normal_2010mascotsZOI VANKUVER SUPERVELESLALOM

Svindal osvojio zlato

 

Norveški skijaš Aksel Lund Svindal osvojio je danas zlatnu medalju u superveleslalomu na Olimpijskim igrama u Vankuveru, pošto je stazu prešao za minut i 30,34 sekunde.

Srebrnu je osvojio Amerikanac Bodi Miler sa 0,28 sekundi zaostatka za Svindalom, a bronzanu njegov zemljak Endru Vajbreht sa 0,31 sekundom manje od prvoplasiranog.

Svindal je u ponedeljak osvojio srebrnu medalju u spustu, iza Švajcarca Didijea Defaga i ispred Milera.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Morgenštern pretrpeo ozbiljne povrede

Miler nije uspeo da osvoji prvo olimpijsko zlato, ali je sada došao do četiri olimpijske medalje, čime je postao najtrofejniji američki alpski skijaš.

Svindal je po prolasku kroz cilj podigao obe ruke u vis i ostao u tom položaju zbog publike. Potom je raširio ruke i tražio jače navijanje, dok je Miler to posmatrao sa osmehom na licu.

Svindal je startovao osam pozicija posle Milera, od koga je bio sporiji 0,30 sekundi posle prvog prolaznog vremena, da bi već na polovini staze imao 0,02 prednosti. Prednost je povećao na donjoj polovini deonice. Krupnom Norvežaninu je izmerena brzina od 114,8 kilometara na sat, dok je Miler kroz kontrolu prošao vozeći 100,9.

Povezana vest:  KUGLANJE, Metalac iznenadio Partizan, Beograd slavio protiv Kraljeva

Vajbreht nije imao sreće na početku. On je počeo kao treći i pri početku je otišao predaleko i u jednom skoku je odskočio dok mu je leva skija odletela visoko iznad zemlje, da bi se ipak lepo dočekao. Svindal je ovako produžio dominaciju Norvežana u disciplini koja je u olimpijsku porodicu ušla 1988. godine u Kalgariju. Veliki skijaš Andre Amot osvajao je superveleslalom 1992, 2002. i 2006. godine, tako da je Norveška pobeđivala četiri puta od sedam turnira u ovoj disciplini na Igrama.