U kolekciji Vilmoša Zavarka je ukupno 37 trofeja sa kadetskih, omladinskih i seniorskih Šampionata sveta i Svetskih kupova. Uz 24 zlatne medalje  (14 seniorskih, osam juniorskih i dve kadetske), osvojio je još sedam srebrnih (šest seniorskih i jednu omladinsku) i šest bronzanih (pet seniorskih i jednu juniorsku).

Osvajanjem tri svetska zlata na Šampionatu sveta u Klužu u Rumuniji u maju ove godine, postao je ubedljivo najtrofejniji kuglaš svih vremena, pretekavši sa 13 titula legendarnog Mađara Belu Čanjija (ima devet) prvog kuglaša koji je ušao u „Kuću slavnih“ Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA klasik). Zbog toga je Zavarko i zaslužio nadimak – „Vanzemaljac“!

– Bez obzira na sve titule, uvek imam motiv, kada izađem na stazu, a to je da pobedim – rekao je Zavarko posle tri šampionske titule u Klužu.- U kuglanju  je svaki meč borba – protiv rivala, protiv sebe i protiv mašine, jer je san svakog kuglaša da obori, što više puta u 120 hitaca,  svih devet čunjeva… Nadam se da će me zdravlje služiti, jer motiva neće nedostajati…

Počeo je da kugla uz roditelje, majku Julijanu (devojačko Martinek) i oca Gezu  koji  je trenutno registrovan za Vojvodinu iz Bačkog Gradišta. Majka, koje je počela da kugla u Spartaku iz Debeljače i potom, dugo godina, bila prvotimka Vojvodine iz Bačkog Gradišta,  je na prvom juniorskom Šampionatu sveta 1983. u Poreču  sa reprezentacijom Jugoslavije zauzela četvrto mesto, a potom je  Frankfurtu 1985. osvojila ekipnu bronzu…  Kao dečak, dolazio je sa  roditeljima  na kuglanu, najčešće sa majkom koja nije imala kome da ga ostavi na čuvanje. Sa 13 godine počeo je da igra u Vojvodini (Bačko Gradište) odakle je otišao 2007. u mađarski Kozolg, potom, posle dve sezone, u  jednu od najboljih ekipa na svetu slovačku Železernu iz Podbrezove sa kojom je osvojio desetak titula  u Šampionatu Slovačke i dve uzastopne  (2017. i 2018) u Inter ligi klubova Slovačke i Češke.

Povezana vest:  ŠAH, PRVENSTVO BALKANA, Ivanišević preuzeo prvo mesto

Njegovim stopama pošao je i mlađi brat Čaba, standardni prvomac superligaša Jedinstva iz Novog Bečeja,  koji je u Klužu ove godine bio član juniorske reprezentacije Srbije koja je osvojila peto ekipno svetsko zlato, što je uspeh bez presedana u istoriji svetskog kuglanja.

– Ponekad se posvađamo jer ga teram da više trenira i da stalno ispravlja greške. Bez napornog rada  u kuglanju nema rezultata.  To sam shvatio kada sam, posle veoma loše sezone otišao u Mađarsku, gde sam dobio odlične uslove, ali sam i mnogo trenirao. Odmah sam i napredovao. Tri godine kasnije u Detnehajmu na Šampionatu sveta 2009. kada smo osvojili prvu, od četiri ekipne titule, „eksplodirao“ sam  i oborio pojedinačni svetski rekord sa 728 čunjeva – rekao je u jednom intervjuu Zavarko koji je tada bio još junior i  to je i danas zvanični omladinski svetski rekord.

Zavarko je prve svetske medalje osvojio u Nahodu 2005. u juniorskoj konkurenciji, zlato  pojedinačno – za kobinaciju, zlato u paru sa Gavrom Ćosićem i ekipnu bronzu. Omladinske zlatne medalje osvajao je i 2008. u Zadru (pojedinačno – klasik, pojedinačno za kombinaciju i u paru sa  Milošem Rodajičićem) kao i u Rijeci 2010. (ekipno i  tandem sa  Robertom Ernješijem). U Sarajevu 2006. na kadetskom Šampionatu sveta okitio se sa  dve titule, pojedinačno – za kombinaciju i u parovima sa  Zoranom Pavlicem.

Selektor Miloš Ponjavić ga je 2009. uvrstio u seniorsku reprezentaciju za SP u Detenhajmu gde je Srbija osvojila prvu svetsku ekipnu titulu. Zavarko je u sa 728 čunjeva postavio novi seniorski i omladinski pojedinačni svetski rekord i na tom šampionatu je dva puta prebacio, prvi put u istoriji, „granicu snova“ od 700 čunjeva! Srbija je  oborila i  ekipni svetski rekord u polufinalu protiv Češke  (3.969 čunja).

Povezana vest:  NHL VESTI, Colorado zaustavio Detroitov niz, Selanne odigrao 800 utakmicu u NHL-u

Bio je to početak zlatnog niza do rekordnih 13 seniorskih svetskih titula – četiri ekipne (Detenhajm 2009, Sarajevo 2011, Špajherzdorf 2015. i Detenhajm 2017) i devet pojedinačnih: pojedinačno – klasik (2010, 2016. i 2018), miks tandem (2008), sprint (2016. i 2018.) i pojedinačno –za kombinaciju (2010, 2012. i 2018). Prvo svetsko seniorsko zlato osvojio je 2008. u Banjaluci u miks tandemu sa Zoricom Barać. Ušao je, ove godine u Klužu, u istoriju kao prvi igrač koji je na jednom šampionatu sveta osvojio tri zlatne medalje (od četiri moguće pojedinačno – klasik, pojedinačno – za kombinaciju, sprint i miks tandem), kao  prvi igrač koji je u sprintu odbranio titulu (Novigrad 2016 – Kluž 2018) i kao prvi kuglaš koji ima zlatne seniorske medalje sa Šampionata sveta u svim disciplinama, kao i  sa pojedinačnog seniorskog Svetskog kupa (2017. u Štraubingu).

Sa Železarnom (Podbrezova) od 2007. učestvovao je u osvajanju jedne titule u Svetskom kupu (Kupu šampiona), ima i dva druga i  četiri treća mesta. U prestižnoj Ligi šampiona, Zavarko je ove godine vodio Železarnu do treće titule (2011, 2012. i 2018). Slovački šampion i najbolji klub svih vremena Železarna ima još tri duga i dva treće mesta.

Zavarko je i prvi igrač u istoriji svetskog kuglanja koji je prebacio granicu od 750 čunjeva- 755! Ovaj „svemirski“ rezultat, 21 čunj bolji od zvaničnog svetskog rekorda, postigao ga je u avgustu 2015. na kuglani u Podbrezovoj na gran priju „Turnir Železarna Sport“. Po setovima je bilo 186, 184, 193, 192. Raniji lični rekord bio mu je 744 čunja.

Zavarko je sa 728 čunjeva iz Detenhjama 2009. bio pojedinačni svetski seniorski rekorder  sve do Brna 2014. kada je Mađar Tamaš Kiš oborio 734 čunja. Svetski rekordi se priznaju samo na Šampionatima sveta.

Povezana vest:  Smeštaj za evakuisane u Zavodu za sport

– Imam sigurno 30-tak rezultata preko 700 čunjeva u karijeri na različitim kuglanama na Šampionatima sveta, ligaškim i turnirskim takmičenjima. Rezultat Kiša je veoma visok. Na ekipnom Šampionatu sveta u Špajherzdorfu 2015. sam imao šansu da ga preteknem , oborio sam 721 čunj u teškom polufinalu protiv Austrijanaca i dve nepreciznosti u poslednjem „čišćenju“ su me skupo koštale. Stegla se ruka… Na tom šampionatu, posle samo dva sata, u finalu, kada smo pobedili Nemce i osvojili treću svetsku titulu, srušio sam 705 čunjeva. Ako na nekom narednom Prvenstvu sveta, kuglana bude dobro pripremljena, ako sam psihički i fizički  spreman, tada je moguće i da preskočim ovu granicu – kaže Zavarko.

Na pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu (13-15. maj), ekipnom i pojedinačnom juniorskom Šampionatu sveta (15-20. maj) i seniorskom pojedinačnom Prvenstvu sveta (20-27. maj) u rumunskom Klužu, kuglašice i kuglaši Srbije osvojili su ukupno 16 medalja (8-3-5), pet seniorskih (4-0-1), devet omladinskih (3-3-3) i dve kadetske (1-0-1).

Vilmoš Zavarko je bio „najbogatiji“ učesnik pojedinačnog seniorskog Šampionata sveta sa tri zlatne medalje – sprint, pojedinačno – klasik, pojedinačno – za kombinaciju, Jasmina Anđelković je osvojila šampionsku titulu u kombinaciji sa novim svetskim rekordom (890 čunjeva), dok se Igor Kovačić okitio bronzom pojedinačno – klasik.

U prestižnom Kupu nacija  (računaju se medalje i svi plasmani od četvrtog do 16. mesta) Srbija je  zauzela ubedljivo prvo mesto sa 17  poena, ispred Hrvatske koja je imala 14 i Nemačke  takođe sa 14 bodova.

Vilmoš Zavarko, 30-godišnji rođeni Bečejac je od 2010. stalno broj jedan na obe svetske rang liste, apsolutnoj i samo za gran pri turnire.