balaz_kovac 

KUGLANJE
Kuglaški „orlići“ poleću ka Baucenu
 
Kandidati za juniorske, kadetske i pionirske selekcije Srbije su u Vrbasu na  pripremama za Šampionat sveta  i kadetski i pionirski pojedinačni Svetski kup čiji će domaćin biti nemački grad Baucen od 18. do 26. maja.
Za ženske selekcije zaduženi su selektori Julijana Vukadinović i Ljubomir Štetin, dok o muškom deleu reprezentacije brinu Vojko Pavlović i Dragan Fatović.
– Okupili smo u Vrbasu 28 mladih kuglaša i kuglašica, budućnost srpskog kuglanja – kaže selektor juniora Vojko Pavlović.- Među njima ima onih koji su već osvajali i najsjajnije svetske medalje, ali i takmičara koji su prvi put na ovakvim pripremama. Oni imaju od koga da uče, pa je i sa te strane  velika korist od ovih priprema.
Za juniorske, kadetske i pionirske selekcije za SP konkurisaće kuglašice: Isidora Šibul (Vojvodina, Bačko Gradište), Livia Santo (Pionir), Jasmina Ađelković (Ada kompjuters), Marijana Oros (Radnički, N. Sad), Ksenija Milosav (SPC Vojvodina), Ana Marton (Toza Marković, Kikinda), Jelena Popov (Banat, Zrenjanin), Maja Đukić (Radnički, NS), Milana Pavlic (Kozolg), Nina Kaćanski i Hermina Lukač (Vojvodina, Bačko Gradište), Vanja Tatalović (Ada kompjuters), Olivera Čikoš (Banat) i Krstina Ljubenković (Kolubara).
Kod kuglaša na listi  su Dalibor Popov, Slobodan Simonović (obojica Banat), Miloš Simijonović (Niš put), Mihalj Nađ (Spartak, Debeljača), Radovan Vlajkov (Banat), Balaž Kovač (Eđšeg, Bačka Topola), Robert Ernješi (Segedin), Igor Kovačić (Crvena zvezda BN Bos), Milorad Vojnović (Senta), Norbert Ernješi (Jedinstvo), Alen Kujundžić(C. zvezda BN Bos), Tibor Kereši i Božidar Jurišić (obojica Kristal, Zrenjanin) i Andrej Milutinović (Niš Put).
Na prošlom Šampionatu sveta za juniore u Rijeci 2010.  Srbija je osvojila dva  zlata, srebro i bronzu. Šampion sveta je postala muška juniorska reprezentacija Srbije u kojoj su bili Robert Ernješi, Miloš Simijonović , Vilmoš Zavarko, Slobodan Simonović, Dalibor Popov, Aleksandar Milinković, Norbert Mesaroš i Radovan Vlajkov. Titulom su se okitili i Vilmoš Zavarko i Robert Ernješi u tandemima, dok je u ovoj disciplini srebro u srpskom  finalu pripalo Aleksandru Milinkoviću i Milošu Simijonoviću. Bronzu je osvojila Jelena Petrović u sprintu. Juniorska ženska reprezentacija je takođe bila visoko plasirana – peta.
Na prvom pojedinačnom pionirskom i sedmom kadetskom Svetskom kupu takođe u Rijeci 2010. srpski podmladak je osvjio zlato i tri srebra. Kadetskim pojedinačnim zlatom okitio se Robert Ernješi, dok su u pionirskoj konkurenciji osvojena tri srebra: Marko Antić – pojedinačno, Milana Pavlic – pojednačno i Harmina Lukač i Marko Antić – miks parovi.  Srbija je bila najbolja nacija kod kadeta i druga kod pionira.

 

Povezana vest:  EP U ŠAHU ZA ŽENE 2013, Marić: Sve spremno za EP u šahu za žene