Srpske reprezentativke blistale su četvrtog dana Svetskog kupa u Čangvonu. Zorana Arunović je osvojila bronzanu medalju vazdušnim pištoljem, dok je Bobana Momčilović Veličković u istoj disciplini bila četvrta.

Arunovićevoj je ovo 15. medalja u Svetskim kupovima. Na turnirima SK ima tri zlata, četiri srebra i četiri bronze, dok se na finalima Svetskih kupova okitila sa jednim zlatom i velikim Kristalnim globusom, dva srebra i jednom bronzom, osvojenom lane u Nju Delhiju (MK pištolj).

Danas su uspešni bili i naši strelci puškom. Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović i Milenko Sebić su kroz eliminacije obezbedili mesto u sutrašnjim kvalifikacijama trostava 3 puta 40 metaka).

U kvalifikacijama vazdušnim pištoljem Bobana Momčilović Veličković je sa 577 krugova bila četvrta, dok se Zorana Arunović u finale plasirala kao sedma sa 576 krugova. U finale se ulazilo sa 575.

Bobana je u osnovnom delu gađala na ujednačenom nivou, dok je Zorana imala uspone i padove. Do finala je došla „kroz iglene uši“, kaže njen trener i selektor za pištolj Jelena Arunović.

-Zorana je sjajno počela kvalifikacije. Nakon prve trećine bila je na drugoj poziciji. Druga trećina donela je značajan pad, koji je mogao da je košta ulaska u finale. Do kraja je uspela da poboljša realizaciju, i da zabeleži rezultat koji je bio dovoljan za prolazak u osam najboljih – prenosi Arunovićeva i dodaje:

Povezana vest:  NHL, četvrtak 14. januar

– Samo su Srbija i Kina imale po dve predstavnice u finalu, što mnogo govori o kvalitetu naših takmičarki.

U osnovnom delu odskočile dve olimpijske vicešampionke u ovoj disciplini – Ruskinja Vitalina Bacaraškina (drugo mesto u Riju 2016) i Francuskinja Selin Gobervil, koja je srebro osvojila u Londonu 2012.  Obe su „ubile“ po 580 krugova. Međutim, Ruskinja i Francuskinja su loše startovale u finalu, pa je Bacaraškina prva završila takmičenje, kao osmoplasirana, dok je Francuskinja zauzela sedmo mesto.

Finalnu trku je posle prvih pet dijabola povela Kineskinja Ksiaođing Đi, koja je još 2013. bila prvak Azije, ali tek od prošle godine počela je da učestvuje u Svetskim kupovima. Pratile su je Arunovićeva na drugom i Veličkovićeva na trećem mestu. Na polovini finala (posle 12. serije), Bobana Momčilović Veličković je izbila na drugu poziciju, ali se posle nešto lošijeg 13. hica, vratila na treće mesto.

Ubrzo je počeo veliki preokret. Iskusna Beloruskinja Viktorija Čajka (37 godina), koja je na polovini finalne borbe bila šesta, je počela da niže „desetke“ i prestiže rivalke. Izbacila je Veličkovićevu iz borbe za medalje. Arunovićevu je potisnula na treću poziciju pet hitaca  pre kraja. Beloruskinja je u poslednjoj, 24. seriji prestigla i Ksiaong Đi i stigla do zlata.

– Bilo je mnogo promena, Čajka je posle 14 hitaca bila na pragu ispadanja, a na kraju je stigla do zlata, srebro je otišlo i Kinu, bronza u Srbiju. Čestitam Bobani Momčilović Veličković i njenom treneru Jasni Šekarić na ostvarenom plasmanu i rezultatu. Sigurna sam da će već na sledećem takmičenju Bobana biti na postolju – poručila je Jelena Arunović.

Povezana vest:  RAGBI 13, Veliki derbi na Sdi za prvo mesto

Ocenjujući učinak Bobane Momčilović Veličković, Jasna Šekarić, koja je u bogatoj karijeri osvojila blizu 50 zlatnih medalja u svetskim kupovima, je kazala:

– Bobana je u osnovnom delu otpucala odličan rezultat od 577 krugova. Njeno ostvarenje pokazuje da održava odličnu formu koja joj je u februaru donela bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Sada je ostala bez odličja, ali i četvrto mesto na Svetskom kupu u veoma jakoj konkurenciji je izuzetan uspeh. Zadovoljna sam njenim nastupom na, za naše strelce, prvom Svetskom kupu ove godine.

Bilans Srbije posle četiri dana SK je tri finala i jedna medalja. Prvo finale „upisala“ je Zorana Arunović, osvajanjem šestog mesta malokalibarskim pištoljem.

U eliminacijama trostava najbolji rezultat od srpskih strelaca ostvario je Stevan Pletikosić, koji je je bio četvrti u drugoj grupi sa 1.172 kruga. Toliko je „ubio“ i Belorus Juri Ščerbacevič, prboplasirani u prvoj grupi. Milenko Sebić je pogodio 1.166 krugova za 12. mesto u drugoj, a Milutin Stefanović 1.162 za 13. poziciju u prvoj grupi. Sutra u kvalifikacijama će se nadmetati 72 strelca.

Povezana vest:  Smederevo baza za Evropu

Svetski kup u Čangvonu, četvrti takmičarski dan

 Vazdušni pištolj, žene, finale: 1. Viktorija Čajka (Belorusija) 241,7, 2. Ksiaođing Đi (Kina) 241,2, 3. Zorana Arunović (Srbija) 219,2, 4. Bobana Momčilović Veličković (Srbija) 196,5, 5. Jauksuan Ksiong (Kina) 176,4, 6. Đangmi Kim (Južna Koreja) 157,8, 7. Selin Gobervil (Francuska) 136,0, 8. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 116,5… Kvalifikacije: 1. Bacaraškina 580, 2. Gobervil 580, 3. Čajka 578, 4. Momčilović Veličković 577… 7. Arunović 576… Ukupno 72 takmičarke. Za finale 575.

MK puška trostav (3 puta 40 metaka),muškarci, eliminacije – Prva grupa: 1. Juri Ščerbacevič (Belorusija) 1.172… 13. Milutin Stefanović 1.162 (385 klečeći, 394 ležeći, 383 stojeći stav)… Ukupno 39 strelaca. Druga grupa: 1. Aleksis Rajno (Francuska) 1.178… 4. Stevan Pletikosić  1.172 (393, 397, 382)… 12. Milenko Sebić 1.166 (391, 395, 380)… Ukupno 39 strelaca.

Osmoro srpskih strelaca na vatrenoj liniji u četvrtak

U četvrtak na vatrenu liniju u Čangvonu izlazi svih osmoro srpskih reprezentativaca.

Parovi Zorana Arunović/Damir Mikec i Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić će  učestvovati u takmičenju mikseva vazdušnim pištoljem.

Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović i Milenko Sebić će gađati u trostavu (3 puta 40 metaka). Andrea Arsović će se u istoj disciplini takmičiti u eliminacijama.