VUk-VIk1

AMERIČKI FUDBAL

Austrijanci postavili zid i standarde

Vijena Vajkings – Vukovi Beograd 66:14 (21:0, 10:0, 21:7, 14:7)

Stadion: „Raveline“. Gledalaca: oko 1.000. Kretanje rezultata: 7:0 Štefan Holcinger hvatanje 50 jardi, uspešan PAT, 14:0 Kenet Kinameleu trčanje 22 jarda, uspešan PAT, 21:0 Kenet Kinameleu trčanje 21 jard, uspešan PAT, 28:0 Valentin Šulc hvatanje 30 jardi, uspešan PAT, 31:0 Peter Kramberger fild gol 34 jardi, 38:0 Timote Bah hvatanje 22 jarda, uspešan PAT, 45:0 Valentin Šulc hvatanje 20 jardi, uspešan PAT, 45:7 Vini Mirot pas 23 jarde ka Brendonu Mekdauelu, Milan Matović uspešan PAT, 52:7 Tomas El Badramani trčanje 3 jarde, 59:7 El Badramani trčanje 1 jard, uspešan PAT, 66:7 Matias Fink trčanje 3 jarde, uspešan PAT, 66:14 Mirot pas 29 jardi ka Bratislavu Bošnjaku, Matović uspešan PAT.

Postoji nekoliko objektivnih razloga koji opravdavaju visok poraz Vukova, ako je za poraz od onako silnih i poluprofesionalnih Austrijanaca uopšte potrebno opravdanje. Radi se o prvom trening meču ove sezone, kratkom periodu od mesec dana tokom kojeg je novi trener Reks Stivenson pokušavao da uspostavi novi sistem igre (viđene neke formacije) ili tek nešto više od 10-tak dana otkako je na Adi Ciganliji kvoterbek Vini Mirot. Evidentna je i smena generacija, jer na terenu nema onih najiskusnijih, dugogodišnjih nosilaca i „viđenijih faca“– u fazi odbrane Todorovića, Ristića, Lalića, u ofanzivnoj liniji Mutića i Uzelca.

Povezana vest:  KUGLANJE, Blistava pobeda ženske selekcije Srbije protiv Francuske

Tek, treba napomenuti ni Bečlije nisu bile kompletne. Igrali su bez importa, četvorica Amerikanaca (WR, RB, DL i LB) stajali su pored terena, a šansu su dobili samo domaći. Reče mi jedan od trenera Vajkingsa pre dva godine da im je cilj da u narednih nekoliko godina naprave ekipu koja će bez importa osvojiti titulu prvaka Evrope. Neigranje importa u ovom meču, nije omelo tim koji je osam puta bila učesnik Eurobowla, pa je već na poluvremenu rezultat bio identičan onom na meču juniora – 31:0.

Ništa bolje nisu prošli beogradske Vukovi od juniorske reprezentacije Srbije na gostovanju u Austriji. Ubedljiv poraz od Viena Vajkingsa, klupskog vicešampiona Evrope, jasno stavlja do znanja da ni jedan od dva poraza nije bio slučajan, niti se omaškom desio.

Povezana vest:  KUGLANJE, Selektor Ponjavić odredio 12 kandidata za SP u Sarajevu

Od samog početka meča, videlo se da će dominirati ekipa iz Beča, kojoj je za fild gol u samom finišu meča sa Berlin Adlerima izmakla i peta titula prvaka Starog kontinenta. Prve dve pas protekcije ofanzivne linije, izgledale su kao da defanzivci Beograđana pokušavaju da pomere zid. Sa istim učinkom, kao da su to stvarno radili, dakle, ni za pedalj.

Vukovi su u drugom poluvremenu uspeli da se malo adaptiraju na viši nivo, drugu dimenziju američkog fudbala na Raveline stadionu. Vini Mirot, koji je bio prepušten sam sebi, a često pod napadima defanzivaca Vajkingsa izgledao kao da se prijavio za učešće u Survivoru, ipak je pokazao da ume da održi pribranost (bez intersepcije) i da će biti značajno pojačanje. Uspeo je protiv vicešampiona Evrope da kompletira dva pasa za tačdaun Mekdauelu i Bratislavu Bošnjaku, koji je ozbiljno pojačao korpus hvatača. Bacio je 170 jardi, a iz 17 pokušaja je kompletirao 8 pasova.

Povezana vest:  Arunović i Mitić najbolji Zvezdini sportisti u 2011.

Evidentno je – Austrijanci i dalje napreduju. Atletski izvanredno izgledaju, brzi su, individualno i taktički potkovani, iskustvom prekaljeni, disciplinovani… Jednostavno – melju! Napravili su sistem, koji je, mnogi prisutni Srbi su se složili, deceniju ispred našeg i predstavljaju nam dobar primer šta nam je činiti u budućnosti. Ali, samo igrajući protiv takvih timova i igrača, može se videti napredak. Dueli sa sebi ravnim i slabijim rivalima, teško da može da donese više od lažnog samopouzdanja, preteranog  i kontraproduktivnog uzdizanja i busanja u grudi.

Ovakvih poraza se ne treba stideti, koliko god bolni bili, već učiti iz njih. Učiti od najboljih. Sama činjenica da je od jedne gigantske federacije, poput austrijske, stigao poziv u goste juniorima, govori da ni razvoj ovog sporta u nas nije prošao neopažen.