Udruženje “Živojin Mišić” u saradnji sa Vojnom akademijom i Vojnom gimnazijom uspešno je realizovalo sedmi po redu turnir u šahu pod nazivom “Nove nade šaha 2019”!
7. Aprila 2019. godine, u svečanoj sali Doma Vojske, šansu da se pronađe u prva tri mesta, u 5 kategorija imalo je preko 130 šahista. Među njima ekipe predškolaca, dece do 14 godina koja su igrala ekipni turnir gradova, deca do 18 godina, Vojska Srbije, IT kompanije i šahovski amateri.

Pre svečanog otvaranja, deca koja su se takmičila u kategoriji ekipni turniri gradova imala su priliku da posete Vojnu akademiju, zajedno sa predstavnicima Udruženja Živojin Mišić.
Domaćin na Vojnoj akademiji bio je potpukovnik dr Davorin Mikluc, koji godinama pomaže u realizaciji turnira, a koji je sa profesorima akademije prikazao deci kako izgleda školovanje u Vojnoj akademiji, upoznao ih je sa kapacitetima, sportskim salama, mašinskim kabinetima, vojnim vozilima…

Potporučnik Filip Nikolić, svečano je otvorio turnir “Nove nade šaha”. Obratio se takmičarima, predstavnicima šahovskog saveza, velemajstorima, brojnoj publici i pozdravio glumce Vojne Akademije, Andreu Ržaničanin i Đorđa Stojkovića, koji su i ove godine podržali turnir i odigrali revijalni meč sa najmlađim učesnicima turnira. Poporučnik Nikolić izrazio je zahvalnost, u ime Udruženja “Živojin Mišić”, ekipi dece sa Kosova i Metohije koja je ove godine uspela da dođe da se takmiči na turniru.

Povezana vest:  Vazduhoplovna takmičenja ovog vikenda

Ove godine smo imali priliku da ugostimo, pored ekipe sa Kosova i Metohije, šahovske ekipe iz Niša, Novog Sada, Kosovske Mitrovice, Novih Banovaca, Paraćina, Kragujevca, Zemuna i Novog Beograda.

Hor predškolske ustanove “11. april” , tradicionalno je otpevao himnu o šahu koju su sami komponovali pod nazivom “Šah je prava čarolija”. Ova himna je već dugi niz godina tradicija na otvaranju turnira “Nove nade šaha”. Najmlađima se priključila publika koja je zajedno sa njima aplaudirala i pevala himnu.

U ime Vojske Srbije, koja je pored Udruženja domaćin šahovske manifestacije, potpukovnik dr Davorin Mikluc poželeo je svim takmičarima srdačnu dobrodošlicu, dobru atmosferu punu dečijeg intelekta. Još jednom se zahvalio deci koja su došla u obilazak Vojne akademije i svima koji su prisustvovali na ovako velikoj svečanosti i poželeo da tog dana pobedi dečija radost i da pobedi šah!

Na svečanom otvaranju turnira, obratio se i potpukovnik Veljko Bućković, oficir koji je uz “Nove nade šaha” od njihovih prvih dana.

Ivona Jovanović, koordinatorka Udruženja “Živojin Mišić”, obratila se publici i osvrnula se na početak rada Udruženja i 2013. godinu kada je gospodin Vladimir Prelovac, osnivač i predsednik Udruženja kao i tim zaposlenih, odlučio da deo profita tadašnje kompanije “Devana” ulaže u preduzetništvo i edukaciju preko projekata Udruženja. Odnosno da ulažu u naše mlade ljude, i šah kao jednu od najstarijih strateških igara.
Takođe je istakla da na turniru “Nove nade šaha 2019” imamo priliku da nam sude najbolje šahovske sudije naše zemlje i sveta. Poslebno se zahvalila Nebojši Baraliću koji je najzaslužniji za to što se turniri realizuju već sedam godina za redom i što iz godine u godinu izgledaju sve bolje.

Povezana vest:  KUGLANJE, Spartak 024 pobednik „Memorijala Karolj Meheš“

Nakon velikog aplauza, predstavio nam se vokalno-instrumentalni sastav Vojne gimnazije “VOGI”, sastavljen od učenika 43. klase Vojne gimnazije, a mi smo imali prilike da slušamo Marka Živkovića i Iliju Vujkovića. Predstavili su nam pesmu Milutina Popadića pod nazivom “Odakle smo došli”.

Prvi šahovski potez povukli su potpukovnik dr Davorin Mikluc i Ivona Jovanović, i time je svečano otvoren turnir “Nove nade šaha 2019” sedmu godinu za redom!

Ekipni turnir gradova dece do 14 godina igrao se po Bergerovom sistemu, svaka ekipa sa svakom. Pobednički pehar otputovao je za Niš. Oni su bili uspešniji od dve beogradske ekipa, Novog Beograda i Zemuna.
Turnir do 18 godina je okupio 10 takmičara koji su se nadmetali po Bergerovom sistemu u devet kola. Prvo mesto osvojio je FIDE majstor Miloš Milošević sa 8 poena. Drugoplasirani Marko Milanović je imao 6 poena, koliko je imao i trećeplasirani Miloš M. Stanković.
Posle pet godina takmičenja vojnih ekipa, poslednje dve godine se igra u pojedinčanoj konkurenciji. Za „Trofej vojvode Živojina Mišića“, proslavljenog srpskog vosjkovođe borilo se 34 takmičara. Beskompromisne borbe od prvog kola pa sve do poslednjeg jedanaestog. Trofej je potpukovniku Davorinu Miklucu koji je pobedio sa maksimalnim učinkom, 11 poena iz 11 partija. Drugo mesto osvojio je pukovnik Tomislav Radivojević sa 9 poena koliko je imao i kadet Ilija Bulatović na trećem mestu.
Šest programerskih ekipa se odazvalo da učestvuju na petom turniru IT kompanije. Dva člana u ekipi po sistemu svako sa svakim. Najbolja je bila MICROSOFT 1 (velemajstor Bojan Vučković i Andrija Jandrlić), drugoplasirana ekipa je ENDAVA u sastavu Dušan Dimitrijević i Vladan Konstantinović koja je poslednje četiri godine bila najuspešnija. Treće mesto osvojila je ekipa KVANTOKS (Aleksandar Kostić i Bojan Ivanac).
Svi učesnici turnira „Nove nade šaha 2019″ su dobili vredne poklone, a najboljima su pripale i nagrade u vidu pehara, medalja, diploma, knjiga o Živojinu Mišiću, šahovske opreme i literature…

Povezana vest:  Čavić i Đerisilo pozvali građane na humanitarnu akciju