Ragbi 13 reprezentacija Srbije osvojila je šampionat Balkana koji se proteklog vikenda održao u Beogradu. Srbija je do trijumfa stigla u posebnim okolnostima, odigravši danas, poslednjeg dana takmičenja, čak dve utakmice – protiv Bugarske i Grčke.

Međutim, problema za naše najbolje ragbiste na stadionu FK Polet u Jajincima nije bilo pa su prvo savladani Bugari (50:20), da bi u nominalno finalnoj utakmici ostvarena i ubedljiva pobeda protiv Grka (50:8). Prethodno, Grčka je u petak na stadionu FK Rakovica lako izašla na kraju sa Bugarskom, 68:8.

Fizički zahtevan raspored za Srbiju na drugom Balkanskom šampionatu iznuđen je kasnim otkazivanjem učešća Bosne i Hercegovine, ali to nije smetalo našoj selekciji da ostavi dve sigurne pobede. Da bi izdržala dva meča u jednom danu, selektorska komisija Srbije za ovu akciju u sastavu Dalibor Vukanović, Dimitris Dajč i Vladica Nikolić imala je na raspolaganju čak 35 igrača.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Odličan nastup Nevene Ignjatović u Sestriereu

Tako su protiv Bugara u prvoj utakmici dana šansu uglavnom dobili mlađi ragbisti, mahom mladi reprezentativci, Mada je ostvarena na kraju ubedljiva pobeda, reprezentacija Bugarske se pokazala kao znatno teži rival od očekivanog. Pogotovu ako se uzme u obzir da ta selekcija nema gotovo nikakog iskustva u međunarodnim mečevima.

Ipak, ragbisti Srbije najbolje su ostavili za kada je najpotrebnije. Sa nestrpljenjem je naša selekcija iščekivala šansu da se sastane ponovo sa Grcima koji su na prvom šampionatu Balkana održanom takođe u Beogradu pre tri godine odneli pobedu finalu i titulu (50:22).

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Završeno Svetsko prvenstvo U18: "Orlići" se porazom od Australije okitili bronzom

Ovoga puta nije bilo razočaranja za domaćina, pošto je podmlađena selekcija Srbije lako slavila sa 50:8. Treba imati u vidu da je do prve pobede u tri do sada odigrana međusobna duela, naša reprezentacija stigla pošto nije bilo pojačanja za Grčke iz Australije, kao što je bio slučaj u prvom meču 2006. i u pomenutoj utakmici 2014. godine.

– Bio je ovo dobar test za kraj 2017, gde nas očekuju još samo klupski mečevi. Dali smo šansu nekim mlađim igračima koji pretstavljaju budućnost našeg ragbija i zadovoljni smo njihovim zalaganjem. Zato su ove dve pobede i bitne da se podigne samopouzdanje ove skoro pa nove selekcija koja treba da bude okosnica za kvalifikacije za SP 2021. godine – rekao je posle meča kapiten reprezentacije, a ovoga puta jedan od selektora, Dalibor Vukanović.
Osim vredne titule prvaka Balkana, vredno zapis sa ovog turnira su debiji za seniorsku reprezentaciju dvojice velikih talenata srpskog ragbija, Vladimira Milutinovića i Rajka Trijufnovića.

Povezana vest:  Američki fudbal, SAFS, U Zmajevom gnezdu