Tokom prva dva dana seniorskog programa Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem u Đeru srebrne medalje osvojili su Zorana Arunović (vazdušni pištolj), miksevi puškom i pištoljem. Bobani Veličković je pripala bronza pištoljem. Andrea Arsović je u petak postigla pojedinačni svetski rekord kvalifikacija puškom.

Ocenjujući dosadašnji učinak srpskih seniora, Dragan Marković, sportski direktor SS Srbije, je istakao:

– Naši seniori su u pojedinačnim i u miks takmičenjima  bili na izuzetno visokom nivou. Iskorišćena je većina šansi za medalje i finala, postignuti su odlični rezultati. Da se ekipne medalje dele po starim pravilima, po zbiru pojedinačnih rezultata u kvalifikacijama, sada bismo imali i dva zlatna odličja, jer seniorke pištoljem i seniorke puškom bi stigle do timskih titula. Ali, pravila su promenjena, videćemo kako će se snaći u nedelju po novom formatu timskog nadmetanja. Miksevi puškom i pištoljem su nastavili niz medalja, a po novim pravilima teško je i doći u priliku da se bore za odličja, jer u finale prolazi samo pet parova. Za svaku pohvalu je i visok plasman našeg drugog miksa puškom Lazar Kovačević-Milica Babić. Imali smo još nekoliko vrlo visokih plasmana, blizu finala.

Povezana vest:  Andrea Arsović i Igor Čotra sa tri pobede u tri Kupa Srbije MK puškom

Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, je kazao:

– Srebro miksa u Đeru vredi kao zlato iz nekoliko razloga. Rusi su gađali fenomenalno, bili su nepogrešivi . Što se naše ekipe tiče, u petak u pojedinačnom takmičenju puškom, Milutin Stefanović nije pružio sve što može u osnovnom delu, a Andrea Arsović je, posle svetskog rekorda u kvalifikacijama, podbacila u finalu. Uspeli su da se podignu posle lošeg dana. Danas, u kvalifikacijama Arsovićeva nas je dobrim rezultatom „povukla“ ka finalu, koje je bilo izuzetno napeto. Međutim, naš miks je pokazao da odlično funkcioniše kao tim. Dopunjavali su se. Kad Andrei nije išlo, Milutin je dobrim pogocima držao ekipu u borbi za medalju i obratno. Prezadovoljan sam, pokazali su da pripadaju samom vrhu. Njih dvoje su osvojili evropsko zlato pre tri godine, kada je miks još uvek bio deo revijalnog takmičenja. Na prva dva prvenstva Evrope na kojima je ova disciplina bila u zvaničnom programu, 2016. i 2017. godine, ponovo su pobeđivali. Niz odličja su nastavili u sezoni u kojoj su mešoviti parovi prvi put u svetski kalendar ušli kao olimpijska disciplina.

Povezana vest:  U nedelju „Trofej Beograda” u gimnastici

Jelena Arunović, selektor za pištolj je takođe imala mnogo razloga za zadovoljstvo

– Izvanredan dan za Srbiju. Dve predstavnice u finalu. i obe na kraju na pobedničkom postolju. Finale je obilovalo uzbuđenjima. I Bobana i Zorana su u pojedinim momentima bile na vodećoj poziciji. Nažalost, ni jedna se nije zadržala na čelu, jer Selin Gobervil, osvajačica Kristalnog globusa 2017, je vrlo sigurno gađala do samog kraja. Ali, ostvaren je izuzetan uspeh- kazala je Arunovićeva, uz čestitike strelcima i trenerima na uspesima.

Povezana vest:  NFL, Sijetl ubedljivo do titule na Superboulu