Ragbi 13 reprezentacija Srbije u subotu 20. oktobra (14.00) protiv Španije u Beogradu igra odlučujući meč za nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2021. godine koje se održava u Engleskoj. Nakon poraza u Rusiji prošle nedelje, na startu Evropskog šampionata B, što je prva faza kvalifikacija, naši najbolji ragbisti na stadionu Nastavnog centra u Makišu moraju dobiti Špance sa najmanje 14 poena razlike.

Sistem takmičenja u ovom kvalifikacijama je takava da se igra jednokružni sistem i prve dve ekipe nastavljaju dalje borbu za SP. Španci su savladali Rusije u otvarajućem meču Evropskog šampionata B, pa su im se posle prošlonedeljne pobede u Moskvi protiv Srbije upravo Rusi priključili na vrhu. Ukoliko naša reprezentacija u subotu trijumfuje na Makišu, pravio bi se na vrhu krug i onda bi poen razlika odlučivala o daljem plasmanu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Protiv Mađarske poslednji test za Brno

Zbog toga je ključno da se ostvari pobeda od minimum 14 poena, dok bi trijumf sa 29 poena prednosti doneo i prvo mesto. Posle ubedljivog poraza od Rusa (36:19) ovakva računica deluje po malo preambiciozno, međutim Srbija ima svoju računcu pošto je predstojećeg rivala savladala pre dve godine u Valensiji sa 60 poena razlike (64:4).

– Slabo smo igrali u Moskvi tako da nas taj rezultat protiv Španaca u prijateljskoj utakmici ne sme zavarati – kaže pomoćni trener u ragbi 13 reprezentaciji Srbije Admir Hadžić – Jako smo svesni situacije u kojoj se nalazimo i znamo da moramo dati sve od sebe kako bi slavili u subotu sa dovoljnom razlikom jer bi u suprotnom to bio veliki udarac za naš ragbi 13 u globalu.

Povezana vest:  MAČEVANJE, Italiji zlato floretom

Protiv Španaca, Srbija će biti jača za četvoricu Australijanaca srpskog porekla, Davida Anđelića, Iliju Radana, Brendona Janjića i Džonatana Kresa, kao i selektora, takođe Australijanca Breta Dejvidsona. Sva petorica nisu bila na raspolaganju u Moskvi, pošto Ruska ragbi 13 federacija nije obezbedila potrebnu papirologiju za vađenje viza.

Žalba Evropskoj ragbi liga federaciji (RLEF) podneta je, ali Srbija želi da na terenu obezbedi dalji plasman u borbi za istorijski odlazak na SP. Istovremeno, nekorektnost Rusa će samo biti dodatni motiv da se ostvari istorijska pobeda i nastavi put ka Engleskoj 2021. godine.

Povezana vest:  Uspeh vazduhoplovnih modelara na evropskom prvenstvu u Italiji, Svetozar Gostojić prvak Evrope

Sastav Srbije: Džejson Muranka (Donkaster, Engleska), Dalibor Vukanović, Miloš Aleksić, Stevan Stevanović (Dorćol, Srbija), Đorđe Stošić (Soko Vranje, Srbija), Brendon Janjić (Hils Buls, Australija), lija Radan (Narabin Šarks, Australija), Džavid Jašari, Nikola Srbljanin, Vladimir Milutinović, Vlado Kušić (Partizan, Srbija), Aleksandar Đorđević, Miloš Ćalić, Miloš Zogović, Predrag Keglić, Rajko Trifunović, Vojislav Dedić (Crvena zvezda, Srbija), David Anđelić (St. Patriks Blektaun, Australija), Džonatan Kres (Ventvortvil Megpajs, Australija).