalnom

– Cilj Balkan Bowla je regionalno povezivanje sa savezima, klubovima i igračima, razmena stečenih znanja i iskustava, kako na terenu tako i van njega. Takođe, ove godine upriličićemo i predavanja o povredama i prevenciji povreda u američkom fudbalu, kao i upoznavanje s antidoping pravilima i kontrolom, tako da ćemo značajnu pažnju posvetiti i edukaciji. I na kraju, kao sastavni i neizostavni deo, imamo i takmičenja koja obogaćujemo za po jednu kategoriju svakim novim Balkan Bowlom – pojasnio je Vukašin Simonović, inače predsednik KAF Wild Dogs iz Novog Sada.

Logističku podršku u organizaciji događaja bezrezervno su pružile institucije Grada Sombora koji će od naredne sezone imati prvoligaša u domaćoj ligi. Sombor je izabran jer ima odlične uslove i infrastrukturu, počevši od doma učenika u kom će biti smešteni takmičari, pa sve do Gradskog stadiona koji ispunjava sve uslove za održavanje ovakve manifestacije.

Povezana vest:  U nedelju Palilila kup u ritmičkoj gimnastici

Predrag Mandić, član organizacionog tima ispred Sportskog saveza Grada Sombora i KAF Celtis, ne krije zadovoljstvo time što će njegov grad biti domaćin ovog značajnog događaja.

– Ovim smo dobili potvrdu dobrog rada u prethodne dve godine. Imamo priliku i da edukujemo građane o američkom fudbalu i time ublažimo predrasude koje postoje. Imamo nameru takođe i da informišemo mlade ljude o ovom sportu, čime želimo da privučemo i neke nove klince oko kojih ćemo graditi budućnost tima, kao i da se za početak stabilizujemo kao prvoligaši i podignemo sve na viši nivo u svim uzrasnim kategorijama – rekao je Predrag Mandić, dodajući da pripreme oko organizacije teku po planu te da imaju podršku i pomoć kako gradskih čelnika, tako i brojnih volontera koji se brinu o tome da sve bude na visokom nivou, ne bi li se učesnici osećali kao kod kuće.

Povezana vest:  Goran Vranov i SD „Dragan Jevtić Škepo“ šampioni države poluautomatskom puškom

Selekcije Srbije, Slovenije, Hrvatske i all star tim SAFV takmičiće se u četiri kategorije, i to:

  • američki fudbal (tackle) | juniori (U19) | Srbija – Slovenija
  • fleg fudbal turniri | seniori, žene, pioniri (U15) | sve reprezentacije
  • revijalni meč, U15 fleg fudbal | KAF Sombor Celtis – Slovenija

Za sve učesnike predviđen je i turistički obilazak Sombora, grada bogate istorije i kulturnog nasleđa, pa nema sumnje da će gosti imati šta i da vide.