KRUSEVAC_9_NOV_2012__10

U KRUŠEVCU ODRŽANA TRIBINA O NACRTU STRATEGIJE RAZVOJA SPORTA ZA PERIOD 2014.-2018.

U Kulturnom centru Kruševca držćavni sekretar za sport Predrag Peruničić i pomoćnik ministra za sport mr. Dragan Atanasov održali su četvrtu od više od 20 planiranih tribina o Nacrtu strategije razvoja sporta za period 2014.-2018, koju, prema članu 142. Zakona o sportu donosi Vlada Srbije, na predlog Ministarstva omladine i sporta.

Ovaj susret, koji su omogućili Sportski savez Srbije i Sportski savez Kruševca, bio je povoljna prilika za sagledavanje urađenog i dobra mogućnost da se u novu strategiju ugrade promene dosadašnjih strateških pravaca i, eventualno, dodaju nove smernice,  obzirom da Ministarstvo ima zadatak da izradi Strategiju za naredni petogodišnji period, 2014. – 2018. godina.

Povezana vest:  Ruska šampionka u kros kantriju suspendovana zbog dopinga

Prema Članu 142. Zakona o sportu, sredstva za realizaciju Strategije obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, kao i u budžetu autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave, u roku od šest meseci od usvajanja Strategije, utvrđuju program razvoja sporta na svojoj teritoriji, u skladu sa Strategijom.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić podsetio je da je 2008. godine prvi put, od kada je uspostavljen sistem sporta u Srbiji, Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva omladine i sporta, usvojila Strategiju razvoja sporta u Republici Srbiji za period od 2009. do 2013.godine, koja je definisala prioritete:  sport dece i omladine, razvoj sportske infrastrukture i vrhunski sport.

Povezana vest:  Grad Jagodina za sport u 2015. izdvaja 247 miliona dinara

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić  primio je i pozdravio delegaciju Ministarstva omladine i sporta, istakavši da je Kruševac grad sa dugom sportskom tradicijom, kao i da očekuje da će Strategija dati neophodne smernice, koje će unaprediti oblast sporta i omogućiti deci i mladima da se bave sportom i postižu dobre rezultate.

Pomoćnik ministra za sport, mr Dragan Atanasov je prezentovao Analizu akcionog plana Strategije razvoja sporta za period 2009-2013, istakavši da ova i predstojeće tribine služe za evaluaciju urađenog i da se iz dosadašnjeg iskustva izvuku novi imputi za predstojeću Strategiju.

Povezana vest:  Ruski uzbunjivač na doping suspendovan na četiri godine

Strategija razvoja sporta bi trebalo da pruži odgovor na pitanje na koji način, i u koje segmente sporta je najefikasnije i najprimerenije uložiti novac poreskih obveznika, i kako, na osnovu tog ulaganja, na najbolji način ostvariti javni interes u oblasti sporta. Ona mora da prepozna i element finansiranja klubova i mislim da je tu uloga lokalne zajednice nezameljiva, uključujući sportski savez na lokalnom nivou i opštinsku upravu.

Profesor Nenad Đurđević održao je predavanje Pravni okvir – perspektive i izazovi. Tribini je prisustvovao i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica.