Klubovi američke fudbalske lige, NFL, biće kažnjeni ako njihovi igrači budu klečali tokom izvođenja američke himne uoči utakmica.

Rukovodstvo NFL saopštilo je danas da igrači koji ne budu želeli da stoje za vreme himne, mogu da ostanu u svlačionici dok himna bude izvođena.

Igrači su u više navrata prošle sezone klečali za vreme izvođenja himne iz protesta zbog brutalnosti prema tamnoputim Amerikancima.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Didijer Kuše: Pobeda me iznenadila, nisam razmišljao o rekordu

NFL je navela da će izreći odgovarajuću kaznu članovima ekipa koji ne budu stajali i ne pokažu poštovanje američkoj himni i zastavi.

„Ti protesti na terenu su stvorili lažnu sliku da brojni NFL igrači nisu patriote. To nije i nikada nije bio slučaj. Ove sezone, svi čelnici lige i ekipa će stajati i pokazati poštovanje prema zastavi i himni. Oni koji to ne budu želeli, mogu da ostanu u svlačionici“, navodi se u saopštenju NFL lige. Proteste je 2016. pokrenuo tadašnji kvoterbek ekipe San Francisko Kolin Kapernik. Taj pokret je doživeo vrhunac posle nemira u Sent Luisu koji su izbili zbog oslobađanja belog policajca optuženog za ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca.

Povezana vest:  RED BULL PAPER WINGS, U Novom Sadu svetski rezultati

Predsednik SAD Donald Tramp je oštro kritikovao proteste i nazvao ih je sramotnim i nepatriotskim. On je tražio od klubova da otpuste igrače koji ne žele da stoje dok se himna izvodi.