Novi Sad je od četvrtka do nedelje bio domaćin „malog Svetskog kupa”.  Na  „Velikoj nagradi Novog Sada” okupili su se strelci iz 17 zemalja, nadmetali su se u 13 disciplina vazdušnim i MK oružjem. Za srpsku, a i za mnoge druge reprezentacije, turnir je bio generalna proba za Svetsko prvenstvo, koje će u Čangvonu (Južna Koreja) biti održano u prvoj polovini septembra. SP je prvo takmičenje na kome će se deliti olimpijske kvote za Igre u Tokiju 2020.

Reprezentativci Srbije su u Novom Sadu imali promenljiv učinak. Većina njih se, u jakoj konkurenciji, popelo na pobedničko postolje. Zlatnim medaljama su se okitili miks vazdušnom puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović, Dimitrije Grgić i Milenko Sebić. Još nekoliko članova našeg nacionalnog tima je došlo do odličja srebrnog i bronzanog sjaja, ali bilo je i onih koji nisu uspeli da stignu do finala i nisu postigli ostvarenja na svom nivou.

Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, posle turnira kaže:

– Generalna proba za Čangvon je uspela kako za one koji su postigli visoke plasmane i rezultate, tako i za ostale naše reprezentativce. Videli smo gde smo. I pre turnira sam rekao da rezultati nisu prioritet. Mnogi su potvrdili da su u dobroj formi, a kod drugih smo videli probleme i šta još treba da popravimo do Čangvona.

Povezana vest:  GIMNASTIKA, Počela pionirska Gimnastička liga Vojvodine

Marković, inače i direktor “Velike nagrade Novog Sada”, pokrenute 2010. godine, nastavlja:

– Svake godine ciljamo da turnir u Novom Sadu bude na programu dve – tri nedelje, pred najvažnije takmičenje u sezoni, kako bismo imali dovoljno vremena da otklonimo nedostatke.

Srpski reprezentativci su fizički spremni. Turnir je, zbog povrede ruke, propustio samo Damir Mikec.

– Mikec se oporavio i pre mitinga, ali nismo hteli ništa da rizikujemo, pa se nije takmičio – kaže Marković.

Za razliku od Svetskih kupova, u okviru Svetskog prvenstva će biti održane i discipline koje su izgubile status olimpijske – gađanje malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora i MK puškom iz ležećeg stava. Za takmičenje MK pištoljem prijavljeni su Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov, a za MK pušku ležeći Stevan Pletikosić.

Strelci su i u Novom Sadu imali šansu da se oprobaju u ove dve discipline, a naši su reprezentativci  imali dosta uspeha.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Remi Kovačevića za ostanak na vrhu tabele

– Učešće u neolimpijskim disciplinama na Svetskom prvenstvu je u cilju postizanje boljih rezultata i priprema za olimpijske discipline, koje su prioritet.  Verujem da bi, na primer, Dušku Petrovu odgovaralo da gađa pištoljem slobodnog izbora, jer to bi mu bio prvi izlazak na vatrenu liniju u Čangvonu, za razliku od Mikeca i Grgića, koji će se prvog dana šampionata takmičiti u miksevima. Međutim, ukoliko se neko na licu mesta ne oseti spremnim da gađa u neolimpijskoj disciplini nećemo ga opterećivati – kaže Marković.

Generalno gledano, prosek postignutih rezultata na “Velikoj nagradi Novog Sada” bio je prilično visok. Bilo je ostvarenja vrlo blizu, pa i boljih od svetskih rekorda. Međutim, na mitinzima se planetarni rekordi ne priznaju.

Na primer, Mađar Ištvan Peni je vazdušnom puškom pogodio 633,9 krugova, pola kruga više od svetskog rekorda zemljaka Petera Šidija. U finalu je pobedio sa 250,9, a Milutin Stefanović je bio drugi sa 250,6. Svetski rekord Rusa Drjagina je 251,9.

­-Postignuto je mnogo izuzetnih rezultata, u svim disciplinama. Nije bilo lako doći do medalja. Svi se vrlo ozbiljno pripremaju za Čangvon- poručuje Marković.

Povezana vest:  RAGBI 13, Sigurne pobede ve;itih rivala u prvoj ligi Srbije

Aduti za Čangvon

Stručni štab je sastav reprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo odredio još u junu, a pre nekoliko dana je i potvrdio spisak.

Srbiju će u Čangvonu u seniorskim takmičenjima puškom predstavljati: Milutin Stefanović (“Čika Mata”, vazdušna i MK puška trostav), Milenko Sebić (Crvena zvezda, vazdušna i MK puška trostav), Stevan Pletikosić (“Čika Mata”, MK puška trostav i MK puška 60 metaka ležeći), Lazar Kovačević (Jagodina 92, vazdušna puška), Andrea Arsović (Partizan, vazdušna i MK puška trostav), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790, vazdušna i MK puška trostav), Marija Malić (Jedinstvo, vazdušna puška), Dragana Todorović (Novi Beograd – Ušće, MK puška trostav).

U miks parovima vazdušnom puškom gađaće timovi Arsović/Stefanović i Malić/Kovačević.

Pištoljem će gađati: Zorana Arunović (Olimpik 011), Bobana Momčilović Veličković (Bor 030) – obe vazdušni i MK pištolj,Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (“Aleksa Dejović”) – svi vazdušni i MK pištolj slobodnog izbora.

U takmičenju mikseva vazdušnim pištoljem Srbiju predstavljaju parovi Arunović/Mikec i Momčilović Veličković/Grgić.

U juniorskim takmičenjima učestvovaće Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće, vazdušna puška)