Kuglaške seniorske reprezentacije Srbije i Nemačke u muškoj i ženskoj konkurenciji odmeriće snage u prijateljskim utakmicama u subotu 22. aprila na kuglani sa osam staza u Banji Junaković.

Ovo je prvi put u istoriji da selekcije Nemačke gostuju u prijateljskim utakmicama reprezentacijama Srbije. Zvanični prijateljski meč odigraće se od 9  do 12,20 časova, a drugi, nezvanični od 14,00 do 19,20. Sudiće internacionalni sudija iz BiH  Darko Lacković (Bosanska Gradiška).

U muškoj konkrenciji, susret će biti repriza finala Svetskog prvenstva u Špajherzodrfu 2015. kada je Srbija osvojila treću titulu (2009, 2011. i 2015) pobedivši Nemačku u finalu sa 6:2 pred 2.500 gledalaca. Nemice su pre dve godine bile takođe vicešampionke sveta. Poražene su u finalu od Hrvatske sa 7:1. Kuglašice Srbije su u Špajherzdorfu 2015. osvojile sjajno peto mesto.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Dva remija u četvrtom kolu

Na tehničkom sastanaku u petak uveče dogovoreno je da sva prazna mesta (Nemci su došli sa sedam kuglaša i šest kuglašica) popune domaći reprezentativci i reprezentativke.

– Nadam se da će se naši gosti iz Nemačke prijatno osećati u Banji Junaković i očekujem lepe utakmice jer se radi o selekcijama iz samog svetskog vrha. Mečevi se deo završnih priprema za seniorski ekipni Šampionat sveta u Detnhajmu u Nemačkoj  od 19. do 27. maja na kome selekcija Srbije brani zlato osvojeno u Špajherzdorfu 2015. – istakao je u pozdravnoj reči predsednik KSS Uroš Dragojlović.

Ginter Dolešel nacionalni trener Nemačke, naglasio je da selekcije Nemačke znaju kvalitete renomiranih rivala i obećao maksimalno zalaganje svojih kugalšica i kuglaša  kako bi uživali ljubitelji kuglanja u Banji Junaković. U stručnom štabu Nemačke su i  Martin Herold  pomoćnik selektora muške reprezentacije Timo Hofmana koji će u Banji Junaković igrati, i  Sandra Hirš selektor ženske reprezentacije.

Povezana vest:  Rog: MOK se neće kandidovati za Nobelovu nagradu

Tehničkom sastanku prisustvovali su  i selektori Miloš Ponjavić (seniori), Dragan Fatović (seniorke), generalni sekretar KSS Vojko Pavlović (ujedno i selektor muške juniorske reprezentacija Srbije četvorostrukih uzastopnih šampiona sveta), Mirko Čukvas  selektor kadeta, koji će asitirati u sudijskom  timu u kome je i srpski internacionalac Dragi Štikovac, Goran Šepa kuglaš Čaira i  kuglaški radnik iz Niša i Darko Bjelobr član UO Kuglaškog saveza Beograda.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, EBEL jači od MOL-a: Olimpija ubedljiva protiv Beograda 5:0

Selektor seniorske muške reprezentacije Srbije Miloš Ponjavić, na širi spisak kandidata za ovaj meč i SP stavio je desetoricu kuglaša: Vilmoša Zavarka i Daniela Tepšu (Sport, Podbrezova), Igora Kovačića i Roberta Ernješija (Segedin), Miloša Simijonovića, Čongora Baranja, Uroša Jagličića, Sašu Juhasa  i Radovana Vlajkova (svi Beograd) i Milana Jovetića (Kordun, Kljajićevo).

Dragan Fatović, selektor seniorki na širem spisku ima deset kuglašica: Jasminu Anđelković (Alimenta, Novi Sad), Renatu Vilov (KSK Austrija),  Zoricu Barać i Herminu Lukač (obe Kristal, Zrenjanin), Kristinu Ljubenković (Pobednik), Vesnu Boškov i Oliveru Čikoš (Banat, Zrenjanin), Marijanu Oros i Maju Đukić (Radnički, Novi Sad) i Brigitu Zolnai (SPC Vojvodina).