Kuglaši i kuglašice Srbije osvojili su četiri zlatne medalje  na pojedinačnom seniorskom Šampionatu sveta u rumunskom Klužu, više nego sve ostale zemlje zajedno (tri)! Pripala im je i jedna bronza.

 

Zavarko i Anđelkovićeva junaci šampionata

 

Odavno, kako je istakao predsdnik KSS Uroš Dragojlović,  jedna nacija nije tako dominirila na planetarnoj smotri, jer je i u prestižnom Kupu nacija  (računaju se medalje i svi plasmani od četvrtog do 16. mesta)  zauzela ubedljivo prvo mesto sa 17  poena, ispred Hrvatske koja je imala 14 (zlato,  tri  srebra i bronza) i Nemačke  takođe sa 14 bodova (zlato, tri srebra). Čak 16 zemalja osvajalo je poene za Kup nacija, prva medalja u istoriji u sprintu obradovala je Šveđane…

Vilmoš Zavarko je „najbogatiji“ učesnik šampionata sa tri zlatne medalje – sprint, pojedinačno – klasik, pojedinačno – za kombinaciju, Jasmina Anđelković je osvojila šampionsku titulu u kombinaciji sa novim svetskim rekordom, dok se Igor Kovačić okitio bronzom pojedinačno – klasik.

Zavarko je odigrao  pet mečeva u sprintu i četiri rešio sa 2:0 u setovima. Jedino je sa Slovakom Nemčekom u prvom duelu morao da odigra tri „zlatne kugle“ i pobedio sa 21:14.

U pojedinačnom – klasik odigrao je, takođe, pet mečeva, tri je dobio sa 4:0 u setovima, Igor Kovačić mu je „uzeo“ set (3:1) a pola set poena  pripalo je i Nemcu Vajsu u finalu (3,5:0,5). Imao je impresivnu seriju: kvalifikcije 682 (drugi rezultat, Hofman – Nemačka 693),  16-tina finala 696, osmina finala 687, četvrtfinale 694, polufinale 678, finale 695! Od njega bolje rezultate imali su Hofman i Hrvat Marinović koji je 698 čunjeva postigao najbolji rezultat prvenstva.

Igor Kovačić je osvojio pojedinačnu bronzu, sastao se Zavarkom u polufinalu,

i  imao je  odlične rezultate – kvalifikacije 659, 16-tina finala 688, osmina finala 690, četvrtfinale 639, polufinale 671! U sprintu je ispao u drugom krugu, oborivši 214 čunjeva i na kraju bio četvrti u kombinaciji!

Robert Ernješi je  ispao u osmini finala. U kvalifikacijama je imao 657 čunjeva,  u 16-tini finala 638, u osmini finala 638, u sprintu je ispao u drugoj rundi sa 196 čunjeva i ukupno je 15. u kombinaciji.

Daniel Tepša je ispao u drugom kolu (kvalifikacije 626, 16-tina finala 596), Milan Jovetić takođe (624, 619) kao i Radovan Vlajkov  (622 i 606).

Jasmina Anđelković je sa  670 čunjeva postavila drugi najbolji rezultat  na šampiontu (Hrvatica Ana Jambrović 677 – novi juniorski svetski rekord, čunj manje od seniorskog svetskog rekorda). Ispala je u četvrtfinalu pojednačno – klasik u meču sa niskim rezultatom protiv Brigite Strelec (Slovenija) 589:580 (2:2). U kvalifikacijama je imala 640, u 16-tini finala 670, u osmini finala 607. Sa 670 krugova postavila je državni seniorski rekord, kao i lični rekord, osam krugova manji od svetskog!

Povezana vest:  GIMNASTIKA, Izbaši zlato u preskoku

U sprintu je ispala u osmini finala, ali je u prvom kolu oborila 220 čunjeva. Sa 890 čunjeva postala je i nova svetska rekorderka u kombinaciji, popravivši rekord Maričićeve (Hrvatska) za 14 čunjeva!

Maja Đukić i Zorica Barać ispale su u osmini finala. Renata Vilov, Marija Kresović i Marijana Oros su eliminisane  u kvalifikacijama.

Veoma blizu medalji bio je srpski miks  tandem Marijana Oros i Radovan Vlajkov. Izgubili su u četvrtfinalu od češkog miksa, na „zlatne kugle“.

U Novigradu, pre dve godine, seniori su osvojili šest medalja, tri zlata, srebro i dve bronze.

Peto zlato juniora za istoriju

Juniorske selekcije su na Prvenstvu sveta u Klužu, odigranom pre seniorskog,  blistale sa devet medalja – tri zlatne, tri srebrne i tri bronzane, Ovo  je bolji bilans nego pre dve godine u  Novigradu kada su se okitili sa osam trofeja, ali su, tada, imali  četiri zlata uz tri srebra i bronzu.

Za anale će ostati  peta titula  za redom juniora Srbije (2018.- Kluž, 2016. – Novigrad u Istri,  2014. – Brno, 2012.- Baucen i 2010. -Rijeka ). Nikada zlatna medalja nije ubedljivije osvojena, razlika od drugoplasiranih Slovenaca bila je 157 čunjeva: Srbija 3.780 čunjeva  (Norbert Ernješi 613, Želislav Jakab 610,  Čaba Zavarko i Milorad Vojnović 597, Adrian Lončarević 638, Bojan Kličarić 650, Alen Kujundžić 672, rezerve David Laianščak i Vuk Boškov, selektor Vojko Pavlović).  Ni jedna zemalja u istoriji svetskog kuglanja  nikada ni u jednoj kategoriji nije osvojila pet titula za redom!

Prvi put u istoriji  jedan junior je odbranio titlu u sprintu. Srpski kuglaš Milorad Vojnović se okitio zlatom i ponovio uspeh iz Novigrada 2016. Treće zlato pripalo je  srpskom miks tandemu Hermina Lukač – Bojan Kličarić, dok su vicešampioni sveta postali Hermina Lukač (pojedinačno – za kombinaciju), Alen Kujundžić (pojedinačno – za kombinaciju), kao i muški tandem Milorad Vojnović – David Lainšak, dok su bronze pripale ženskoj omladinskoj reprezentaciji sa 3.453 čunja (Angela Zolnai 608, Sanela Milosav 545, Sara Žurovski 555, Hermina Lukač 629, Olivera Čikoš 575 i Veana Boškov 541, rezerve Gordana Rogić, Vladana Obrenić i Teodora Relota, selektor Julijana Vukadinović), Norbertu Ernješiju u disciplini pojedinačno – klasik i  Oliveri Čikoš u sprintu. Posle deset godina osvojena je ekipna medalja u konkurenciji omladinki.

U  juniorskom Kupu nacija Srbije je bila druga iza  Hrvatska a ispred Slovenije.

Kadetkinja  Vladana Obrenić bila ja apsolutni hit Svetskog kupa! U  tri izlaska na staze (kvalifikacije 602, pojedinačno – klasik 585 i miks par 601)  bila je tri puta najbolja po rezultatu! Osvojila j, uz pojedinačno zlato, i bronzu  sa Vukom Boškovim u miks paru! Ona je novi biser srpskog kuglanja. U kadetskom Kupu nacija Srbija je bila treća iza  Nemačke i Slovenije.

Povezana vest:  KUGLANJE, Ženska omladinska reprezentacija Srbije osvojila peto mesto na Šampionatu sveta u Rijeci

 

Vojko Pavlović sjajno debitovao

 

Posle četvrte svetske titule seniorske reprezentacije u Detnehajmu 2017. selektor Miloš Ponjavić se povukao (kako je procurelo na SP u Klužu, blizu je da dođe na kormilo  nemačke muške reprezentacije),  seniore je preuzeo  selektor juniora Vojko Pavlović i izuzetno uspešno debitovao na ovoj funkciji u Klužu. Njegovi izabranici su u seniorskoj konkurenciji osvojili tri zlatne i bronzanu medalju, a u juniorskoj dva zlatna, dva srebrna i dva bronzana trofeja, ukupno devet, pet zlatnih i po dve srebrne i bronzane. „Podelio“ je sa selektorom omladinki Julijanom Vukadinović srebro u miks tandemu.

Uložio je ogroman napor u  Klužu, šest dana je bio stalno uz juniore, sekundirao je i obrisao „milion kugli“, preživeo brojne obrte i loše hice, a zatim je  sa seniorima sve to ponovio i – postigao istorijski uspeh!

Uroš Dragojlović predsednik KSS je posebno istakao dobru atmosferu u reprezentaciji koja je donela i rezultate, zahvalio se i čestitao svim reprezentativcima kao i selektorima na izuzetnim uspesima: Vojku Pavloviću (seniori i juniri),  Draganu Fatoviću (seniorke) Julijani Vukadinović (omladinke) i Ljubi Štetitnu (kadetkinje).

-Mi smo se, i ovom prilikom, potvrdili kao najuspešniji neolimpijski sport u Srbiji. Hvala Ministarstvu omladine i sporta Srbije na finansijskoj podršci našim programima u kojima istaknuto mesto zauzimaju mlađe kategorije. U Rokicanima u Češkoj na ekipnom SP  iduće godine, čeka nas pohod na peto seniorsko ekipno svetsko zlato i uveren sam i na medalju u ženskoj seniorskoj konkurenciji – kazao je Dragojlović posle SP u Klužu.

 

„Buuuum“ Raše Vlajkova

 

Nešto i atmosferi  i organizaciji. Mala ali grlata navijačka grupa iz Srbije,  predvođena potpredsednikom KSS Zoranom Stanijevićem Šumarom, direktorom reprezentacije Milanom Jovanovićem  Cvikom, prijateljem srpskih kuglaša iz Beča Zoranom Nikolićem, članovima UO KSS Mladenom Praštalom i Predragom Kovačićem, predsednikom KSB Novakom Obradovićem, kao i svim reprezentativcima i reprezentativkama (i svi ostali koji nisu pomenuti dali su ogroman doprinos), nosila je  naše asove do uspeha. U finalu, ritam je davao Radovan Vlajkov: posle svake „devetke“ Zavarka zaurlao je „Buuuum“! A ostali bi mu se pridružili… Krov kuglane samo što se nije obrušio…I navijači iz Segedina, koji ne propuštaju ni jedno svetsko prvenstvo, su se priključili… U polufinalu je njihova podrška bila za obojicu i to na srpskom: „Napred Igi“, „Napred Vili“. Nemci su,  sa svojim „Dojčland, Dojčland…“ bili saterani u ćošak. Doduše, bilo ih je i manje…

Povezana vest:  City Jam - snowboard takmičenje u gradskim uslovima

Predrag Kovačić, otac Igora, je preko „srpskih veza“ uspeo da posle finala doturi u razglasnu stanicu u dvorani disk sa pesmom „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine…“ Grmela je pet minuta i svi su igrali…Posebno je bila radosna i razigrana Marija Kristić, predsednica novosadskog superligaša Alimente gde igra Jasmina Anđelković…

Međunarodna kuglaška federacija  na devet čunjeva – klasik (VNBA klasik) se još jednom obrukala prema novnarima: posle katastrofalnih uslova za rad u Detenhajmu 2017, u Klužu je bilo još gore: nije bilo pres centra i u 21. veku ni interneta u kuglani! Gostoprimstvo novinarima pružio je u svom boksu gde je, inače, parkiran „robot“ za čišćenje staza,  Štefan Pauli čija je ugledna firma „Pauli“  proizvela kuglanu sa osam staza u Klužu. Ljubazni domaćini u dvorani, su ubacili tri stola i nekako je formiran (samo ličnim angažovanjem pojedinca) pres centar za novinare iz Slovenije, Češke, Mađarske i Srbije…  Predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA klasik) Klaus Bart, koji je i „pres referent“ u VNBA klasik, nije  ništa uradio da se novinarima stvore uslovi za rad, a video je i čuo kakvi su problemi.  Tek dolaskom na seniorsko SP glavnog sudije Mitje Hudovernika (Slovenija) počeli su da stižu novinarima štampani rezultati  i rasporedi i na tome mu jedno ogromno HVALA. Međunarodna asocijacija sportskih novinara (AIPS) je, posle bruke u Detenhajmu, uputila oštar protest VNBA – klasik, ali se ništa nije promenilo… Nova bruka  za koju niko neće biti odgovoran. Jer, ako su organizatori „zaboravili“ na novinare, morao je da reaguje „her pres referent“ Bart, ali on, izgleda, živi u nekom drugom svetu…

 

Bilans medalja na SP u Klužu – seniori

 

  1. Srbija 4 0              1              5
  2. Hrvatska 1 3              3              7
  3. Nemačka 1 3              0              4
  4. Češka 1 o             1              2
  5. Mađarska 0 1              1              2
  6. Rumunija 0 0              2              2
  7. Slovenija 0 0              1              2
  8. Austrija 0 0              1              1
  9. Italija 0 0              1              1
  10. Švedska 0 0              1              1

_________________________________

Ukupno                                7              7              12           26

 

Bilans medalja na SP u Klužu – juniori

 

  1. Hrvatska 4 1              3              8
  2. Srbija 3 3              3              9
  3. Slovenija 2 2              1              5
  4. Češka 1 1              1              3
  5. Mađarska 1 0              3              4

6, Austrija           0              2              2              4

  1. Nemačka 0 1              1              2
  2. Slovačka 0 1              0              1
  3. Italija 0 0              1              1
  4. Danska 0 0              1              1.

Ukupno:               11           11           16           38

(Napomena: dodeljuju se, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, u pojedinim disciplinama po dve bronze)

 

Bilans medalja – kadetski Svetski kup u Klužu

 

  1. Hrvatska 1 1              0              2
  2. Srbija 1 0              1              2
  3. Nemačka 1 0              0              1
  4. Češka 0 1              0              1
  5. Slovačk 0 1              0              1
  6. Poljska 0 0              1              1
  7. Austrija 0 0              1              0

Ukupno                                3              3              3              9