Huddle_Kraljevskih_Kruna

AMERIČKI FUDBAL

Ameri i super klinci uzdanice Kruna

Žrtvovali su kraljevački Rojal Kraunsi prethodne dve sezone, ne bi li izvršili veliku smenu generacije. To je bio razlog nizu poraza zbog kojeg su kraljevčani završavali takmičenja kao poslednji tim na tabeli. Međutim, za takmičarsku sezonu 2011. Krune su pod svoje okrilje uspele da okupe skoro sve svoje trenere iz Kraljeva, koji su uspostavili nov program rada sa timom, a i pobednički duh vratili među svoje igrače.

Cilj Kruna je da u narednom periodu na još viši nivo podignu organizaciju, u saradnji sa domaćim i stranim partnerima. Krune već sada dobru saradnju imaju sa Heisman Trophy fondacijom, USA Football-om, AFCA-om, EFAF-om, IFAF-om i niz stranih timova, a od domaćih organizacija, tradicionalno, sa najbližim komšijama: Čačak Angel Warriorsima i Kragujevac Wild Boarsima.

Krune će u novoj sezoni, pored starog člana Džoša Hepnera, pojačati svoje redove sa još dva igrača iz Sjedinjenih Američkih Država: WR Džeremi Braun i DE Markus Vajč, koji su stigli iz Lokporta (država Njujork). Pripremnu utakmicu koja je zakazana za 13. mart Krune će odigrati sa timom Sofia Bears iz Bugarske, što će biti i prva odigrana međunarodna utakmica američkog fudbala u gradu Kraljevu.

Trenerski tim Kruna sastavljen od domaćih i američkih trenera od septembra 2010. godine predvodi jedan od pionira američkog fudbala u Srbiji, Marko Korićanac. Glavni trener Kruna o pripremama svog tima i o predstojećoj sezoni kaže:

– Naš pripremni period je počeo u septembru, sastoji se od 4 faze: offseason, development, preseason i inseason perioda, koji se razlikuju po strukturi i dinamici treninga. Radi se u zatvorenom prostoru, kao i u teretani, a kad vremenske prilike dozvole maksimalno eksploatišemo rad na otvorenom. Isto tako bar jednom nedeljno sa timom se rade taktički treninzi u učionici. Problemi se ogledaju kroz finansijske teškoće, koje ne utiču na timski duh, disciplinu i voljni momenat.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Nemačka slavila u paralelnom slalomu

– Naša ekipa je jako mlada, sačinjavaju je veoma perspektivni igrači sa već zavidnim iskustvom. Sedam momaka iz našeg tima je na širem spisku juniorske reprezentacije, a naš kvoterbek je od strane trenera Svetske federacije – IFAF skautovan i pozvan u razvojni Tim Sveta, gde se odmah iza Kanađana, pokazao kao najbolji na toj pozicii. Uz mlade talente, tu je i grupa iskusnijih igrača koji svojim radom i trudom daju pozitivan primer mlađima. Ne bih pojedinačno izdvajao nijednog igrača, ne bi ni oni to želeli, jer sa sve nas postoji samo tim, a svi mi tom timu doprinosimo na različite načine i sa različite pozicije. Seniorski tim sadrži preko 40 igrača što prevazilazi broj klupskih kompleta opreme. Ponosan sam i na moj stručni štab. Ambicije ovogodišnjeg tima znaju sami igrači i uprava, a javnost će ih postati svesna na osnovu rezultata na terenu. Drago mi je što ćemo se ponovo takmičiti svi zajedno.

Krune za narednu sezonu najavljuju, za srpske prilike, inovativan pristup fudbalu, koji kreira tim trenera Kraljevo Royal Crowns koji pored pomenutog Korićanca (ujedno i koordinator specijalnih timova) čine: asistent glavnog trenera i trener kvoterbekova i hvatača Vuk Vučković, trener raningbekova Goran Seničić, defanzivni koordinator, ujedno i trener lajnbekera i defanzivnih bekova Nikola Ilić, zatim Janko Popović (OL) i Džoš Hepner (DL).

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Odložen početak sezone hokeja na ledu,navijači odaju poštu

Zbog obaveza na fakultetu u Beogradu jedan od iskusnijih i boljih WR Kruna, Stefan Bukumira, otišao je na pozajmici u Highladerse, dok je OL/DL Aleksandar Domanović prešao da igra za Kragujevac Wild Boarse.

Seniorski tim purpurno-zlatnih se sada uglavnom oslanja na svoju školu i mlade igrače koji su iz nje ponikli. Jedan od najiskusnijih i najboljih mladih igrača Kraljevčana Lazar Ivanović, ove godine će pored svoje standardne WR pozicije igrati i u odbrani kao DE, što zahteva dodatne napore na treninzima. Međutim, on veruje u sebe i svoj tim:

– Treninzi mi ne padaju teško iz jednostavnog razloga što volim fudbal, a što se tiče atmosfere u timu mogu reći da je odlična, svi se podjednako trudimo i jako spremamo za predstojeću sezonu.

Kombinacija prirodne snage, sportske agresivnosti i intiligencije je najbolji opis TE Kruna Željka Terzića, koji će takođe igrati na još jednoj poziciji i to kao rezervni kvorterbek.

– Od ove sezone očekujem najbolje rezultate do sad – rekao je Terzić. – Dosta ljudi se vratilo u klub i posvećeno treniramo i na terenu i u teretani. Saigrači su veoma spremni i željni igre i pobede pre svega, tako da verujem da ćemo ove sezone ići do završnice lige.

Povezana vest:  TOP D1 trkač u Veprovima

Kapitenski sastav najbolje pokazuje storosnu strukturu purpurno-zlatnog tima, pa tako  pored TE Željka Terzića (1993.) i WR Lazara Ivanovića (1991.), kapiteni Kruna su i QB Strahinja Stepović (1992.), jedan od najboljih igrača u Srbiji, zatim LB Nikola Radovanović (1990.). Od starije garde tu je jedino SS Ljubodrag Anđelković (1987.), iskusan igrač koji je u klubu od prvog okupljanja i formiranja kluba 2004. godine.  U tim se nakon jedne godine pauze vratio i LB Damir Simonović, čije će iskustvo i snaga mnogo značiti Krunama.

Krune su pretrpele i određene organizacione promene. Predsednik kluba Srđan Ćosić je u upravi dobio tri veoma značajna pojačanja. Prvo je Vuk Vučković, koji se kao sportski direktor stara za  planiranje i realizaciju svih sportskih programa kluba. On se nedavno opet vratio iz Amerike gde je bio jedan od trenera Tima Sveta i gde je prozivao signale kvoterbeku na utakmici protv reprezentacije SAD. Naravno, njegov potencijal koristi se i u funkciji trenera u timu Kruna.

U klub se vratio i Bojan Otašević, nekada istaknuti funkcioner Kruna, koji se ponovo aktivirao. Otašević je potpredsednik kluba, a njegova zaduženja biće vezana za marketing i promotivne aktivnosti purpurno-zlatnih u nastupajućim aktivnostima. Treći novi član uprave je Milanka Matić, koja ima iskustva na poslovima saveza, a koja će zajedno sa predsednikom kluba da radi na razvojnim programima.