Biserčićeva 11. u kvalifikacijama za Letnje olimpijske igare mladih u Singapuru

KATARINA BISERCIC DRUGA U MINHENUKatarini Biserčić, 18 – godišnjoj srpskoj reprezentivki u disciplini vazdušna puška, nedostajao je krug da se plasira u finale kvalifikacija za Letnje olimpijske igre mladih u Singapuru, održanih u norveškom selu Meraker, dan uoči početka Prvenstva Evrope. 
Završila je na 11. mestu sa 392 kruga (po serijama 97, 98, 99, 98). U finale su se plasirale dve mađarske takmičarke, tako da je za šest mesta, koja su obezbeđivala vizu za Singapur, konkurisalo samo sedam takmičarki jer jedna nacija može da ima samo jednu učesnicu. Finale, za koje su se borile 52 juniorke, je vredeleo 393 kruga. 
– Jako je loše počela, mučila se, u prva četiri metka imala je dve devetke, izašla je sa vatrene linije i rasplakala se, žaleći se da joj puška „ne stoji“ – rekao je selektor Zoran Stojiljković. – Kasnije je bilo sve mnogo bolje, borila se i ,bila je veoma blizu finala i plasmana u Singapur. Malo je uhvatila i trema, ali se nadam da će do četvrtka kada gađaju juniorke na Prvenstvu Evrope, uz još jedan trening, sve doći na svoje mesto…
Prva tri mesta osvojile su Katinka Žij (Mađarska) 497,1 (395), Gabrijela Vognarova (Češka) 496,9 (394) i Siv Anita Dragstard (Norveška) 496,4 (393), a na Letnje olimpijske igre mladih u Singapuru (15. – 26. avgust) plasirale su se i Žaklin Ort (Nemačka), Tanja Perec (Hrvatska) i Kornelija Enser (Austrija).
Šampionat Evrope u Merakeru počinje u sredu 10. marta. Na vatrenu liniju će od srpskih strelaca juniori u disciplini vazdušna puška (Žarko Trifunjagić, Arsenije Todorović i Marko Živić).
– Todorović je lane u Pragu bio sedmi junior, a iskustvo sa evropske vatrene linije ima i Živić. Debitant je Trifunjagić, koji je nije uspeo u kvalifikacijama za Letnje olimpijske igre mladih u Singapuru ali se nadam da će gađati mnogo bolje za evropske medalje – naglasio je selektor Stojiljković. – Strelište je dobro, mogu da se postignu visoki rezultati. Sve ostalo je daleko od nivoa Šampionata Evrope. Meraker ima nekoliko hiljada stanovnika, praktično nemate gde da se prošetate, a smešteni smo u jednom pograničnom mestu u Švedskoj udaljenom 20 kilometra, koje je, u stvari, skijaški centar i više je selo nego grad. Naše sobe su dobre, ali su neke reprezentacije dobile sobe sa krevetima na sprat, kao u ferijalnim odmaralištima, ali po cenama iz Hajata! Takođe, sve je veoma skupo, čaša soka je sedam evra!
Prvog dana Šampionata Evrope, na kome učestvuju strelci iz 43 zemlje, drugo finale je u disciplini vazdušni pištolj za juniore, gde Srbija nema predstavnike.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, U slavlju oštećena skakaonica u Bišofshofenu