Članovi Stručnog saveta Kuglaškog saveza Srbije (Voja Gajinov – predsednik, Aleksandar Ljubenković i Ilija Ramić) na sednici u Vrbasu razmatrali su izveštaje selektora posle velikog uspeha srpskog kuglanja i osvajanja ukupno 16 medalja (8-3-5) na pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu (13-15. maj), ekipnom i pojedinačnom juniorskom Šampionatu sveta (15-20. maj) i seniorskom pojedinačnom Prvenstvu sveta (20-27. maj) u rumunskom Klužu.

– Čestitamo reprezentativcima, selektorima i svim članovima naše delegacije na  izuzetnim rezultatima u Klužu – rekao je predsednik Stručnog saveta Voja Gajinov na sednici Upravnog odbora  KSS takođe u Vrbasu.- Usvojili smo sve izveštaje i sa zadovoljstvom konstatujem da su svi dobri i da, na ovaj način,  iz godine u godinu selektori, kroz svoje viđenje onoga što se dešavalo na velikim takmičenjima, ostavljaju dragocenu dokumentaciju  za neke nove generacije stučnjaka.  Na moj zahtev, selektor juniorki Julijana Vukadinović je, uz izveštaj stavila i svoju fotografiju i nekoliko podataka o zvanju i karijeri, pa  tražimo da to urade i ostali selektori. Time želimo da odamo priznanje struci i da se zna ko su ljudi koji stoje iza ogromnog uspeha našeg kuglanja.

Gajinov je obavestio i da su  jednoglasno usvojili dve ostavke – selektora seniorki Dragana Fatovića i juniora Vojka Pavlovića i predložio da ih usvoji i UO KSS:

– Veoma mi je žao što Fatović nije došao na ovaj sastanak da svima obrazloži detaljanije razlog svog nezadovoljstva posle, zaista sjajnih, rezultata kuglašica u Klužu, za šta ima i on mnogo zasluga. Pavlović je, sticajem okolnosti, vodio na SP i juniore i seniore i sada je podneo ostavku na mesto selektora omladinaca kako bi se posvetio seniorima. Naš sastanak je došao u pravo vreme da predožimo neka rešenja za nove selektora i da ne dođemo u cajtnot, ali ovakve situacije su nam i velika opomena da moramo mnogo više da radimo na stručnom osposobljavanju i podmlađivanju kadra. Imamo dosta „difovaca“ – Vitman, Relota, Skenderović, Dojić, Suzana Nešković… kojima moramo da damo podstrek da se školuju i da stvaramo bazu odakle bismo mogli da regrutujemo selektore… Jasno je da će i ubuduće biti ovakvih situcaija sa ostavkama, ili smenama, selektora i ne smemo da ostanemo bez pravih rešenja.

Stručni savet je predložio (ali se o predlozima nije diskutovalo, niti su se usvajali) da seniore vodi Pavlović,  da kadete i pionire preuzme Ilija Ramić a da se naknadno razgovara o kandidatu za selektora omladinaca, jer iduće godine juniori nemaju SP.

Povezana vest:  Konferencija ministara nadeležnih za sport Evrope

Julijana Vukadinović je predložena za selektora seniorki, Ljubomir Štetin (sada selektor kadetkinja) po novom predlogu Stručnog saveta biće zadužen za juniorke, dok će se za pionirke i kadetkinje kandidat predložiti u najskorije vreme.

Potpredsednik KSS Zoran Stanojević „Šumar“ i član UO KSS Đorđe Jovanić istakli su u raspravi da kuglaška organizacija mora da podrži  školovanje stručnih kadrova i da napravi program po kome će „difovci“  pripremati stručni deo iz kuglaškog sporta za sticanje zvanja „operativni trener“. Ovo može da se radi na kampovima MOS i KSS jer su, kako je Stanojević lepo rekao „to prilike da školujemo decu, ali i trenere“. Vojko Pavlović, selektor seniora je upozorio da je opasno da „difovac“,  pod pritiskom lokalne samouprave ili kluba,  dobije na brzinu licencu a da nikada nije stupio na kuglanu, jer se time  urušava  sistem rada i školovanja i degradira struka.

– Žao mi je  zbog odluke Fatovića. Bez obzira na neke njegove konstatacije u izveštaju o „izostanku podrške UO KSS i nepoverenja prema njegovog radu“ koje su me iskreno, pogodile, bio sam spreman da razgovaramo da povuče ostavku i da  nastavi da radi za ekipno SP 2018. u Rokicanima. Ovaj Upravni odbor ga je i izabrao za selektora seniorki i ne znam kakvu bi bolju podršku neko mogao da poželi. Onako kako smo stali uz mušku, podržali smo i žensku reprezentaciju, tako da tu ne vidim ni jedan razlog za nezadovoljstvo Fatovića – rekao je u  raspravi predsednik KSS Uroš Dragojlović.- Odavno nismo imali takve rezultate na SP kao u Klužu, od četiri seniorske titule osvojili smo tri uz svetski rekord Anđelkovićeve, juniori su, između ostalog,  peti put postali prvaci sveta što nikome, do sada, nije pošlo za rukom, ali su nas i omladinke obradovale medaljama pa ću  predložiti da, u skladu sa pozitivnim propisima, selektori na ovim takmičenjima dobiju nadoknadu za stručni rad. Dobro je što Stručni savet ima predloge za upražnjene selektorske funkcije, očekujem da  će biti još predloga do konačnog izbora.

Povezana vest:  Medvedceva završila karijeru

Usvojeni su, uz obrazloženje predsednika TK KSS Miloša Mitrovića,  kalendar takmičenja i propozicije za novu sezonu. Super liga Srbije počeće 15. i 16. septembra. Prvi deo završiće se 17. i 18. novembra. Drugi deo počeće 19. i 20. januara 2019. Završetak lige je 18. kolom 30. i 31. marta iduće godine. Polufinale i finale Kupa Srbije su 6. i 7. aprila 2019. (termin i ekipnog Šampionata Srbije za juniorske kategorije).

Pojedinačni seniorski Šampionat Srbije je 13. i 14. aprila 2019. (kao i finala Kupa Srbije za mlade).  Šampionati Srbije u miksu i sprintu su 1. i 2.  septembra ove godine, kao uvod u ligaška nadmetanja. U tandemima, za titule će se seniorske i juniorske kategorije boriti 16. i 17. marta 2019.

Vodeći računa o preopterećenosti pojedinih kuglana,  određeni su ovi startni brojevi za Super lige – kuglašice: 1. Banat, 2. Vojvodina, 3. Radnički (oba kluba iz Novog Sada), 4. Apatin, 5. EDB (Beograd), 6. Kristal (Zrenjanin), 7. Alimenta (Novi Sad), 8. Eđšeg (Bačka Topola), 9. Singidunum (Beograd) i 10. Srem (Ruma), parovi prvog kola: Banat – Srem, Vojvodina – Singidunum, Radnički – Eđšeg, Apatin- Alimenta i EDB – Kristal, kuglaši: 1. Jedinstvo (Novi Bečej), 2. Kragujevac, 3. Spartak 024 (Subotica), 4. Apatin, 5. Beograd, 6. Car Lazar (Kruševac), 7. Metalac (Gornji Milanovac), 8. Radnički (Novi Sad), 9. C. zvezda i 10. Partizan, parovi prvog kola: Jedinstvo -Partizan, Kragujevac – C. zvezda, Spartak 024 – Radnički, Apatin – Metalac i Beograd – Car Lazar.

Ukinute su majstorice u superligaškoj trci za određivanje plasmana u slučaju istog broja bodova i 1:1 u međusobnim mečevima. Koristiće se dodatni kriterijumi: međusobni poen količnik, međusobni set količnik, ako je i to isto ukupni poen količnik i, potom, ukupan set količnik na svim utakmicama.

U Rokicanima u Češkoj će se od 7. do 10. maja iduće godine održati pojedinačni pionirski Svetski kup, od 10. do 15. maja ekipno i pojedinačno kadetsko Prvenstvo sveta i od 15. do 26. maja seniorski ekipni Šampionat sveta. Po završetku, održaće se  prvo Prvenstvo Evrope za kuglaše i  kuglašice iznad 60 godina (mastersi).

Povezana vest:  MALI TERENI – VELIKA RADOST

Prihvaćeni su i termini prijateljskih utakmica u pripremama za SP u Rokicanima: Rumunija – Srbija (seniori i kadeti) igraće se 20. i 21. aprila 2019,  meč seniorskih selekcija Nemačke i Srbije je 27. i 28. aprila 2019, dok će se  susret Srbija – Mađarska (kadeti i seniori) odigrati 4. i 5. maja iduće godine.

Usvojene su i informacije o organizaciji kampa Ministarstva omladine i sporta Srbrije, koji je u toku u Vrbasu, i Međunarodnog kampa VNBA klasik u Prerovu u Češkoj od 5. do 11. avgusta. Srbija će u Češkoj imati šestoro polaznika (godište 2002 -2003): Jelena Barać (Apatin), Kristina Trošić (EDB),  Ivana Marko (Slavia, Kovačica), Gabor Kurcinak (Vojvodina, Bačko Gradište), Ilija Jevremović (Car Lazar, Kruševac) i  Bogdan Trailović (PPT Trstenik).

Upravni odbor KSS ovlastio je svog člana Đorđa Jovanića da prati pripreme  za organizaciju Kupa NBC federacije u oktobru u Banji Junaković kod Apatina. Ukoliko bude potrebno, stručni tim KSS doći će u Apatin da pruži logističku podršku kako  bi organizacija bila na tradicionalno visokom nivou u skladu sa ugledom srpskog kuglanja i naših organizatora u svetu.

Delegati KSS učestvovaće u radu Konferencije međunarodne federacije VNBA – klasik u Budimpešti 7. septembra na kojoj se očekuje da će biti žrebane grupe za ekipni seniorski Šampionat sveta  u Rokicanima u Češkoj u maju iduće godine.

Dragojlović je obavestio članove UO KSS da su, zbog sudskog postupka posle tendera za opremanja kuglane u Bečeju, „zarobljena“ sredstva Sekretarijata za omladinu i sport Vojvodine od skoro 3,5 miliona dinara. Firma iz Bačke Topole imala je bolju ponudu na tenderu, ali je izabrana fima iz Petrovadina, pa će konačnu odluku o tenderu doneti sud. Najviše, zbog ovoga, trpe klubovi iz ovog jakog kuglaškog centra.

Za kurs za međunarodne sudije predloženi su Darko Milović i Borisav Rogić, dok će za međunardni seminar za „pregledače kuglana“ kandidati biti Štulić (Banja Junaković) i Mitić (Vrbas).

Sastanku UO KSS prisystvovali su Uroš Dragojlović (predsednik), Zoran Stanojević (potpredsednik) članovi Bosiljka Božić,  Mladen Praštalo, Đorđe Jovanić i Predrag Kovačić (opravdano odsutan Radovan Simović), članovi Stručnog saveta (Gajinov, Ramić, Ljubinković), predsednik TK KSS Miloš Mitrović, selektor seniora i juniora Vojko Pavlović, juniorki Julijana Vukadinović i kadetkinja Ljubomir Štetin.