Dve konferencije, važne za budućnost kuglaškog sporta, održane su na startu seniorskog ekipnog Šampionata sveta u Detenhajmu u Nemačkoj.

Za kuglaški sport Srbije najinteresantije odluke su da je potvrđeno da će se Kup NBC federacije iduće godine odžati u Apatinu  na stazama u Banji Junaković, kao I da Vrbas postaje mesto okupljqnja kuglaških talenata iz celog sveta u kampu NBC.

Za predsednika Međunarodne  asocijacije za kuglanje na devet čunjeva (VNBA) koja će predstavljati ovaj sport u Svetskom bovlingu (Vorld bovling, objedinjuje kuglanje na devet čunjeva i kuglanje na deset čunjeva -bovling) izabran je  Nemac Tomas Berk. Sjajna je vest da su primljene dve nove federacije  koje imaju kuglanje na devet čunjeva Indija i Tajvan. Očekuje se da bude primljen i Luksemburg koji nema svoj nacionalni kuglaški savez na devet čunjeva, ali prva u VNBA ostvaruje preko Kuglaškog saveza Švajcarske, koji je član VNBA. U tom slučaju VNBA bi imala 29 članica. Konferencije je prisustvovala i Vivien Čou generalni sekretar Tajvanskog savaza za kuglanje na devet čunjeva (šere).

Povezana vest:  SLOHOKEJ, Partizan pobedio Zagreb

Održana je i Konferencija Asocijacije za devet čunjeva (NBC) koja objedinjuje klasik i dve varijante kuglanja na devet čunjeva, bole i šere.  Novi predsednik je Nemac Klaus Bart, potpredsednici  je Čeh Jirži Jančalek, a u prezidijumu su  generalni sekretar Ralf Vesthaus (Nemačka), legendarni rumunski šampion Stelan Boariu, Mađar Ferenc Karšai, direktor za suđenje Milan Baričević (Hrvatska) i sportski direktor Markus Habermajer (Nemačka).  Dosadašnji predsednik NBC Zigfrid Švajkard (Nemačka) posle 16 godina povukao se sa funkcije, kao i sportski direktor Knut Vagner (Nemačka). Obojica su dobili doživotna počasna zvanja u svojim funkcijama, uz zahvalnost za sve što su dali kuglaškom sportu.

Povezana vest:  RAGBI 13, Zvezda ruši Dorćol u velikom finalu

Pojedinačni seniorski Šampionat sveta, ekipno i pojedinačno juniorsko Prvenstvo sveta i kadetski Svetski kup 2018. održaće se u Klužu u Rumuniji kada je zakazana i nova Konferencija NBC.

Ekpni seniorski Šampionat sveta i pojedinačno i ekipno kadetsko Prvenstvo sveta 2019. biće u  Češkoj, dok će se ova takmičenja 2021. održati u Plauenu u Nemačkoj.

Za pojednačni seniorski Šampionat sveta i ekipno i pojedinačno kadetsko Prvenstvo sveta 2020. nema kandidata.

Povezana vest:  BIATLON, Zlato za Norvežanina Svendsena u poteri

Svetski kup (Kup šampiona) ove godine odigraće se u Blanskom u Češkoj od 3. do 7. oktobra.  U 2018. domaćin će biti Zaprešić u Hrvatskoj.

Evropski kup ove godine je takođe od 3. do 7. oktobra u Hirašauu u Nemačkoj, a dogodine u Sarajevu (BiH).

Najmasovnije međunarodno takmičenje, Kup NBC federacije, je od 4. do 8. oktobra ove godine u Minhenu, a u 2018. domaćin je naš Apatin.

Konferencijama su prisustvovali predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović i član U KS Beograda Darko Bjelobrk. Sa zadovoljstvom je prihvaćena odluka Prezidijuma NBC da se međunarodni kamp talenata i ove godine održi u Vrbasu u Srbiji, a rukovodilac će biti potpredsednik dr Jirži Jančalek koji je u NBC zadužen za mlađe kategorije.